Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας σχετικά με το ρόλο των ΕΚΦΕ ως υποστηρικτικών δομών σε επιμορφωτικές δράσεις εκπαιδευτικών

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας σχετικά με το ρόλο των ΕΚΦΕ ως υποστηρικτικών δομών σε επιμορφωτικές δράσεις εκπαιδευτικών

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Παιδείας κα. Ν. Κεραμέως
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Ανδρέα Παπανδρέου 37, TK 15 122, Μαρούσι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
– ΙΕΠ
– Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών
– Καθηγητή κ. Γεώργιο Καλκάνη

Αθήνα, 3/2/2020

Αρ. Πρωτ.: 647

Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

Ως Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ θέλουμε να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την τιμητική παρουσία σας στο Ίδρυμα Ευγενίδου την 26η Ιανουαρίου 2020, στην τελετή βράβευσης των μαθητικών ομάδων που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Επιστημών «EUSO 2020» που διοργάνωσε το σωματείο μας. Επιπλέον, θέλουμε να σας μεταφέρουμε και τις πολύ θετικές εντυπώσεις του ακροατηρίου, αφενός για το περιεχόμενο της ομιλίας σας και αφετέρου για την μοναδική παρουσία Υπουργού Παιδείας στα 13 χρόνια της διοργάνωσης.

Στην ομιλία σας, ενώπιον μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, σαφώς τοποθετηθήκατε υπέρ της πειραματικής-εργαστηριακής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών. Όπως καλά γνωρίζετε, η μεθοδολογία της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Μαθημάτων (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) ακολουθεί την ερευνητική μεθοδολογία των Φυσικών Επιστημών. Στηρίζεται δηλαδή στην παρατήρηση, την υπόθεση, τον εργαστηριακό έλεγχο και την επιβεβαίωση ή απόρριψη με σκοπό την ερμηνεία των φυσικών φαινομένων. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες οι μαθητές/τριες μπορούν κατανοήσουν καλύτερα τις φυσικές έννοιες, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και εν τέλει να ενταχθούν πιο ομαλά στο κοινωνικό σύνολο, καθώς η εργαστηριακή άσκηση απαιτεί συμμετοχή, αλληλεπίδραση και συνεργατικότητα.

Συνεπώς, εντός του πλαισίου της σχεδιαζόμενης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών – ανεξαρτήτως του φορέα υλοποίησης – και επειδή ο κλάδος ΠΕ04 (Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι και Γεωλόγοι) απαιτεί ιδιαίτερες επιμορφωτικές παρεμβάσεις λόγω ακριβώς του πειραματικού χαρακτήρα των Φυσικών Επιστημών, θεωρούμε ότι είναι μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθεί ο πλούσιος εργαστηριακός εξοπλισμός των Γενικών Λυκείων για το σκοπό αυτό.

Οι Υπεύθυνοι των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (μέλη της ΠΑΝΕΚΦΕ), είναι εκπαιδευτικοί με αυξημένα τυπικά και διδακτικά προσόντα, εργαστηριακή εμπειρία και πλούσιο έργο αναρτημένο στις ιστοσελίδες τους, το οποίο αξιοποιείται από τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου είναι πρόθυμοι να στελεχώσουν και να στηρίξουν την επιμόρφωση, όπως εξάλλου έπραξαν και στο παρελθόν κατά την υλοποίηση του έργου «Συγκρότηση και εξοπλισμός Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών Λυκείων».

Τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών που έχουν δημιουργηθεί στα Γενικά Λύκεια, στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ, των ΠΕΠ και των τότε Νομαρχιακών Διευθύνσεων, είναι συμβατά με τις Νέες Τεχνολογίες. Έχουν κατασκευαστεί με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή κοινότητα (ΕΚΤ) και έχουν εξοπλιστεί πλήρως. Τα εργαστήρια αυτά είχαν αρχικό προϋπολογισμό 75 δισεκατομμύρια δραχμές και η λειτουργία τους υπόκειται ακόμα σε κοινοτικό έλεγχο. Τα Ε.Κ.Φ.Ε. καλύπτουν την δεσμευτική υποχρέωση της χώρας, λόγω των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, να επιμορφώνει, στο διηνεκές και με δικά της έξοδα, τους χρήστες (δηλαδή τους καθηγητές κλάδου ΠΕ04) στη χρήση των οργάνων και την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων, καθώς επίσης να ανταποκρίνονται στους ελέγχους των σχολικών εργαστηρίων από τους επόπτες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Κατόπιν αυτών, θεωρούμε ότι θα ήταν σκόπιμο να συμμετάσχουν τα ΕΚΦΕ, ως υποστηρικτικές δομές του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στις σχεδιαζόμενες από την πολιτική ηγεσία επιμορφωτικές δράσεις.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

 

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

 

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός, M.Sc.
Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός, DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

 

Σχετικά αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.