Το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με τη συμμετοχή 26 μαθητικών ομάδων Γυμνασίων του Νομού Θεσσαλονίκης, η δράση
“Παίζοντας με τις Φυσικές Επιστήμες”
που οργανώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά από τα Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου και Τούμπας, σε συνεργασία με τα Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου και Νεάπολης της Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, τους Σχολικούς Συμβούλους ΠΕ04 του Νομού Θεσσαλονίκης και το Πειραματικό Σχολείο Α.Π.Θ.
Σκοποί της δράσης ήταν να καταδειχθεί ο ρόλος των Φυσικών Επιστημών στη σύγχρονη καθημερινή ζωή και να αναδειχθεί η δημιουργικότητα και η πρωτότυπη προσέγγιση στη λύση προβλημάτων εκ μέρους των μαθητών/τριών μέσα από διερευνητικές πειραματικές και ανοικτού τύπου δραστηριότητες.
Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν, οργανωμένοι σε τριμελείς ομάδες, εκλήθησαν να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν
και να χρησιμοποιήσουν κατάλληλα τα μέσα και τα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους με στόχο να δώσουν λύση σε κάποιο πρόβλημα της καθημερινότητάς τους. Το πρόβλημα έπρεπε να προσεγγισθεί με έννοιες της Βιολογίας, της Φυσικής και της Χημείας και απαιτούσε γενικές μόνο γνώσεις και δεξιότητες, δημιουργικότητα και φαντασία. Οι τριμελείς ομάδες είχαν στη διάθεσή τους δύο (2) ώρες για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.
Από το σύνολο των 26 μαθητικών ομάδων που συμμετείχαν οι 4 ήταν από σχολεία αρμοδιότητας του Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου, 9 του Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου, 6 του Ε.Κ.Φ.Ε. Νεάπολης και 7 του Ε.Κ.Φ.Ε. Τούμπας. Ας σημειωθεί ότι η δράση δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά επεδίωκε να αναδείξει τα στοιχεία εκείνα των Φυσικών Επιστημών που μπορούν να προσελκύσουν και να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των μαθητών για αυτές.
Η δράση διεξήχθη στην αυλή και αίθουσες διδασκαλίας του πρώτου ορόφου του Πειραματικού Σχολείου Α.Π.Θ. όπως φαίνεται στην παρακάτω γενική άποψη. Ευχαριστούμε πολύ τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που συνόδεψαν τους μαθητές.
Παρακάτω παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη δράση:
{gallery}ekfe/2017-ekfe-thess-paizontas-me-tis-fe{/gallery}
οι μαθητικές ομάδες εν δράσει, προσπαθούν να εξιχνιάσουν το έγκλημα… και πάνω που λέγαμε ώρα να αποκαλυφθεί ο ένοχος, ένα τηλεφώνημα από την Αστυνομία έδωσε νέο στοιχείο που έφερε την ολική ανατροπή!
Μπορείτε να βρείτε τα θέματα καθώς και περισσότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα στην ιστοσελιδα του ΕΚΦΕ Κέντρου. (ekfekentrou.wordpress.com)
Καλή αντάμωση στις δράσεις που θα ακολουθήσουν την επόμενη σχολική χρονιά!