Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » EUSO 2017 – Προκήρυξη πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού για τη συμμετοχή στην 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

EUSO 2017 – Προκήρυξη πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού για τη συμμετοχή στην 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) προκηρύσσει «Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για συμμετοχή στην 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2017». Από το διαγωνισμό θα επιλεγούν δύο τριμελείς ομάδες μαθητών Λυκείου που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (15th European Union Science Olympiad – EUSO 2017). Πληροφορίες για την  Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση http://panekfe.gr/euso και στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης http://euso.eu/.

Ο διαγωνισμός, στον οποίο  μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Λυκείου που γεννήθηκαν μετά την 01-01-2000, θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση των τοπικών Μαθητικών Διαγωνισμών, που θα διοργανωθούν σε επίπεδο σχολείων αρμοδιότητας κάποιου Ε.Κ.Φ.Ε., θα επιλεγεί η ομάδα (ή οι ομάδες) μαθητών η οποία (ή οι οποίες) θα συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού. Οι τοπικοί διαγωνισμοί θα διεξαχθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, σε χώρους που θα οριστούν από τα εκάστοτε Ε.Κ.Φ.Ε.

Η τελική φάση του διαγωνισμού θα διεξαχθεί:

 • στις 28 Ιανουαρίου 2017, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αγίων Αναργύρων (Πίνδου-Δαβάκη 20, 13561 Αγ. Ανάργυροι) που θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
 • στις 28 Ιανουαρίου 2017, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου Θεσσαλονίκης (Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ανατολικής Θράκης, ΤΚ 55134, Καλαμαριά) που θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.

Από κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2017 (http://euso2017.dk/), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη της Δανίας από 7 έως 14 Μαΐου 2017.

           

Διαδικασία Τοπικών Διαγωνισμών (Α΄ φάση)

 1. Ο Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε., ο οποίος είναι μέλος της ΠΑΝΕΚΦΕ και επιθυμεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, ενημερώνει εγγράφως, μέσω της οικείας Δ.Δ.Ε., τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητάς του και ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες, να επιλέξουν και να προετοιμάσουν μια τριμελή ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στον τοπικό διαγωνισμό που θα οργανώσει ο ίδιος ή σε συνεργασία με όμορα Ε.Κ.Φ.Ε.
 2. Κάθε σχολείο συμμετέχει με μια τριμελή ομάδα μαθητών στον τοπικό διαγωνισμό των Ε.Κ.Φ.Ε. Κατ’ εξαίρεση, για Ε.Κ.Φ.Ε. των οποίων ο αριθμός των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. αρμοδιότητας τους είναι συνολικά μικρότερος από 10, τότε σχολεία δυναμικότητας 10 έως και 15 τμημάτων μπορούν να συμμετάσχουν με δύο ομάδες, ενώ σχολεία δυναμικότητας 16 τμημάτων και άνω μπορούν να συμμετάσχουν με τρεις ομάδες.
 3. Σε κάθε τοπικό διαγωνισμό θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις τριμελείς ομάδες μαθητών. Κατ’ εξαίρεση, για Ε.Κ.Φ.Ε. που ο αριθμός των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητας τους είναι συνολικά μικρότερος από 9, επιτρέπεται η διεξαγωγή τοπικού διαγωνισμού με τη συμμετοχή τουλάχιστον 2 τριμελών ομάδων (6 μαθητές). Σε αυτή την περίπτωση, οι έξι μαθητές μπορούν να είναι από διαφορετικά ή από το ίδιο σχολείο.
 4. Αν στον τοπικό διαγωνισμό συμμετέχουν μέχρι 9 ομάδες (δηλ. 27 μαθητές) από την περιοχή ευθύνης ενός Ε.Κ.Φ.Ε. τότε προκρίνεται μία ομάδα στον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Αν συμμετέχουν από 10 ομάδες (δηλ. 30 μαθητές) έως 18 ομάδες (δηλ. 54 μαθητές), προκρίνονται δύο ομάδες στον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Στην περίπτωση συμμετοχής άνω των 18 ομάδων (δηλ. άνω των 54 μαθητών) προκρίνονται τρεις ομάδες στον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Στην προσμέτρηση των ομάδων που συμμετέχουν στον τοπικό διαγωνισμό λαμβάνεται υπόψη το παραπάνω άρθρο 2.
 5. Ο Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε., στην περιοχή ευθύνης του οποίου βρίσκονται τα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ορίζει Επιστημονική Τοπική Επιτροπή για την διεξαγωγή του τοπικού διαγωνισμού. Αυτή η επιτροπή, σε συνεργασία με την Κεντρική Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε., διοργανώνει τον τοπικό διαγωνισμό.
 6. Κάθε τοπικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί αποκλειστικά πάνω σε πειραματικές/εργαστηριακές δεξιότητες και πρακτικές, που κατά γνωστικό αντικείμενο θα αναφέρονται στις εργαστηριακές ασκήσεις Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας Γυμνασίου και Λυκείου όπως αυτό θα καθοριστεί από την Επιστημονική Επιτροπή του κάθε Τοπικού Διαγωνισμού και θα ανακοινωθεί με την προκήρυξή του. Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών θα διαγωνισθεί σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία ή σε συνδυασμό αυτών.
 7. Στη διεύθυνση http://panekfe.gr/euso/docs είναι αναρτημένα τα θέματα των Τοπικών, Πανελλήνιων και Πανευρωπαϊκών διαγωνισμών που διεξήχθησαν για την επιλογή των ομάδων για τις EUSO 2009-2016.
 8. Μετά το τέλος των τοπικών διαγωνισμών κάθε Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε., που διεξήγαγε τοπικό διαγωνισμό, αποστέλλει έως τις 20/12/2016 στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@panekfe.gr:
  α. συμπληρωμένο τον απολογιστικό πίνακα που βρίσκεται στη διεύθυνση http://panekfe.gr/downloads/euso/euso-apologistikos-pinakas-topikos.xlsx και περιέχει: τα ΓΕ.Λ/ΕΠΑ.Λ. και τους μαθητές που συμμετείχαν, τα ονόματα και την ειδικότητα των υπεύθυνων καθηγητών, την ομάδα (ή ομάδες) που προκρίθηκαν για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό
  β. τα θέματα του τοπικού διαγωνισμού.

