Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » ΕΚΦΕ ΕΥΒΟΙΑΣ: Το Photonics Explorer σε 2500 σχολεία σε όλη την Ευρώπη

ΕΚΦΕ ΕΥΒΟΙΑΣ: Το Photonics Explorer σε 2500 σχολεία σε όλη την Ευρώπη

 

Ένα ‘lab-in-a-box’ στα photonics διεγείρει τα μυαλά 125.000 νέων για το STEM

Σήμερα ανακοινώνουμε με περηφάνια ότι ένα σχολείο στη Φινλανδία παρέλαβε το υπ’ αριθμό 2500 Photonics Explorer. Στην Ελλάδα 25 σχολεία και ΕΚΦΕ (Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών) παρέλαβαν το εργαστήριο-μέσα-σε-κουτί (labinabox‘) που επιτρέπει στους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου να κάνουν πειράματα οπτικής στο σχολείο με laser, LED, φακούς, οπτικές ίνες, και άλλα υλικά high-tech. Το Photonics Explorer είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα Β – PHOT στο Πανεπιστήμιο Vrije των Βρυξελλών, για μαθητές γυμνασίων και λυκείων, ώστε να πειραματιστούν με τις ιδιότητες του φωτός και των φωτονίων.

 

STEM

Το διδακτικό πακέτο, που αποτελείται από ένα βαλιτσάκι με τα υλικά και τα όργανα και από σενάρια διδασκαλίας και φύλλα εργασίας,  ταιριάζει στους μαθησιακούς στόχους της φυσικής και επιδιώκει δύο κύριους στόχους για το STEM (Science Technology Engineering Mathematics).

Από τη μία χρησιμοποιεί εφαρμογές από το πραγματικό κόσμο που συνδέονται άμεσα με τη καθημερινή ζωή των μαθητών. Για παράδειγμα, ανακαλύπτουν πως η πόλωση του φωτός είναι κρίσιμη για τις οθόνες LCD των smartphones και των tablets, ή πως το φως μπορεί να επιταχύνει το κατέβασμα ταινιών από το internet. Επιπλέον το διδακτικό πακέτο είναι φτιαγμένο ολοκληρωτικά πάνω στις αρχές της Διερευνητικής Μάθησης σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι μαθητές εμπλέκονται, παρατηρούν και αιτιολογούν όσα συμβαίνουν με ενεργό τρόπο. Αυτός ο τρόπος διδασκαλίας (hands-on) δίνει στους μαθητές εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και διεγείρει τη περιέργειά τους και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Τα Photonics ή αλλιώς η επιστήμη του φωτός, που επιδρά πάνω σε πολλές πλευρές της ζωής μας, μπορεί να δώσει λύσεις σε σημαντικές μελλοντικές προκλήσεις της κοινωνίας μας. Για παράδειγμα, με ενεργειακούς όρους, με τα ηλιακά πάνελ για τη κατασκευή έξυπνων πόλεων, με τα έξυπνα φώτα LED, σαν οπτικούς αισθητήρες για τη κατασκευή αυτοκινήτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό, με τη τεχνολογία του φωτός για τη πιο γρήγορη μεταφορά δεδομένων μέσα από δίκτυα, αλλά επίσης και με νέες ιατρικές τεχνικές στο πεδίο της βιοϊατρικής.

 

125 000 μαθητές πιθανά μυαλά STEM

Χάρις στα 2500 Photonics Explorers, κάθε χρόνο περίπου 125 000 νέοι άνθρωποι σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη μαθαίνουν για το θαυμαστό κόσμο του φωτός. Το πρόγραμμα Photonics Explorer προσφέρει πρακτική εξάσκηση για τους καθηγητές με ένα υποστηρικτικό εκπαιδευτικό πλαίσιο. Το διδακτικό πακέτο περιέχει σχετικές πληροφορίες στην οπτική με φύλλα εργασίας και άλλο διδακτικό υλικό για να γίνουν τα πειραματικά μαθήματα πολύ αποτελεσματικά μέσα στο χρόνο μιας διδακτικής ώρας. Παρακάτω μπορείτε να διαβάστε κάποιες δηλώσεις Ελλήνων καθηγητών που δούλεψαν με το Photonics Explorer. Οι 26 Τοπικοί Συνεργάτες του Photonics Explorer σε όλη την Ευρώπη οργανώνουν εκπαίδευση των καθηγητών και τη διανομή του πακέτου στη περιοχή τους. Στην Ελλάδα ο Τοπικός Συνεργάτης είναι το ΕΚΦΕ Εύβοιας.

 

Δηλώσεις Καθηγητών

Μια επιλογή δηλώσεων από Έλληνες καθηγητές δείχνει την εμπειρία τους από τη μεγάλη χρηστικότητα  του Photonics Explorer στη τάξη:

“Το Photonics μου έδωσε πολλές νέες χρήσιμες ιδέες για να διδάξω φυσική”

“Το Photonics Explorer είναι ο μελλοντικός μου συνεργάτης στη διδασκαλία της φυσικής!”

“Είναι μια πολύ καλή ιδέα, με πολλά απλά συστατικά που είναι πραγματικά χρήσιμα και πρακτικά για τους μαθητές.”

“Οι μαθητές είναι πολύ περίεργοι πρόθυμοι να εργαστούν, ανυπομονούν να αρχίσουν να δουλεύουν με το Photonics

To Photonics Explorer διεγείρει  με έναν δελεαστικό τρόπο το επιστημονικό ενδιαφέρον των μαθητών

Μπορείτε να δείτε κι άλλες εμπειρίες και περισσότερα video σχετικά με το Photonics Explorer στο http://www.eyest.eu/Programs/Photonics-Explorer.

