Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » EUSO 2015 – Προκήρυξη πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού για τη συμμετοχή στην 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

EUSO 2015 – Προκήρυξη πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού για τη συμμετοχή στην 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) προκηρύσσει «Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή στην 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2015» δύο τριμελών ομάδων μαθητών Λυκείου. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Λυκείου που γεννήθηκαν μετά την 01-01-1998.

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, σε τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς, θα επιλεγεί η ομάδα (ή οι ομάδες) μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε ΕΚΦΕ. Οι τοπικοί διαγωνισμοί θα διεξαχθούν το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014. Οι ομάδες που θα επιλεγούν από όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς, θα συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού, η οποία θα διεξαχθεί:

 • Στις 24 Ιανουαρίου 2015, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω (6ο ΓΕΛ Αιγάλεω, Μίνωος & Προόδου, ΤΚ 12243, Αιγάλεω) στον οποίο θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
 • Στις 24 Ιανουαρίου 2015, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου Θεσσαλονίκης (Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ανατολικής Θράκης, ΤΚ 55134, Καλαμαριά), θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.

Όλες οι ομάδες μαθητών που θα συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, θα βραβευθούν από την ΠΑΝΕΚΦΕ σε εκδήλωση που θα γίνει στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα, στις 25 Ιανουαρίου 2015, και στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη, επίσης στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου 2015, η οργανωτική επιτροπή προχώρησε σε αλλαγές σχετικά με τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων διαγωνισμών EUSO. Δείτε παρακάτω τη σχετική ανακοίνωση.

Από τον κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στην 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2015, η οποία θα πραγματοποιηθεί στo Klagenfurt της Αυστρίας από 26 Απριλίου μέχρι 3 Μαΐου 2015.

Η 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών διοργανώνεται από την European Union Science Olympiad, EUSO (euso.eu). Ο διαγωνισμός στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα είναι αποκλειστικά πειραματικός και αφορά μαθητές Λυκείου.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, καθώς και η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Ο κάθε τοπικός μαθητικός Διαγωνισμός θα διεξαχθεί αποκλειστικά πάνω σε πειραματικές/εργαστηριακές δεξιότητες και πρακτικές, που κατά γνωστικό αντικείμενο θα αναφέρονται στις εργαστηριακές ασκήσεις Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου που θα καθορίσει η Επιστημονική Επιτροπή του Τοπικού Διαγωνισμού.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός θα διεξαχθεί αποκλειστικά πάνω σε πειραματικές/εργαστηριακές δεξιότητες και πρακτικές, που θα αναφέρονται στην ύλη Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας που διδάσκεται στο Γυμνάσιο, την Α΄ Λυκείου και στο 1ο τετράμηνο της Β΄ Λυκείου (Γενικής Παιδείας και Ομάδας Προσανατολισμού) του σχ. έτους 2014-15.

Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών θα διαγωνισθεί σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία.

Στην ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΚΦΕ στη διεύθυνση http://panekfe.gr/euso/docs είναι αναρτημένα τα θέματα των Πανελλήνιων διαγωνισμών, που διεξήχθησαν για την επιλογή των δύο ομάδων μαθητών για τις EUSO 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014.