 

Διαδικασία Πανελλήνιου Διαγωνισμού (Β΄ φάση)

 1. Όλες οι σχετικές πληροφορίες με το διαγωνισμό θα αναρτώνται στο δικτυακό τόπο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. στη διεύθυνση http://panekfe.gr/euso/press και θα προωθούνται, μέσω των ΕΚΦΕ, στα σχολεία των συμμετεχόντων ομάδων.
 2. Τα όργανα και διατάξεις που θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι οι μαθητές θα ανακοινωθούν μετά από την ανακοίνωση της διδακτέας ύλης του σχολικού έτους 2016-17 από το ΥΠ.Π.Ε.Θ.
 3. Στην περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ των ομάδων σε οποιαδήποτε θέση, την ανώτερη θέση καταλαμβάνει η ομάδα που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στις περισσότερες επιμέρους πειραματικές δοκιμασίες. Σε περίπτωση που εξακολουθεί η ισοβαθμία και μετά την εφαρμογή του ανωτέρω κριτηρίου, γίνεται κλήρωση.
 4. Την επόμενη μέρα του διαγωνισμού, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις βράβευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό μαθητές. Ο τόπος, χρόνος και τα προγράμματα των εκδηλώσεων βράβευσης θα ανακοινωθούν στο δικτυακό τόπο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

 

Συμμετοχή στην 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2017

 1. Μετά την τελική επιλογή των δύο ομάδων που θα συμμετάσχουν στην EUSO 2017, ο Συντονιστής της EUSO σε συνεργασία με τη Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. για την EUSO 2017, θα αναλάβει την προετοιμασία των δύο τριμελών μαθητικών ομάδων για το διαγωνισμό, με την εκπαίδευσή τους στη χρήση των απαιτούμενων πειραματικών πρακτικών. Ο Συντονιστής της EUSO ορίζεται ως αρχηγός της Ελληνικής αποστολής στην EUSO 2017.
 2. Την κάθε ομάδα θα συνοδεύσει και ένας καθηγητής του σχολείου ή ο Υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. στην περιοχή ευθύνης του οποίου βρίσκεται το σχολείο. Ο συνοδός θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει αγγλικά σε επίπεδο πολύ καλά/άριστα, για να μεταφράσει τα θέματα, και γνώσεις Η/Υ πιστοποίησης Α΄ επιπέδου τουλάχιστον.
 3. Τα έξοδα μεταφοράς (εισιτήρια μετάβασης-επιστροφής) για τους τοπικούς διαγωνισμούς και τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, βαρύνουν τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς. Αν υπάρχει δυνατότητα, μπορούν να καλυφθούν από τη Σχολική Επιτροπή του Λυκείου/ΕΠΑ.Λ. από το οποίο προέρχεται η ομάδα ή από τον τοπικό Δήμο ή από άλλη πηγή. Τα έξοδα μεταφοράς (εισιτήρια μετάβασης-επιστροφής) για τον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στη Δανία, βαρύνουν τους συμμετέχοντες. Τα έξοδα διαμονής των συμμετεχόντων καλύπτονται από την τη χώρα διεξαγωγής της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας. Στο παράρτημα επισυνάπτονται περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών.

