Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » EUSO 2017 – Απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής στην 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (Δελτίο Τύπου)

EUSO 2017 – Απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής στην 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (Δελτίο Τύπου)

{gallery width=660 height=660 alignment=center}euso/euso2017/euso2017-copenhagen-1.jpg{/gallery} Η Ελληνική αποστολή της EUSO 2017 στη Κοπεγχάγη με την Πρέσβυ της Ελλάδος στη Δανία κα. Ευθαλία Κακιοπούλου.

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), ως το αρμόδιο επιστημονικό σωματείο για τη διαδικασία επιλογής, προετοιμασίας και οργάνωσης των ελληνικών αποστολών που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Ολυμπιάδες Φυσικών Επιστημών (EUSO), οργάνωσε και φέτος τη συμμετοχή της Ελληνικής αποστολής στην 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 2017 (15th European Union Science Olympiad – EUSO 2017, euso2017.dk) που διεξήχθη από 7 έως 14 Μαΐου 2017 στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Την Ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι Βασίλης Γαργανουράκης (Επικεφαλής Αποστολής και Πρόεδρος ΠΑΝΕΚΦΕ), Χρήστος Παπανικολάου (Μέντορας Φυσικής και εκπαιδευτικός του Γενικού Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών), Κυριακή Ηλιάδου (Μέντορας Χημείας και Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Λέσβου), Γιάννης Πασχαλίδης (Μέντορας Βιολογίας και εκπαιδευτικός 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής), Βασίλης Καραμαούνας (Παρατηρητής και εκπαιδευτικός Γενικού Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών), Δήμητρα Αλεξάκη (Παρατηρήτρια και εκπαιδευτικός Γενικού Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών), Δημήτριος Μαντατζής (Παρατηρητής και Υποδιευθυντής 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής) και Σοφία Κυριαζοπούλου (Παρατηρήτρια και Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κομοτηνής) με τους μαθητές Αικατερίνη Γκριντζιά, Παναγιώτη Μακρή και Βελισσάριο Χριστοδούλου του Γενικού Λυκείου Κολεγίου Αθηνών και τους μαθητές Κερασούλα Χριστακάκη, Νικόλαο Καλλιγά και Παναγιώτη Καρακωστίδη του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής.

{gallery width=180 height=180 alignment=left}euso/euso2017/euso2017-logo.png{/gallery}

Στην EUSO 2017 συμμετείχαν 48 τριμελείς ομάδες μαθητών (σύνολο 144 μαθητές) και περίπου 100 συνοδοί εκπαιδευτικοί από 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διοργάνωση ξεκίνησε με την τελετή έναρξης στο χώρο εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης όπου επιστήμονές του έχουν διακριθεί επτά φορές με βραβείο Νόμπελ επιστημών. Ειδική τελετή υποδοχής έγινε και από την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού στο Δημαρχείο της Κοπεγχάγης.

Το διαγωνιστικό μέρος έγινε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου της Κοπεγχάγης. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε δύο πειραματικές δραστηριότητες Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας διάρκειας τεσσάρων ωρών η καθεμία. Η πρώτη δραστηριότητα είχε ως θέμα τον «Πάγο» όπου οι μαθητές μελέτησαν πραγματικά δείγματα στηλών πάγου από τη Γροιλανδία ενώ η δεύτερη είχε ως θέμα τον «Ωκεανό» όπου οι μαθητές κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις για την βελτίωση της παραγωγής σε σύγχρονες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών.

Tο πρόγραμμα είχε επίσης ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και επισκέψεις σε σημεία επιστημονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος (π.χ. Ζωολογικός κήπος, Ναυτικό Μουσείο, Κάστρο Kronborg, Μουσείο Βίκινγκ κτλ) για μαθητές και συνοδούς.

Κατά την τελετή λήξης έγινε η ανακοίνωση και απονομή των μεταλλίων όπου συμμετείχαν ο Πρίγκιπας Ιωακείμ της Δανίας και η Υπουργός Παιδείας κα. Merete Riisager. Σε σύνολο 5 χρυσών, 21 αργυρών και 22 χάλκινων μεταλλίων, οι δύο ελληνικές ομάδες κατέκτησαν από ένα χάλκινο μετάλλιο (για τα χάλκινα μετάλλια δεν ανακοινώνεται η σειρά κατάταξης). Τα χρυσά μετάλλια κέρδισαν (σε αύξουσα βαθμολογική σειρά) οι ομάδες της Τσεχίας, Γερμανίας, Κροατίας, Εσθονίας και πρώτο χρυσό η ομάδα της Ουγγαρίας. Στην τελετή λήξης παρευρέθηκε μαζί με την ελληνική αποστολή η Ελληνίδα Πρέσβυς στη Δανία κα. Ευθαλία Κακιοπούλου. Η επόμενη 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2018, θα γίνει στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από 29 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2018.

Συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές της αποστολής για την άψογη συμπεριφορά τους καθώς και για την επίδοση τους σε μια τόσο υψηλού επιπέδου διοργάνωση. Επίσης συγχαρητήρια αξίζουν στους συνοδούς εκπαιδευτικούς για την άψογη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της μετάφρασης των θεμάτων, της διόρθωσης των γραπτών και της διαπραγμάτευσης της βαθμολογίας. Ευχόμαστε σε όλους ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις και διακρίσεις για το μέλλον!

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση υπάρχουν στους συνδέσμους:

Εκ μέρους της Ελληνικής αποστολής EUSO 2017,

Βασίλης Γαργανουράκης
Επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής EUSO 2017
Πρόεδρος ΔΣ ΠΑΝΕΚΦΕ

Συνημμένα αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.