{slider Διαδικασία Τοπικών Διαγωνισμών (Α΄ φάση)|closed|icon}

 1. Ο Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. που μπορεί και επιθυμεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό ενημερώνει εγγράφως, μέσω της Διεύθυνσης Δ.Ε., τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητάς του και ενθαρρύνει τους ΥΣΕΦΕ να επιλέξουν και να προετοιμάσουν μια τριμελή ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στον τοπικό διαγωνισμό που θα οργανώσει ο ίδιος ή σε συνεργασία με όμορα Ε.Κ.Φ.Ε.
 2. Κάθε σχολείο συμμετέχει με μια τριμελή ομάδα μαθητών στο τοπικό διαγωνισμό των Ε.Κ.Φ.Ε. Σε κάθε τοπικό διαγωνισμό θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις τριμελείς ομάδες μαθητών.
 3. Για Ε.Κ.Φ.Ε. που ο αριθμός ΓΕ.Λ./ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητας τους είναι μικρότερος από 9, επιτρέπεται η διεξαγωγή τοπικού διαγωνισμού με τη συμμετοχή τουλάχιστον 6 μαθητών. Σε αυτή την περίπτωση, οι έξι μαθητές μπορούν να είναι από διαφορετικά ή από το ίδιο σχολείο.
 4. Αν στον τοπικό διαγωνισμό συμμετέχουν μέχρι 9 ομάδες μαθητών (δηλ. 27 μαθητές) από την περιοχή ευθύνης ενός Ε.Κ.Φ.Ε. τότε προκρίνεται μια ομάδα για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Αν συμμετέχουν 10 ομάδες μαθητών (δηλ. 30 μαθητές) έως 18 ομάδες μαθητών (δηλ. 54 μαθητές), προκρίνονται δύο ομάδες για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό και για συμμετοχή άνω των 18 ομάδων (δηλ. άνω των 54 μαθητών) προκρίνονται τρεις ομάδες για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό.
 5. Ο/Οι Υπεύθυνος/-οι Ε.Κ.Φ.Ε., στην περιοχή ευθύνης του/των οποίου/-ων βρίσκονται τα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ορίζει/-ουν Επιστημονική Τοπική Επιτροπή για την διεξαγωγή του τοπικού πειραματικού διαγωνισμού. Αυτή η επιτροπή, σε συνεργασία με την Κεντρική Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ, διοργανώνει τον τοπικό πειραματικό διαγωνισμό.
 6. Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού θα φροντίσει ώστε όλα τα σχολεία που επιθυμούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, να συμμετάσχουν με την μαθητική τους ομάδα στη διαδικασία των τοπικών διαγωνισμών.
 7. Μετά το τέλος των τοπικών διαγωνισμών, κάθε Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε., που διεξήγαγε τοπικό διαγωνισμό, αποστέλλει έως 20/12/2014 στο info@panekfe.gr:
  α. συμπληρωμένο τον απολογιστικό πίνακα που βρίσκεται στη διεύθυνση http://panekfe.gr/downloads/euso/euso-apologistikos-pinakas-topikos.xlsx και περιέχει: τα ΓΕ.Λ/ΕΠΑ.Λ. και τους μαθητές που συμμετείχαν, τα ονόματα και την ειδικότητα των υπεύθυνων καθηγητών, την ομάδα (ή ομάδες) που προκρίθηκαν για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό
  β. τα θέματα του τοπικού διαγωνισμού.

{slider Διαδικασία Πανελλήνιου Διαγωνισμού (Β΄ φάση)|icon}

 1. Στην περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ των πρώτων ομάδων, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ομάδα που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στις περισσότερες επιμέρους πειραματικές δοκιμασίες.
 2. Μετά την τελική επιλογή των δύο ομάδων που θα συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό EUSO 2015, ο Συντονιστής της EUSO σε συνεργασία με τη Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ για την EUSO 2015, θα αναλάβει την προετοιμασία των δύο τριμελών μαθητικών ομάδων για το διαγωνισμό, με την εκπαίδευσή τους στη χρήση των απαιτούμενων από τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό πειραματικών πρακτικών. Ο Συντονιστής της EUSO είναι και ο αρχηγός της Ελληνικής αποστολής στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό EUSO 2015.
 3. Την κάθε ομάδα θα συνοδεύσει και ένας καθηγητής του σχολείου ή ο Υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. στην περιοχή ευθύνης του οποίου βρίσκεται το σχολείο. Ο συνοδός θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει αγγλικά σε επίπεδο πολύ καλά/άριστα, για να μεταφράσει τα θέματα, και γνώσεις Η/Υ πιστοποίησης Α΄ επιπέδου τουλάχιστον.
 4. Τα έξοδα μεταφοράς (εισιτήρια μετάβασης-επιστροφής) για τους τοπικούς διαγωνισμούς και τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, βαρύνουν τους συμμετέχοντες στους Διαγωνισμούς. Αν υπάρχει δυνατότητα, μπορούν να καλυφθούν από τη Σχολική Επιτροπή του Λυκείου/ΕΠΑΛ από το οποίο προέρχεται η ομάδα (ή των Λυκείων/ΕΠΑΛ αν τα μέλη της ομάδας προέρχονται από διαφορετικά σχολεία) ή από τον τοπικό Δήμο ή από άλλη πηγή. Τα έξοδα μεταφοράς (εισιτήρια μετάβασης-επιστροφής) για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό στην Αυστρία, βαρύνουν τους συμμετέχοντες. Τα έξοδα διαμονής των συμμετεχόντων καλύπτονται από την Αυστρία (τη χώρα διεξαγωγής της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας).

