Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » ΕΚΦΕ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΤΟΥΜΠΑΣ, ΕΥΟΣΜΟΥ, ΝΕΑΠΟΛΗΣ: Παίζοντας με τις Φυσικές Επιστήμες 2019

ΕΚΦΕ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΤΟΥΜΠΑΣ, ΕΥΟΣΜΟΥ, ΝΕΑΠΟΛΗΣ: Παίζοντας με τις Φυσικές Επιστήμες 2019

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με τη συμμετοχή 30 μαθητικών ομάδων Γυμνασίων του νομού Θεσσαλονίκης, η δράση

“Παίζοντας με τις Φυσικές Επιστήμες”

που οργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από τα Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου και Τούμπας της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τα Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου και Νεάπολης της Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ04 των 1ου & 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και με το Πειραματικό Σχολείο Α.Π.Θ. 

Σκοποί της δράσης ήταν να καταδειχθεί ο ρόλος των Φυσικών Επιστημών στη σύγχρονη καθημερινή ζωή και να αναδειχθεί η δημιουργικότητα και η πρωτότυπη προσέγγιση στη λύση προβλημάτων εκ μέρους των μαθητών/τριών μέσα από διερευνητικές πειραματικές δραστηριότητες ανοικτού τύπου. Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν, οργανωμένοι σε τριμελείς ομάδες, εκλήθησαν να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν κατάλληλα τα μέσα και τα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους με στόχο να δώσουν λύση σε κάποιο πρόβλημα της καθημερινότητάς τους. Το πρόβλημα έπρεπε να προσεγγισθεί με έννοιες της Βιολογίας, της Φυσικής και της Χημείας και απαιτούσε γενικές μόνο γνώσεις και δεξιότητες, δημιουργικότητα και φαντασία. Οι τριμελείς ομάδες είχαν στη διάθεσή τους τρεις (3) ώρες για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.

Από το σύνολο των 30 μαθητικών ομάδων που συμμετείχαν, 12 ήταν από σχολεία αρμοδιότητας του Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου, 10 από σχολεία αρμοδιότητας του Ε.Κ.Φ.Ε. Τούμπας και από 7 από τα Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου και Νεάπολης. Ας σημειωθεί ότι η δράση δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά επεδίωκε να αναδείξει τα στοιχεία εκείνα των Φυσικών Επιστημών που μπορούν να προσελκύσουν και να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των μαθητών για αυτές.

Η δράση διεξήχθη στην αυλή και σε αίθουσες διδασκαλίας του πρώτου ορόφου του Πειραματικού Σχολείου Α.Π.Θ. όπως φαίνεται στα παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα. Ευχαριστούμε πολύ τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που συνόδεψαν τους μαθητές. Επίσης φέτος είχαμε την πολύτιμη βοήθεια των φοιτητών και φοιτητριών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διδακτικής της Φυσικής & Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ., τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Μπορείτε να βρείτε τα θέματα καθώς και περισσότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα στην ιστοσελιδα του ΕΚΦΕ Κέντρου (ekfekentrou.wordpress.com).

 

Μαρία Τσακίρη

Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κέντρου

 

{gallery}ekfe/2019-ekfe-kentrou-pezontas-fe{/gallery}

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.