Η Nathalie Debaes, Διευθύνουσα Σύμβουλος του EYESTvzw υπεύθυνη για τη σύνθεση και τη παγκόσμια διανομή του πακέτου:

Το Photonics Explorer αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Vrije, σαν μέρος ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος και σε συνεργασία με πολλούς διεθνείς συνεργάτες. Η ιδέα ταιριάζει τέλεια στους στόχους του STEM, που είναι να παρουσιαστεί η επιστήμη με έναν ελκυστικό και διαδραστικό τρόπο για τους νέους ανθρώπους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το ενδιαφέρον των μαθητών και των καθηγητών είναι σημαντικό: το ότι δώσαμε 2500 πακέτα στα σχολεία φτάνει πολύ πιο μακριά από τις προσδοκίες μας.  Η ομάδα πίσω από το Photonics Explorer συνεχίζει την αποστολή της να δίνει κινητοποιεί πολλά νέα μυαλά ώστε να εργαστούν με την οπτική σε όλες της εφαρμογές.”

 

Σχετικά με το B-PHOT

Το B-PHOT, η ομάδα Photonics στο Πανεπιστήμιο Vrije, είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνητική ομάδα στα Photonics, την επιστήμη και τεχνολογία του φωτός.. Η καινοτομία είναι η κεντρική ιδέα που οδηγεί την έρευνα στα photonics για την επίτευξη αποτελεσματικών λύσεων σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια και βιομηχανίες στη Φλάνδρα (Βέλγιο), στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ασία.

Η ομάδα Photonics, υπό τον καθηγητή Hugo Thienpont, έφτιαξε ένα σημαντικό πακέτο ερευνητικών πρότζεκτ στη βασική, τη στρατηγική, την εφαρμοσμένη και τη βιομηχανική έρευνα. Η προχωρημένη τεχνολογική υποδομή εξασφαλίζει μια διαρκή αλυσίδα παροχής σε photonics. Με τη τεχνολογική πλατφόρμα οπτικής, τη πιλοτική γραμμή οπτικών πολυμερών και το κέντρο οπτικών μετρήσεων μεγάλης κλίμακας  (Photonics Innovation Center in Brussels/Gooik) το B-PHOT εμφανίζεται σαν ένα από τα ηγετικά κέντρα στο οπτικό modeling, τον οπτικό χαρακτηρισμό, την οικονομικά αποδοτική γρήγορη προτυποποίηση και τη παραγωγή  proof-of-concept  προτύπων ακραίων οπτικών συστημάτων.

Επίσης σχετικά με το STEM η ερευνητική ομάδα αφοσιώνεται στο να μεταφέρει τον ενθουσιασμό στις επόμενες γενιές για την πιο προηγμένες τεχνολογίες και στο συνεισφέρει σε έναν κόσμο γεμάτο φως.

Η ερευνητική ομάδα Β-PHOT αποτελείται από  50 ερευνητές στα photonics και 20 τεχνικούς. Επισκεφτείτε το www.b-phot.org για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση, την έρευνα και τα διεθνή προγράμματα στα photonics.

 

Σχετικά με το EYEST

Το EYEST στοχεύει στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των νέων ανθρώπων για την επιστήμη, την μηχανική και τη τεχνολογία στα  πλαίσια του STEM, μέσα από ελκυστικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Καθηγητές απ’ όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτή μπορούν να υπολογίζουν στην ενεργή υποστήριξη του EYESTvzw για να μεταφέρουν τη γοητεία της επιστήμης και της μηχανικής στους μαθητές και για να εμπνεύσουν την επόμενη γενιά επιστημόνων και μηχανικών.

Το Photonics Explorer δίνει στους καθηγητές ένα πειραματικό υλικό μέσα σε ένα διδακτικό πλαίσιο που αναμιγνύει τα επιστημονικά θέματα με τις καταστάσεις της πραγματικής ζωής. Το εκπαιδευτικό πακέτο αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Vrije  σε συνεργασία με μια ομάδα καθηγητών και ειδικών από 11 ευρωπαϊκές χώρες σα μέρος του πρότζεκτ FP7. Το Photonics Explorer είναι διαθέσιμο σε 13 γλώσσες (Βουλγαρικά, Τσέχικα, Ολλανδικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Φινλανδικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Πορτογαλικά, Ρώσικα, και Ισπανικά).

Το EYESTvzw είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στο Βέλγιο και ιδρύθηκε το 2011 από το B – PHOT. Ο οργανισμός είναι υπεύθυνος για την εξεύρεση χρημάτων, και τη συναρμολόγηση του πακέτου και τη παγκόσμια διανομή του.

Για περισσότερες πληροφορίες το Eyest  και τα  προγράμματά του επισκεφτείτε το www.eyest.eu

Στις φωτογραφίες φαίνεται η μέτρηση της γωνίας στροφής του πολωμένου φωτός από ζαχαρόνερο και η  κατασκευή από μαθητές φασματόμετρου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους:

Γιάννης Μίχας

Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Εύβοιας
22210-79557
ymichas@gmail.com

Nathalie Debaes

CEO EYESTvzw
+32 2 629 10 18
ndebaes@b-phot.org

{gallery}ekfe/2016-ekfe-evoias-photonics-explorer-se-2500-sxoleia-stin-europi{/gallery}

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.