Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Υποβολή προτάσεων σχετικά με τη χρήση του ανοικτού λογισμικού και γενικότερα την αναβάθμιση του Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Φ.Ε.)

Υποβολή προτάσεων σχετικά με τη χρήση του ανοικτού λογισμικού και γενικότερα την αναβάθμιση του Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Φ.Ε.)

ΠΡΟΣ: Ομάδα Εργασίας Ανοιχτού Λογισμικού Περιεχομένου και Εξοπλισμού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΚΟΙΝ: Όλα τα Ε.Κ.Φ.Ε. της χώρας

Αθήνα, 18/03/2016
Αρ. Πρωτ.: 475

 

ΘΕΜΑ : Υποβολή προτάσεων σχετικά με τη χρήση του ανοικτού λογισμικού και γενικότερα την αναβάθμιση του Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Φ.Ε.)

ΣΧΕΤ: Απόφαση 32439 /ΓΔ4/24‐02‐2016 με θέμα: «Σύσταση ‐ Συγκρότηση και Ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας Ανοιχτού Λογισμικού Περιεχομένου και Εξοπλισμού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»

Σε συνέχεια της πρόσκλησης που απευθύνατε στο σωματείο μας για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τη χρήση του ανοικτού λογισμικού και γενικότερα την αναβάθμιση του Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Φ.Ε.), σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω.
Η τεχνολογική αναβάθμιση του Σ.Ε.Φ.Ε. μπορεί να επιτευχθεί με μικρό κόστος με την προμήθεια ή χρήση του παρακάτω εξοπλισμού:

  1. προμήθεια σύγχρονου υπολογιστή με δυνατότητα απρόσκοπτης τηλεδιάσκεψης‐ τηλεκπαίδευσης
  2. προμήθεια σύγχρονου βιντεοπροβολέα με δυνατότητες επικοινωνίας HDMI
  3. προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για πρόσβαση στο διαδίκτυο 
  4. προμήθεια σύγχρονων συστημάτων ψηφιακής λήψης και απεικόνισης δεδομένων με ευρύ φάσμα προσαρμογής λογισμικού και αισθητήρων
  5. προμήθεια διαφόρων αισθητήρων όπως θέσης, κίνησης, μαγνητικού πεδίου, Ph, τάσης, έντασης κ.λπ. με ευρέα πρωτόκολλα επικοινωνίας
  6. προμήθεια tablets
  7. χρήση smartphones ως συσκευή λήψης δεδομένων με τη βοήθεια των διαφόρων αισθητήρων που διαθέτουν

Θεωρούμε ότι όλος ο παραπάνω εξοπλισμός θα πρέπει να υποστηρίζεται με ανοικτό λογισμικό αφού αυτό εξασφαλίζει αφενός χαμηλό κόστος και αφετέρου τη δυνατότητα ανάπτυξης του λογισμικού ανεξάρτητα από την εταιρεία που παράγει τον εξοπλισμό.
Το ανοικτό λογισμικό που απαιτείται για τις παραπάνω ανάγκες πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Την υποστήριξη πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης
  2. Την υποστήριξη πλατφόρμας τηλεχειρισμού μακρινού εργαστηρίου
  3. Την υποστήριξη των συστημάτων λήψης δεδομένων μέσω γλωσσών προγραμματισμού με υποστήριξη των αντίστοιχων αισθητήρων
  4. Την επεξεργασία των πειραματικών δεδομένων όπως υπολογισμοί σφαλμάτων, προσαρμογή μαθηματικών μοντέλων σε πειραματικά δεδομένα, γραφικές παραστάσεις κ.ά. (π.χ. λογισμικό tracker)

Το ανοικτό λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα προσομοίωσης η χρήση των οποίων δεν περιορίζεται μόνο στις ανάγκες του Σ.Ε.Φ.Ε. αλλά και στη διδασκαλία της θεωρίας των Φυσικών Επιστημών καθώς και σε όλα τα άλλα μαθήματα.

Τέλος σχετικά με τη δημιουργία Κέντρου Στήριξης της Σχολικής Μονάδας με σκοπό τον συντονισμό των δομών υποστήριξης ώστε να υπάρχει «λειτουργική οικονομία», επιφυλασσόμεθα να επανέρθουμε με τις θέσεις μας αφού δούμε τις σχετικές προτάσεις της επιτροπής.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της ομάδας!

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Γαργανουράκης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. 2ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου

Ο Γραμματέας 

Παναγιώτης Μουρούζης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κερκύρας

Συνημμένα αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.