Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας: Διαμαρτυρία για την κατάργηση διάθεσης των 3 ωρών του Υπευθύνου Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών

Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας: Διαμαρτυρία για την κατάργηση διάθεσης των 3 ωρών του Υπευθύνου Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών

Αθήνα, 8/5/2016

ΠΡΟΣ:

Υπουργό κ. Νικόλαο Φίλη,
Υπουργείο Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων,
Ανδρέα Παπανδρέου 37, TK  15 122, Μαρούσι

 

ΘΕΜΑ :  Ανοικτή επιστολή-διαμαρτυρία για την κατάργηση διάθεσης των 3 ωρών του Υπευθύνου Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών 

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για τις συνέπειες στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών λόγω της αποδυνάμωσης του θεσμού των Υπεύθυνων Σχολικών Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών (ΥΣΕΦΕ), η οποία προκύπτει από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο πλαίσιο ψήφισης του σχεδίου νόμου «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».

Καταρχάς επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα «Για την αποτελεσματική κάλυψη των παραπάνω υποχρεώσεων, οι οποίες εντάσσονται στα διδακτικά του καθήκοντα, ο ΥΣΕΦΕ διαθέτει 3 ώρες από το υποχρεωτικό του ωράριο» (155330/Γ7/22-10-2013, εγκύκλιος της Δ/σης ΣΕΠΕΔ του Υ.ΠΑΙ.Θ.). Η άσκηση δηλαδή των καθηκόντων του ΥΣΕΦΕ, τα οποία αποσκοπούν στην εύρυθμη λειτουργία του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και την ενδυνάμωση της εργαστηριακής διδασκαλίας των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών, δεν οδηγούν σε μείωση ωραρίου αλλά έχουν την ισχύ διδακτικών καθηκόντων,  ενώ σε αυτή τη μορφή δηλώνονται και στο MySchool.

Η ατυχέστατη διατύπωση της σχετικής τροπολογίας σύμφωνα με την οποία «δεν προβλέπεται μείωση ωραρίου» για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν οριστεί υπεύθυνοι εργαστηρίων, θεωρούμε ότι υποδεικνύει το στρεβλό τρόπο με τον οποίο ο νομοθέτης δείχνει να αντιλαμβάνεται το ρόλο των ΥΣΕΦΕ και γενικότερα τον εργαστηριακό χαρακτήρα των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών. Επιπλέον, μία πολύ μεγάλη επένδυση, τόσο οικονομική όσο και εκπαιδευτική, που αφορά στη δημιουργία τα τελευταία 15 χρόνια άρτια εξοπλισμένων εργαστηρίων σε περισσότερα από 1000 Λύκεια σε όλη την Ελλάδα τίθεται εν αμφιβόλω με αποφάσεις όπως αυτή.

Καλούμε το Υπουργείο να επανεκτιμήσει τις θέσεις του και να λάβει υπόψη τις θέσεις της ΠΑΝΕΚΦΕ που ενισχύουν και περιχαρακώνουν το θεσμό του ΥΣΕΦΕ και κατ’ επέκταση την εργαστηριακή διδασκαλία των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών.

Εκ μέρους του ΔΣ της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος
Βασίλης Γαργανουράκης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. 2ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου

Συνημμένα αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.