Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » EUSO 2016 – Αποτελέσματα πανελλήνιων διαγωνισμών Νότιας και Βόρειας Ελλάδας (Δελτίο τύπου)

EUSO 2016 – Αποτελέσματα πανελλήνιων διαγωνισμών Νότιας και Βόρειας Ελλάδας (Δελτίο τύπου)

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝΕΚΦΕ (http://panekfe.gr/) διοργάνωσε για όγδοη συνεχή χρονιά τον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Εργαστηριακό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2016.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ που γεννήθηκαν μετά την 01-01-1999 (Α΄ και Β΄ τάξης).

Είναι ο μοναδικός διαγωνισμός που οι μαθητές εξετάζονται:

  • Εργαστηριακά, σε πειραματικές πρακτικές στο εργαστήριο
  • Διεπιστημονικά, στη Φυσική τη Χημεία και την Βιολογία
  • Ομαδοσυνεργατικά, σε τριμελείς ομάδες και όχι ως άτομα.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η προώθηση μέσα από τα ΕΚΦΕ της ένταξης του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη λειτουργία πειραματικών διατάξεων και τη λήψη μετρήσεων, καθώς και η χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας ως μέσο για την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

{gallery}euso/euso2016/panellinioi/{/gallery}

Οι πανελλήνιοι διαγωνισμοί διεξήχθησαν το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 στην Αθήνα (ΕΚΦΕ Αιγάλεω) για  τις ομάδες της  Nότιας  Ελλάδας και στη Θεσσαλονίκη (ΕΚΦΕ Κέντρου Θεσσαλονίκης) για τις ομάδες της βόρειας Ελλάδας. Στους δύο διαγωνισμούς συμμετείχαν, με δικά τους έξοδα, τριμελείς ομάδες μαθητών από 80 σχολεία της χώρας (49 στην Αθήνα και 31 στην Θεσσαλονίκη) που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς όπου έλαβαν μέρος 398 σχολεία με 469 ομάδες και 1407 μαθητές.

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 στις 10.00 πμ., πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου για την απονομή επαίνων και βραβείων στους μαθητές που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό των σχολείων από τη Νότια Ελλάδα. Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του Θανάση Βελέτζα, Υπ. ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων που παρουσίασε τους σκοπούς και χαρακτηριστικά, τα θέματα και τις καλύτερες βαθμολογίες ανά μάθημα του διαγωνισμού. Στη συνέχεια ο Στράτος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του τομέα Αστροφυσικής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για τα άστρα σε παρουσίαση με τίτλο «Από τον Ήλιο στα Κβάζαρς» και ακολούθησε συζήτηση επαγγελματικού προσανατολισμού με τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Στη συνέχεια ο Κώστας Χαρίτος, εκπαιδευτικός του Πειραματικού ΓΕΛ Αναβρύτων με την ομάδα μαθητών που εκπροσώπησε τη χώρα μας στη EUSO 2015 που έγινε στο Klagenfurt της Αυστρίας, μας μίλησαν για την εμπειρία της συμμετοχής σε μία Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών. 

Στο 3ο και τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, δόθηκαν έπαινοι σε όλες τις μαθητικές ομάδες που συμμετείχαν και βραβεύθηκαν οι τρεις καλύτερες. Το 1ο βραβείο και το εισιτήριο για τη 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2016, κατέλαβε η μαθητική ομάδα του ΓΕΛ Κολεγίου Αθηνών με τους Αντώνιο Κριεζή, Νικόλαο Σταθά και Ευστράτιο Τσακαλίδη. Τη 2η θέση κατέλαβε η ομάδα του Zάννειου Πειραματικού ΓΕΛ Πειραιά με τους μαθητές Στέλλα Βλάχου-Γκόμεθ, Παρασκευά Μαραγκόζογλου και Ευαγγελία Πετροπούλου ενώ τη 3η θέση κατέλαβε η ομάδα του ΓΕΛ Σύρου με τους μαθητές Αγνή Παπαμανώλη, Ελένη Πουλάκη και Κωνσταντίνα Φρέρη.

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 στις 10.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε επίσης στο κεντρικό αμφιθέατρο «Νικόλαος Οικονόμου» του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ η τελετή βράβευσης των ομάδων που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών EUSO 2016 Βόρειας Ελλάδας. Μετά τον χαιρετισμό του Θ. Πιερράτου, αντιπροέδρου της ΠΑΝΕΚΦΕ, και του κ. Θ. Κοντονικολάου Γενικού Διευθυντή του ΝΟΗΣΙΣ, μίλησε ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας, Τμ. Φυσικής, Α.Π.Θ με θέμα «Σημαντικά χημικά μόρια στο Ηλιακό Σύστημα: Νερό στον Άρη και οξυγόνο σε κομήτες». Στη συνέχεια παρουσιάστηκε σύντομο βίντεο με «Στιγμές από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης» και ακολούθησε η απονομή επαίνων και βραβείων στους μαθητές που διαγωνίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Χ. Πολάτογλου, Καθηγητής Τμ. Φυσικής, Α.Π.Θ., ο κ. Θ. Κοντονικολάου Γενικός Διευθυντής του ΝΟΗΣΙΣ, ο κ. Π. Καραγκιοζίδης Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04, Υπεύθυνοι ΕΚΦΕ, Διευθύντριες/Διευθυντές και Εκπαιδευτικοί των Σχολείων που συμμετείχαν, καθώς και γονείς των μαθητών.

Bραβεύθηκαν οι τέσσερις καλύτερες μαθητικές ομάδες για τη Βόρεια Ελλάδα. Στην πρώτη θέση του διαγωνισμού ισοβάθμησαν τρεις ομάδες προερχόμενες από το Πειραματικό Γε.Λ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τους Αποστολίδη Δημήτριο, Αργυρό Απόστολο, Γαβρίδη Δημήτριο, το 3ο Γε.Λ. Σερρών με τους Αντωνογλούδη Ευστράτιο, Πανταζή Ηλία, Τέγο Απόστολο και το 6ο Γε.Λ. Λάρισας με τους Βαρδακώστα Γεωργία, Γρηγορίου Στέργιο, Καραΐσκου Κατερίνα ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η ομάδα από το 1ο Γε.Λ. Κέρκυρας με τις Αλεξίου Φωτεινή, Στίνη Ειρήνη-Μαρία και Στίνη Παναγιώτα. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η ομάδα που επιλέγεται να καταλάβει την πρώτη θέση είναι αυτή που έχει τις περισσότερες πρωτιές στα επιμέρους μαθήματα. Κατόπιν τούτου, η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη Βόρεια Ελλάδα στο Διεθνή Διαγωνισμό είναι από το Πειραματικό Γε.Λ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι ομάδες του Πειραματικού Γε.Λ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Γε.Λ. Κολεγίου Αθηνών θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2016 που θα διεξαχθεί στο Ταρτού της Εσθονίας από 7 έως 14 Μαΐου 2016. Τα θέματα, τα αποτελέσματα καθώς και άλλες πληροφορίες για τον διαγωνισμό θα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΚΦΕ www.panekfe.gr

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Γαργανουράκης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. ΕΚΦΕ 2ου Ηρακλείου

Ο Γενικός Γραμματέας

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. ΕΚΦΕ Κερκύρας

Συνημμένα αρχεία

Πανελλήνιος διαγωνισμός Νότιας Ελλάδας

Πανελλήνιος διαγωνισμός Βόρειας Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.