 

Η Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή της ΠΑΝΕ.Κ.Φ.Ε. για τους Πανελλήνιους διαγωνισμούς EUSO 2017, αποτελείται από τους:

Πρόεδρος της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό EUSO 2017, ορίζεται ο Βασίλειος Γαργανουράκης, Φυσικός, Υπεύθυνος 2ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. Τα υπόλοιπα μέλη των επιτροπών αποτελούνται από:

ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 • Θάνος Ιωάννης, Φυσικός,  π. Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Καλλίπολης
 • Ζησιμόπουλος Γεώργιος, Φυσικός, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αιγίου
 • Καλογήρου Ηλίας, Φυσικός, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ηλείας
 • Νίκας Θωμάς, Φυσικός – Ραδιοηλεκτρολόγος, Συνεργάτης ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων
 • Μαρκογιαννάκης Δημοσθένης , Χημικός, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ  Χανίων
 • Ηλιάδου Κυριακή, Χημικός, Υπεύθυνη  ΕΚΦΕ  Λέσβου
 • Παλούμπα Ελένη, Χημικός, Υπεύθυνη  ΕΚΦΕ  Λακωνίας 
 • Τσίγκρης Μιλτιάδης, Χημικός, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ρεθύμνης
 • Φανουράκη Ελευθερία, Βιολόγος, Υπεύθυνη Α’ ΕΚΦΕ Ηρακλείου
 • Αργυρού Ελευθερία, Βιολόγος, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Θήρας
 • Κωνσταντινίδου Καλλιόπη, Βιολόγος, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Σύρου

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 • Μπίτσιος Σεραφείμ, Φυσικός, ΥπΕ.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας
 • Νούσης Βασίλης, Φυσικός, ΥπΕ.Κ.Φ.Ε. Ηγουμενίτσας
 • Παππάς Βασίλης, Φυσικός, ΥπΕ.Κ.Φ.Ε. Τρικάλων
 • Βυρώζη Βασιλική, Χημικός, ΥπΕ.Κ.Φ.Ε. Έδεσσας
 • Γαβριηλίδου Βάγια (Δρ.), Χημικός, Εκπαιδευτικός 2ο Πειραματικό ΓεΛ Θεσ/κης
 • Παταρούδη Σοφία, Χημικός, Συνεργάτης ΕΚΦΕ Κέντρου
 • Δομουχτσίδου Γαρυφαλιά (Δρ.), Βιολόγος, Εκπαιδευτικός ΓεΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου
 • Λαζάρου Δέσποινα, Βιολόγος, Εκπαιδευτικός Εκκλ/κο Σχολείο Νεάπολης
 • Χατζάρα Στέλλα (Δρ.), Χημικός / Βιολόγος, Εκπαιδευτικός 15ο ΓεΛ Θεσ/κης

 

Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή της ΠΑΝΕ.Κ.Φ.Ε. για τους Πανελλήνιους διαγωνισμούς EUSO 2017, αποτελείται από τους:

ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 • Στέφανο Ντούλα, Χημικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Αγ. Αναργύρων, ως Πρόεδρο, και μέλη
 • Αθανάσιο Βελέντζα, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Αμπελοκήπων
 • Χρήστο Δέδε, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής
 • Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, Βιολόγο, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλανδρίου
 • Ηλία Μαυροματίδη, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης
 • Μαρίνα Στέλλα, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Ιωνίας
 • Χριστόφορο Στογιάννο, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Αλίμου
 • Δημήτρη Τριανταφύλλου, Γεωλόγο, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Αχαρνών

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 • Μαρία Τσακίρη, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου, ως Πρόεδρο και μέλη
 • Αναστασία Γκιγκούδη, Χημικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Τούμπας
 • Μαρία Θεολόγου, Χημικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Πολυγύρου
 • Αθανάσιο Καρούτη, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Νεάπολης
 • Κων/νο Παντίδη, πρώην συνεργάτη Ε.Κ.Φ.Ε. Τούμπας Θεσσαλονίκης
 • Θεόδωρο Πιερράτο, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου

 

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Γαργανουράκης Φυσικός M.Sc. Υπ. 2ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου

Η Γραμματέας

Μ. Τσακίρη Φυσικός D.E.A. Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου Ανατ. Θεσ/κης

 

Συνημμένα αρχεία:

Χρήσιμα αρχεία EUSO:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.