Η Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ για την EUSO 2015, αποτελείται από τους:

 • Καμπούρη Κωνσταντίνο, π. Πρόεδρο της ΠΑΝΕΚΦΕ και επίτιμο μέλος της, ως Πρόεδρο της Επιτροπής και μέλη τους:

ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 • Παπαμιχάλη Κωνσταντίνο, Φυσικό, Συντονιστή της EUSO στην Ελλάδα,
 • Θάνο Ιωάννη, Φυσικό, Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Καλλίπολης – Πειραιά
 • Ξανθόπουλο Νίκο, Φυσικό, Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Πατρών
 • Κλεοπάτρα Μανουσάκη, Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Άργους
 • Πάγκαλο Σπύρο, Χημικό, συνεργάτη του Ε.Κ.Φ.Ε. Καλλίπολης – Πειραιά
 • Ντούλα Στέφανο, Χημικό, Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων
 • Φανουράκη Ελευθερία, Βιολόγο, Υπεύθυνη 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου
 • Αργυρού Ελευθερία, Βιολόγο, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Θήρας
 • Κωνσταντινίδου Καλλιόπη, Βιολόγο, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Σύρου

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 • Νάκο Δημήτριο, Φυσικό, Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Λάρισας
 • Καρούτη Αθανάσιο, Φυσικό, Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Νεάπολης-Θεσσαλονίκης
 • Νούση Βασίλειο, Φυσικό, Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας
 • Παϊζάνου Αλεξάνδρα, Χημικό, τ. Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Τρικάλων
 • Κούτσιανο Αστέριο, Χημικό, Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Κοζάνης
 • Σαμαρά Πασχάλη, Βιολόγο, εκπ/κο Δ.Ε. Σερρών
 • Νικήτα Βενετία, Βιολόγο, εκπ/κο Δ.Ε. Θεσσαλονίκης
 • Λαζάρου Δέσποινα, Βιολόγο, εκπ/κο Δ.Ε. Θεσσαλονίκης

 Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, αποτελείται από τους:

ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 • Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη Ευγενία, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, ως Πρόεδρο της Επιτροπής και μέλη τους
 • Χριστακόπουλο Ιωάννη, Φυσικό, π. Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας και επίτιμο μέλος της ΠΑΝΕΚΦΕ
 • Τουντουλίδη Γεώργιο, Φυσικό, π. Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Νίκαιας και επίτιμο μέλος της ΠΑΝΕΚΦΕ
 • Ζησιμόπουλο Γεώργιο, Φυσικό, Γραμματέα του Δ.Σ. ΠΑΝΕΚΦΕ, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Αχαΐας-Αιγίου
 • Δέδε Χρήστο, Φυσικό, ταμία του Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής
 • Βελέντζα Αθανάσιο, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Αμπελοκήπων – Αθήνας
 • Δόση Σωτήρη, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλιούπολης,
 • Μαυροματίδη Ηλία, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 • Μουρούζη Παναγιώτη, Φυσικό, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας, Πρόεδρο της ΠΑΝΕΚΦΕ, ως Πρόεδρο της Επιτροπής και μέλη τους
 • Μανδηλιώτη Σωτήρη, Γεωλόγο, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. ΠΑΝΕΚΦΕ, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών
 • Πιερράτο Θοδωρή, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου
 • Τσακίρη Μαρία, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου Θεσσαλονίκης
 • Γκιγκούδη Αναστασία, Χημικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Τούμπας Θεσσαλονίκης
 • Παντίδη Κων/νο, Συνεργάτη ΕΚΦΕ Τουμπας Θεσσαλονίκης

{slider Επιπλέον διευκρινίσεις για τους τοπικούς διαγωνισμούς (29/10/2014)|icon}

Επειδή στο σωματείο μας φθάνουν συνεχώς ερωτήματα σχετικά με τους τοπικούς διαγωνισμούς EUSO, αποφασίσαμε «ομόφωνα» να υιοθετήσουμε και να σας προτείνουμε τα πιο κάτω, λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

 1. Ο τοπικός διαγωνισμός μπορεί να διεξαχθεί εντός μιας εβδομάδος εκατέρωθεν της 6ης Δεκεμβρίου που έχει οριστεί αρχικά. Η απόφαση θα ληφθεί από το ΕΚΦΕ και θα είναι τεκμηριωμένη.
 2. Το κάθε ΕΚΦΕ, μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κοινοποιεί στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον τοπικό διαγωνισμό. Η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται στο ΕΚΦΕ   εντός της ημερομηνίας που έχει οριστεί και θα πρέπει να αναφέρει τον αριθμό των ομάδων με τις οποίες επιθυμεί να συμμετάσχει το κάθε σχολείο.
 3. Μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής το ΕΚΦΕ ανάλογα με το σύνολο των ομάδων που διατίθενται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, και τις δυνατότητες που έχει σε πάγκους όργανα και συσκευές, καθορίζει τον μέγιστο αριθμό των ομάδων με τις οποίες μπορεί να συμμετάσχει το κάθε σχολείο και το κοινοποιεί άμεσα στα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.
 4. Ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετάσχουν από κάθε ΕΚΦΕ στον πανελλήνιο διαγωνισμό, ορίζεται με βάση τον αριθμό των σχολείων που συμμετέχουν στον τοπικό διαγωνισμό, όπως αναφέρεται στους κανονισμούς του διαγωνισμού.

{/sliders}

Συνημμένα αρχεία:

Χρήσιμα αρχεία EUSO:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.