Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Απολογισμός 1ου Μαθητικού Θερινού Σχολείου ΠΑΝΕΚΦΕ

Απολογισμός 1ου Μαθητικού Θερινού Σχολείου ΠΑΝΕΚΦΕ

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. διοργάνωσε το «1ο Μαθητικό Θερινό Σχολείο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από 27/6/2018 έως 29/6/2018.

Συμμετέχοντες του Θερινού σχολείου ήταν οι πρωτεύσαντες μαθητές των Πανελλήνιων πειραματικών μαθητικών διαγωνισμών 16th EUSO 2018 Νότιας και Βόρειας Ελλάδας:

 • Κελλάρη Μυρσίνη, Θελερίτη Γεωργία και Χριστοδούλου Γιώργος του 1ου Γενικού Λυκείου Κιάτου,
 • Κάσσος Ευάγγελος και Χαλιαμάλια Ελευθερία του 1ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας,
 • Δραζινάκη Νικολέττα του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθηνών,
 • Δουνάβης Νικόλαος, Βλαχοπάνου Σοφία, Τζίμα Αικατερίνη και Καντάρη Αικατερίνη του 1oυ Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου,
 • Ηλιούδης Γιώργος, Ηλιούδης Νικόλας και Ψαλιδόπουλος Αλέξανδρος του Ιδιωτικού Γενικού Λυκείου Αγίας Αικατερίνης,
 • Μαριάνθη Στρώτου και Παπαδόπουλος Θεόδωρος του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ιωνειδίου Σχολής Πειραιά,
 • Δάρας Ιωάννης, Κρέζας Γεώργιος και Παυλίδης Δημήτριος του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας και
 • Ερμιόνη Κιμπουροπούλου, Αλβανός Χρήστος και Βασιλειάδης Διογένης των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη Α.Ε.

και οι εκπαιδευτικοί:

 • Γκινάλας  Γεράσιμος, Χημικός του 1ου Γενικού Λυκείου Κιάτου,
 • Κάσσος Λεωνίδας, Φυσικός – Ραδιοηλεκτρολόγος του 1ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας,
 • Μυλωνά Αναστασία, Χημικός του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθηνών,
 • Παπαγεωργάκη Γεωργία, Φυσικός και Μοσχοβίτης Σωκράτης, Χημικός  του 1 Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου,
 • Τρίκατζης Δημήτρης, Φυσικός και Φαίνη Αντωνοπούλου του Ιδιωτικού Γενικού Λυκείου Αγίας Αικατερίνης,
 • Παπαδάκης Νικόλαος, Φυσικός του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ιωνειδίου Σχολής Πειραιά,
 • Βαφειάδης Αναστάσιος, Χημικός του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας και
 • Σαραντίδης Σαράντης, Βιολόγος των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη Α.Ε.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Θερινού σχολείου ήταν οι:

 • Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω – Πρόεδρος ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.,
 • Χρήστος Δέδες, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής,
 • Χριστόφορος Στογιάννος, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Αλίμου – Ταμίας ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. και
 • Στέφανος Ντούλας, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Αγίων Αναργύρων.

Τα έξοδα διαμονής, διατροφής, μετάβασης και μετακίνησης των συμμετεχόντων ήταν ευγενική χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων.

 

1η ημέρα: Τετάρτη 27/6/2018

Οι εργασίες του Θερινού Σχολείου ξεκίνησαν με εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και παρακολούθηση του προγράμματος: «Δημόκριτος, μια περιήγηση, στην καρδιά της έρευνας». Το πρόγραμμα περιελάμβανε διαλέξεις με θέματα: «Παιχνίδι νευροεπιστημών» από την ερευνήτρια κα. Μαρίνα Σαγνού, σχετικά με τις εξαρτήσεις και την επίδρασή τους στον εγκέφαλο, «Stand up Science» από τον ερευνητή κ. Μιχάλη Αρκά, του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας και παρουσίαση του ρομπότ – ξεναγού, το οποίο κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυίας του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στον επιταχυντή και στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας.

Το απόγευμα της Τετάρτης περιελάμβανε παρακολούθηση επιστημονικής ημερίδας ανοιχτής στο κοινό. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 4ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και κοινού. Ξεκίνησε με σύντομη εισαγωγή από την κα. Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω και Πρόεδρο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. για το Θερινό Σχολείο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. και τον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών EUSO (European Union Science Olympiad). Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την κα. Γιάννα Χριστόγλου, Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Αιγάλεω, τον κ. Ξενοφώντα Βαμβακερό, Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, την κα. Φιλλένια Σιδέρη, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, τον κ. Στέφανο Καραχάλια, Διευθυντή του 4ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω και τον κ. Νεκτάριο Κορδή, αιρετό στο ΚΥΣΔΕ. Παρευρέθηκε και ο κ. Στασινάκης, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.

Οι διαλέξεις είχαν θέματα: «Εμβόλια: πότε, πώς, σε ποιους και γιατί;» από την κα. Ουρανία Τσιτσιλώνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανοσολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Βιολογικό Τμήμα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Χημεία και Ζωή» από τον κ. Αντώνη Κ. Καλοκαιρινό, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και «Οι πιτσιρικάδες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς τα κατάφεραν» από τον κ. Στέφανο Τραχανά, Φυσικό, Διευθυντή του Κέντρου Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis. Οι ομιλητές κράτησαν το ενδιαφέρον και την συμμετοχή των μαθητών και του κοινού σε υψηλό επίπεδο και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που τους τέθηκαν.

