Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » EUSO 2015 – Αποτελέσματα πανελλήνιων διαγωνισμών Νότιας και Βόρειας Ελλάδας (Δελτίο τύπου)

EUSO 2015 – Αποτελέσματα πανελλήνιων διαγωνισμών Νότιας και Βόρειας Ελλάδας (Δελτίο τύπου)

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝΕΚΦΕ (http://panekfe.gr/) διοργάνωσε για έβδομη συνεχή χρονιά τον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Εργαστηριακό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2015.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ που γεννήθηκαν μετά την 01-01-1998 (Α΄ και Β΄ τάξης).

{gallery width=300 height=200 alignment=right}euso/euso2015/euso2015-photo1.jpg{/gallery}

Είναι ο μοναδικός διαγωνισμός που οι μαθητές εξετάζονται:

  • Εργαστηριακά, σε πειραματικές πρακτικές στο εργαστήριο
  • Διεπιστημονικά, στη Φυσική τη Χημεία και την Βιολογία
  • Ομαδοσυνεργατικά, σε τριμελείς ομάδες και όχι ως άτομα.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η προώθηση μέσα από τα ΕΚΦΕ της ένταξης του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη λειτουργία πειραματικών διατάξεων και τη λήψη μετρήσεων, καθώς και η χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας ως μέσο για την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

Οι πανελλήνιοι διαγωνισμοί διεξήχθησαν στις 7 Φεβρουαρίου 2015 στην Αθήνα (ΕΚΦΕ Αιγάλεω) για  τις ομάδες της  νότιας  Ελλάδας  και στη Θεσσαλονίκη (ΕΚΦΕ Κέντρου Θεσσαλονίκης) για τις ομάδες της βόρειας Ελλάδας. Στους δύο διαγωνισμούς συμμετείχαν, με δικά τους έξοδα, τριμελείς ομάδες μαθητών από 78 σχολεία της χώρας (50 στην Αθήνα και 28 στην Θεσσαλονίκη) που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς όπου έλαβαν μέρος 398 σχολεία με 469 ομάδες και 1407 μαθητές.

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 στις 10.00 πμ., πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου για την απονομή επαίνων και βραβείων στους μαθητές που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό των σχολείων από τη Νότια Ελλάδα. Παρόντες ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι συμπεριλαμβανομένου του κ. Νίκου Κουντούρη, εκπρόσωπο του Αν. Υπουργού Παιδείας κ. Αν. Κουράκη. Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του Καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. κ. Νίκου Τράκα με τίτλο «Από τι είμαστε φτιαγμένοι; Εισαγωγή  στη  θεωρεία  και  στα  πειράματα  των  στοιχειωδών σωματιδίων» και ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Στη συνέχεια ο Υπ. ΕΚΦΕ Παλλήνης Κώστας Παπαμιχάλης παρουσίασε τους σκοπούς και χαρακτηριστικά, τα θέματα και τις καλύτερες βαθμολογίες ανά μάθημα του διαγωνισμού.

Στο 3ο και τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, δόθηκαν έπαινοι σε όλες τις μαθητικές ομάδες που συμμετείχαν και βραβεύθηκαν οι τρεις καλύτερες. Το 1ο βραβείο και το εισιτήριο για τη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών, κατέλαβε η μαθητική ομάδα του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Αναβρύτων με τους Ιάσων Μηλιώνη, Δημήτριο Μπράλιο και Κωνσταντίνο – Μάριο Λιώση. Τη 2η  θέση κατέλαβε η ομάδα του S’ Catherine’s British School με τους μαθητές Στρατής Μάρκου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Δημήτρης Χαρίτος ενώ τη 3η θέση κατέλαβε η ομάδα του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με τους μαθητές Δέσποινα Ζαμπετάκη, Μαρία – Φωτεινή Καλλιμάνη και Αχιλλέα Λασκαράτο.

{gallery width=300 height=200 alignment=left}euso/euso2015/euso2015-photo2.jpg{/gallery}

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 στις 10.00 πμ. στους χώρους του ΕΚΦΕ Κέντρου, επίσης πραγματοποιήθηκε τελετή Βράβευσης των ομάδων που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών EUSO 2015 Βόρειας Ελλάδας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Κουμαράς, Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε., Α.Π.Θ. και παρουσιάστηκαν πειράματα με καθημερινά υλικά, από την ομάδα Physics Partizani του Α.Π.Θ. Επίσης παρόντες ήταν ο κ. Κ. Κεραμιδάς, Προϊστάμενος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, ο κ. Χ. Πολάτογλου, Καθηγητής Τμ. Φυσικής, Α.Π.Θ., Σχολικοί Σύμβουλοι ΠΕ04, Υπ. ΕΚΦΕ, Διευθύντριες και Διευθυντές και Εκπαιδευτικοί των Σχολείων που συμμετείχαν, καθώς και γονείς των μαθητών.

Στην εκδήλωση, βραβεύθηκαν οι τρεις καλύτερες μαθητικές ομάδες για τη Βόρεια Ελλάδα. Την πρώτη θέση και το εισιτήριο για τη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών, κατέλαβε η μαθητική ομάδα του  3ου ΓΕΛ Σερρών με τους Ζήση Καμά, Φωτεινή Κρατούνα και Αθανάσιο Μούτσιο. Τη 2η  θέση κατέλαβε η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας Βόλου με τους μαθητές Ελευθέριο Κόκκινο, Αγαθή-Ειρήνη Πολυχρόνη και Νικολέτα Πατατούκου ενώ τέλος τη 3η θέση κατέλαβε η ομάδα του 18ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης με τους μαθητές Σταματία Ανδριά, Αγγελική Διαμάντη και Ελισσάβετ Φασούλα.

Οι ομάδες του 3ου  ΓΕΛ Σερρών και του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Αναβρύτων θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη  13η  Ευρωπαϊκή  Ολυμπιάδα  Φυσικών Επιστημών – EUSO 2015 που θα διεξαχθεί στο Klagenfurt της Αυστρίας από τις 27 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2015. Τα θέματα, τα αποτελέσματα καθώς και άλλες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό θα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΚΦΕ, http://panekfe.gr/.

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος

Π. Μουρούζης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. ΕΚΦΕ Κερκύρας

Ο Γενικός Γραμματέας

Γ. Ζησιμόπουλος
Φυσικός M.Sc.
Υπ. ΕΚΦΕ Αιγίου

Συνημμένα αρχεία

Πανελλήνιος διαγωνισμός Νότιας Ελλάδας

Πανελλήνιος διαγωνισμός Βόρειας Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.