Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » EUSO 2016 – Απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

EUSO 2016 – Απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

{gallery width=640 height=640 alignment=center}euso/euso2016/euso2016-photo6.jpg{/gallery}

Η Ελληνική αποστολή αποτελούμενη από τους εκπαιδευτικούς Βασίλη Γαργανουράκη, επικεφαλής αποστολής, Πρόεδρος της ΠΑΝΕΚΦΕ, Δημήτρη Νοταρά, μέντορας Βιολογίας, εκπαιδευτικός Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, Χρήστος Παπανικολάου, μέντορας Φυσικής, εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Κολεγίου Αθηνών, Αναστάσιο Βαφειάδη, μέντορας Χημείας, εκπαιδευτικός του Πειραματικού ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βασίλη Καραμαούνα, συνοδός, εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Κολεγίου Αθηνών
Μαρία – Ελένη Ζαρφτζιάν, συνοδός και εκπαιδευτικός Πειραματικού ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας  και τις ομάδες μαθητών του ΓΕΛ Κολεγίου Αθηνών με τους μαθητές Αντώνη Κωνσταντίνο Κριεζή, Νικόλας Σταθάς και Ευστράτιο Τσακαλίδη και του Πειραματικού ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τους μαθητές Δημήτριο Αποστολίδη, Απόστολο Αργυρό και Δημήτρη Γαβρίδη, συμμετείχε στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 2016 (14th European Union Science Olympiad – EUSO 2016) που διεξήχθη από 7 έως 14 Μαΐου 2016 στο Τάρτου και Ταλίν της Εσθονίας.

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) είναι το υπεύθυνο επιστημονικό σωματείο για τη διαδικασία επιλογής, προετοιμασίας και συνοδείας των ελληνικών ομάδων που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Ολυμπιάδες Φυσικών Επιστημών EUSO. Στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών διαγωνίστηκαν 46 τριμελείς ομάδες μαθητών (σύνολο 138 μαθητές) από 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο πειραματικές δραστηριότητες Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας διάρκειας τεσσάρων ωρών η καθεμία. Τους μαθητές συνόδευσαν και συνολικά 98 εκπαιδευτικοί. Κατά την άφιξή της στην Εσθονία, την αποστολή μας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Ταλίν ο επίσκοπος Μακάριος, εκπρόσωπος της ορθόδοξης εκκλησίας της Εσθονίας. Η τελετή έναρξης και το διαγωνιστικό μέρος έλαβαν μέρος στην πόλη Τάρτου που βρίσκεται στα νοτιανατολικά σύνορα της Εσθονίας με τη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, το διαγωνιστικό μέρος έγινε στα νέα σύγχρονα εργαστήρια του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Τάρτου που είναι το παλιότερο και το μεγαλύτερο της χώρας. Η πρώτη δραστηριότητα είχε ως κεντρικό θέμα το Γάλα ενώ η δεύτερη τους Συσσωρευτές (μπαταρίες). Τις επόμενες 3 μέρες, οι αποστολές μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Ταλίν για τη διαπραγμάτευση της βαθμολογίας και την τελετή λήξης. Πέρα από τις διαδικασίες του διαγωνισμού, το πρόγραμμα της διοργάνωσης είχε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος π.χ. εθνικά πάρκα, μουσεία κτλ για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

{gallery width=400 height=400 alignment=right}euso/euso2016/euso2016-photo7.jpg{/gallery} Σε σύνολο 5 χρυσών, 19 αργυρών και 22 χάλκινων μεταλλίων, οι ελληνικές ομάδες κατέκτησαν ένα αργυρό (21 θέση), για το ΓΕΛ Κολεγίου Αθηνών, και ένα χάλκινο μετάλλιο (για τα χάλκινα δεν ανακοινώνεται η σειρά κατάταξης) για το Πειραματικό ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας! Την πρώτη θέση και χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η μία από τις δύο ομάδες τις Γερμανίας. Κατά την άφιξή της στην Εσθονία, την αποστολή μας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Ταλίν ο επίσκοπος Μακάριος, εκπρόσωπος της ορθόδοξης εκκλησίας της Εσθονίας. Την τελετή λήξης της διοργάνωσης , παρακολούθησε μαζί με την ελληνική αποστολή ο Έλληνας πρέσβης στην Εσθονία κ. Κωνσταντίνος Κατσαμπής. Η επόμενη 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2017, θα γίνει στην Κοπεγχάγη της Δανίας από 7 έως 14 Μάϊου 2017 (http://euso2017.dk/).

Περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης http://euso2016.ee/.

Τα θέματα του διαγωνισμού υπάρχουν διαθέσιμα στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα στους συνδέσμους https://drive.google.com/uc?export=download&id=0Bxcx3Ed4MUg5cld2OTJiUmg2S1k (Ελληνικά, 2.0 MB)  https://drive.google.com/uc?export=download&id=0Bxcx3Ed4MUg5Mmk5aFIyNm1qR3M (English + videos, 57.0 MB).

Φωτογραφίες τις Ελληνικής αποστολής στο σύνδεσμο: https://goo.gl/photos/9mucwizDJ5LrecF6A.

Συγχαρητήρια αξίζουν αφενός στους μαθητές για τη διάκρισή τους και αφετέρου στους καθηγητές και μέντορες της αποστολής, που με περίσσεια υπομονή και κόπο προετοίμασαν τους μαθητές τους, πολλές φορές εκτός του διδακτικού τους ωραρίου, μεταδίδοντας τους γνώσεις και αποθέματα ψυχικής δύναμης. Ευχόμαστε σε όλους καλή σταδιοδρομία και ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις για το μέλλον!

Εκ μέρους του ΔΣ ΠΑΝΕΚΦΕ,

Ο Επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής και Πρόεδρος ΔΣ ΠΑΝΕΚΦΕ

 

Βασίλης Γαργανουράκης
Φυσικός M.Sc.
Υπεύθυνος 2ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου

Συνημμένα αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.