Οι διαλέξεις βιντεοσκοπήθηκαν από τον κ. Κωνσταντίνο Καπού, φυσικό του 5ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω και θα αποτελέσουν διδακτικό υλικό στην ιστοσελίδα της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. Την τεχνική υποστήριξη της ημερίδας είχε ο κ. Χρήστος Γεωργόπουλος, φυσικός του 4ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω.

Ο κ. Στέφανος Τραχανάς δώρησε σε κάθε συμμετέχοντα μαθητή και εκπαιδευτικό του Θερινού σχολείου το βιβλίο: Σ. Τραχανάς: «Μεγάλη Επιστήμη Ενδιαφέρουσες ζωές: οι πρωταγωνιστές της κβαντικής επανάστασης», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2018.

 

2η ημέρα: Πέμπτη 28/6/2018

Το πρωί της δεύτερης ημέρας περιελάμβανε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Διυλιστήριο Ασπροπύργου των  «Ελληνικών Πετρελαίων». Παρακολουθήσαμε εισήγηση από την κα. Γεωργία Δημητροπούλου για τον σχηματισμό, την εξόρυξη και την διύλιση του πετρελαίου, για τις χρήσεις των προϊόντων διύλισης, για τον κλάδο εργασιών της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια», καθώς και για τις υποτροφίες και τις δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στην εταιρεία. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων.

Μετά το γεύμα και την μεσημβρινή ανάπαυση, αναχωρήσαμε για το αμφιθέατρο του Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, για να παρακολουθήσουμε διαλέξεις από τον Ηλία Καλογήρου, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Ηλείας, με θέμα: «Γιατί όταν τρέχουμε λυγίζουμε τα χέρια και τα πόδια;» (Απομυθοποίηση της αδράνειας με πολλά πραγματικά πειράματα) και τον Ιωάννη Γάτσιο, πρώην Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης, με θέμα: «Διαβάζουμε το βιβλίο της φύσης όπως οι θεμελιωτές της επιστήμης». Η όλη εκδήλωση περιελάμβανε και πολλά πειράματα επίδειξης με την συμμετοχή των μαθητών.

3η ημέρα: Παρασκευή 29/6/2018

Το πρωί της τρίτης ημέρας συγκεντρωθήκαμε στο εργαστήριο του Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω για την πειραματική εξάσκηση των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών (κυκλικό εργαστήριο) σε πειραματικές δραστηριότητες:

 • Φυσικής, με θέμα: «Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης και του θεωρήματος μεταβολής της κινητικής ενέργειας με τη διάταξη της αεροτροχιάς» (επιστημονική επιμέλεια: Χρήστος Δέδες, Φυσικός,  Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής),
 • Χημείας, με θέμα: «Χημικές ιδιότητες, διακρίσεις – ταυτοποιήσεις οργανικών ενώσεων»   (επιστημονική επιμέλεια: Στέφανος Ντούλας, Χημικός,  Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Αγίων Αναργύρων),
 • Βιολογίας, με θέματα: «Μήπως είσαι ο… τύπος μου; (Μαθαίνω για τις μεταγγίσεις αίματος)» και «Καταγραφή του αποτυπώματος του άνθρακα σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό αγώνα» (επιστημονική επιμέλεια: Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, Φυσικός, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω) και
 • Γεωλογίας, με θέμα: «Εξαγωγή χαλκού από μαλαχίτη» (επιστημονική επιμέλεια: Χρυσάνθη Τζιωρτζιώτη, Φυσικός, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Φιλαδέλφειας).

Τα φύλλα εργασίας των πειραματικών δραστηριοτήτων είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Η κα. Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη δώρησε σε κάθε συμμετέχοντα εκπαιδευτικό του Θερινού σχολείου το βιβλίο: “Istage3: Football in Science Teaching”, Science on Stage Germany, Berlin, 2016.

Την Παρασκευή 29/6/2018 επισκέφτηκαν το Θερινό σχολείο η κα. Όλγα Μιχαλόπουλος, από το Perimeter Institute for Theoretical Physics, Canada, η κα. Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλανδρίου και η κα. Μαρίνα Στέλλα, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Ιωνίας.

{gallery width=600 height=500 alignment=center}panekfe/2018-1o-mathitiko-therino-mathitiko-sxoleio-panekfe-apologismos-2.jpg{/gallery}

Μετά το τέλος των πειραμάτων, ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές για τις εντυπώσεις και τις προτάσεις τους για το Θερινό σχολείο που παρακολούθησαν. Οι εντυπώσεις όλων ήταν θετικότατες. Οι προτάσεις για βελτίωση:

 • να εξασκούνται σε περισσότερα πειράματα.
 • Οι ομάδες στο εργαστήριο να είναι μικτές (από μαθητές διαφορετικών σχολείων) και τα πειράματα να γίνονται την πρώτη μέρα του Θερινού σχολείου για να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους.

Συγχαρητήρια αξίζουν στους συμμετέχοντες μαθητές του Θερινού σχολείου για το ήθος, την άψογη συμπεριφορά τους και το ενδιαφέρον τους, που απέσπασε θετικότατα σχόλια από όλους. Επίσης συγχαρητήρια αξίζουν στους συνοδούς εκπαιδευτικούς για την άψογη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια του Θερινού σχολείου. Ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι και υποσχόμαστε να βελτιωνόμαστε στο μέλλον.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του «1ου Μαθητικού Θερινού Σχολείου της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.»

Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη
Φυσικός, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, Πρόεδρος ΠΑΝΕΚΦΕ

ΧΟΡΗΓΟΙ

Δήμος Αιγάλεω

4ο ΓΕ.Λ. Αιγάλεω

ΕΚΦΕ Αιγάλεω

Συνημμένα αρχεία & σύνδεσμοι:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.