Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » ΕΚΦΕ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Πρώτο Σχολείο Φυσικής Σωματιδίων

ΕΚΦΕ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Πρώτο Σχολείο Φυσικής Σωματιδίων

Το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης πήρε τον τίτλο του δεύτερου, μετά το Τμήμα Φυσικής Α.Π.Θ., επίσημου οργανωτή στη Θεσσαλονίκη των International Masterclasses της Διεθνούς Ομάδας Εκλαΐκευσης της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων (Interenational Particle Physics Outreach Group – IPPOG). [http://physicsmasterclasses.org/index.php?cat=country&page=gr_thessaloniki2&lang=gr]

Με αυτή την ιδιότητα διοργάνωσε σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Τμήματος Φυσικής, Α.Π.Θ., το πρώτο International Masterclass για μαθητές Β’ & Γ’ τάξεων Γε.Λ. Η πρώτη αυτή διοργάνωση έγινε στις 19/2/2016 στους χώρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσ/κης κατά τις ώρες  9.45–18.15 και συμμετείχαν οι μαθητές των Β’ & Γ’ τάξεων της σχολής και επιλεγμένοι μαθητές από άλλα Γε.Λ. της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 

   9.45-10.00: Προσέλευση μαθητών και εγγραφές
 10.00-13.15: Πρώτο μέρος (Aμφιθέατρο Seith Frank, κολέγιο Perrotis)

  • Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Π. Κανέλλη και από την Υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου κ. Μ. Τσακίρη.
  • Εισήγηση από τον Δρ. Κωνσταντίνο Κορδά, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ., με θέμα: «Πώς μελετάμε το απείρως μικρό στο CERN – τα μικροσκόπια γίγαντες»
  • Εισήγηση από την Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, Ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας και στο CERN, με θέμα: «ALICE – το πείραμα των βαρέων ιόντων στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN»,
  • Διαδικτυακή σύνδεση με το CERN – εικονική περιήγηση στους χώρους του πειράματος ALICE
 13.15-14.10: Μεσημεριανό διάλειμμα

  • Γεύμα στο εστιατόριο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (Προσφορά της Σχολής)
 14.15-16.55: Δεύτερο μέρος – εργαστήριο (Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης Aliki Perrotis)

  • «Το παιχνίδι της Ταυτοποίησης των Σωματιδίων – τι θα μετρήσετε σήμερα και πώς», παρουσίαση του λογισμικού που θα χρησιμοποιηθεί
  • Ταυτοποίηση-Αναγνώριση γεγονότων από τους συμμετέχοντες (άσκηση στους Η/Υ σε ομάδες των δύο) με πραγματικά δεδομένα από το πείραμα ALICE του CERN.
  • Συλλογή αποτελεσμάτων από τις ομάδες εργασίας και συζήτηση τοπικά

Η παρουσίαση του δεύτερου μέρους έγινε από τη Δρ. Δ. Χατζηφωτιάδου και στην διάρκεια της πρακτικής άσκησης βοήθησαν επίσης ο Δρ. Κ. Φιλιππίδης, Εκπ/κος του 2ου Π.Γε.Λ Θεσσαλονίκης και η κ. Δ. Σαμψωνίδου, Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής, Α.Π.Θ. Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε εγκαταστάθηκε από τους τεχνικούς του εργαστηρίου Η/Υ της Α.Γ.Σ., οι οποίοι παρείχαν και όλη την τεχνική υποστήριξη που χρειάστηκε.

17.00-18.15: Τρίτο μέρος – τηλεδιάσκεψη (Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης Aliki Perrotis)

  • Συζήτηση των αποτελεσμάτων με τα σχολεία των πόλεων Trieste, Cagliari, Heidelberg και Lyon που θα πραγματοποιήσυν την αντίστοιχη ημερίδα .

Στους μαθητές που συμμετείχαν στις εργασίες της ημερίδας δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Περισσότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση:  https://goo.gl/photos/ycN3CCzUqMg6tWh58

{gallery}ekfe/2016-ekfe-kentrou-proto-sxoleio-masterclasses{/gallery}

Η Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κέντρου,
Μαρία Τσακίρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.