Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » ΕΚΦΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ημέρα Φυσικών Επιστημών 2016

ΕΚΦΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ημέρα Φυσικών Επιστημών 2016

{gallery width=400 height=400 alignment=right}ekfe/2016-ekfe-thesprotias-imera-fe/image1.jpeg{/gallery}

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Απρίλη 2016 η εκδήλωση «Ημέρα Φυσικών Επιστημών 2016» που διοργάνωσε το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας και στην οποία 83 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων παρουσίασαν στο κοινό πειράματα Φυσικής. Οι μαθητές Γυμνασίου παρουσίασαν πειράματα υπό το γενικό τίτλο «Διερευνώντας τη φύση και της ιδιότητες του Ηλεκτρισμού και του Μαγνητισμού» και οι μαθητές Λυκείου πειράματα υπό τον τίτλο «Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας». Αναλυτικότερα:

 1. 12 μαθητές/τριες από το 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας χωρισμένοι σε 6 ομάδες παρουσίασαν τα πειράματα:
  • Τα πρώτα όργανα στατικού ηλεκτρισμού o Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα o Μαγνητισμός – Ηλεκτρομαγνητισμός o Ηλεκτρομαγνήτης – Ηλεκτρικός κινητήρας o Φωτοβολταϊκό o Αγωγιμότητα διαλυμάτων
 2. 4 μαθήτριες από το 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας σε 2 ομάδες παρουσίασαν ως αφιέρωμα στον Alessandro Volta δύο πειράματα:
  • Το ηλεκτροφόρο, και o Βολταϊκή στήλη
 3. 30 μαθητές/τριες από το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας χωρισμένοι σε 7 ομάδες παρουσίασαν τα πειράματα:
  • Αγωγοί – Μονωτές o Βραχυκύκλωμα o Βολταϊκό Στοιχείο o Από τον ηλεκτρισμό στο μαγνητισμό o Από το μαγνητισμό στον ηλεκτρισμό o Στατικός Ηλεκτρισμός o Μαγνητικό Πεδίο (Φάσμα)
 4. 12 μαθητές/τριες από το Γυμνάσιο Νέας Σελεύκειας σε 5 ομάδες παρουσίασαν τα πειράματα:
  • Διμεταλλικό έλασμα o Ροοστάτης o Ηλεκτρόλυση o Δύναμη Laplace o Μετασχηματιστής
 5. 13 μαθητές/τριες του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας παρουσίασαν πειράματα μέτρησης της επιτάχυνσης της βαρύτητας, ως εξής:
  • Με τη μέθοδο της ελεύθερης πτώσης, χρήση χρονομετρητή ταινίας και υπολογιστή για επεξεργασία των δεδομένων. o Με τη μέθοδο του απλού εκκρεμούς και χρήση του κινητού ως χρονομέτρου.
  • Με τη μέθοδο του απλού εκκρεμούς και χρήση φωτοπύλης. o Με τη μέθοδο του απλού εκκρεμούς και χρήση του Wiimote και υπολογιστή.
  • Με τη μέθοδο του «φωτοφράχτη» και χρήση φωτοπύλης (παραλλαγή του φετινού πειράματος Φυσικής στο διαγωνισμό EUSO – Βορείου Ελλάδος). o Με τη μέθοδο της μηχανής Atwood.
 6. 12 μαθητές/τριες του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας παρουσίασαν πειράματα μέτρησης της επιτάχυνσης της βαρύτητας, ως εξής:
  • Με τη μέθοδο της ελεύθερης πτώσης και χρήση κινητού. o Με τη μέθοδο της ελεύθερης πτώσης μικρής σφαίρας και χρήση της κάρτας ήχου Η/Υ.
  • Με τη μέθοδο της ελεύθερης πτώσης «αλυσίδας» βαριδίων και χρήση της κάρτας ήχου Η/Υ.
  • Με τη μέθοδο της οριζόντιας βολής και χρήση της κάρτας ήχου Η/Υ. o Με μέθοδο που συνδυάζει την ελεύθερη πτώση και την ταλάντωση.

Το τμήμα της εκδήλωσης που αφορούσε τα πειράματα που παρουσίασαν οι μαθητές Λυκείου ήταν διαγωνιστικό. Δεν ορίστηκε κάποια συγκεκριμένη επιτροπή αξιολόγησης των πειραμάτων, αλλά ζητήθηκε από τους συναδέλφους κλάδου ΠΕ04 αλλά και όσους άλλους Φυσικούς, Χημικούς και Βιολόγους μας επισκέφθηκαν να δώσουν την εκτίμησή τους για τις πέντε καλύτερες κατά τη γνώμη τους ομάδες. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

1ο βραβείο πήρε η ομάδα μαθητριών του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας αποτελούμενη από τις: Κονάκη Καλλιόπη, Κοτσαρίνη Κωνσταντίνα-Μαρία, και Κωλέτση Αριάδνη, που παρουσίασαν το πείραμα «Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη μέθοδο του φωτοφράχτη και χρήση φωτοπύλης».

2ο βραβείο πήρε ομάδα μαθητριών του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας αποτελούμενη από τις: Κουλούρη Φωτεινή, Ματρακούκα Ελευθερία και Μίχου Χριστίνα που παρουσίασε το πείραμα «Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη συνδυαστική μέθοδο».

3ο βραβείο πήρε ομάδα μαθητριών του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας αποτελούμενη από τις: Μάντη Έρρικα και Μητσέλου Αγγελική, που παρουσίασαν το πείραμα «Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη μέθοδο της μηχανής Atwood».

Πειράματα Φυσικής παρουσίασαν ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας και ο καθηγητής του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας κ. Τσουμέτης Χρήστος. Πειράματα Χημείας η καθηγήτρια του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας κ. Μπακάλη Ανίτα και πειράματα Βιολογίας ο καθηγητής του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννου Γεώργιος και η καθηγήτρια του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας κ. Μακρυγεωργάκη Μαρία.

Την εκδήλωση επισκέφθηκαν τμήματα μαθητών από το 1ο ΓΕΛ, το ΕΠΑΛ, το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, το Γυμνάσιο Νέας Σελεύκειας και από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, καθώς επίσης και κοινό όπως γονείς μαθητών, καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, φίλοι, παλιοί μαθητές, κ.ά..

Το προσωπικό του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συναδέλφους που με τον ένα ή άλλο τρόπο βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης: την κ. Μακρυγεωργάκη Μαρία του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, την κ. Μπακάλη Ανίτα του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, την κ. Μπασιούκα Βάσω του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, την κ. Σιντόση Ουρανία του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, τον κ. Βαγγελή Θεόδωρο του Γυμνασίου Νέας Σελεύκειας, και τους κ. Ιωάννου Γεώργιο και Τσουμέτη Χρήστο του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας. Ευχαριστούμε επίσης τους Διευθυντές των Σχολείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που παρείχαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Τέλος ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά πως οι μαθητές και θέλουν και μπορούν. Υλικό από την εκδήλωση έχει αρχίσει να αναρτάται στο blog του ΕΚΦΕ : ekfethesp.blogspot.gr

Ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας,
Βασίλης Νούσης

{gallery}ekfe/2016-ekfe-thesprotias-imera-fe{/gallery}

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.