Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με την εγγραφή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ άνευ εξετάσεων διακριθέντων μαθητών σε Ολυμπιάδες και Βαλκανιάδες μαθητικών διαγωνισμών.

Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με την εγγραφή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ άνευ εξετάσεων διακριθέντων μαθητών σε Ολυμπιάδες και Βαλκανιάδες μαθητικών διαγωνισμών.

Αθήνα, 22/12/2015

Αρ. Πρωτ.: 468

Αγαπητέ κε Υπουργέ

Με αφορμή τη ψήφιση του νέου Σχέδιου Νόμου «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» σχετικά  με τις εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ άνευ εξετάσεων των διακριθέντων μαθητών σε επιστημονικές Ολυμπιάδες και Βαλκανιάδες (Άρθρο 50), θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις σκέψεις μας και τους προβληματισμούς μας.

Κατ΄ αρχήν σας δηλώνουμε ότι είμαστε ενάντια σε μια προκρούστια λογική στην εκπαίδευση, δηλαδή σε μία λογική η οποία μέριμνα για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες αλλά αδιαφορεί για αυτούς με ειδικά προσόντα. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν προβλέπει την υπερπήδηση τάξεων από μαθητές με ειδικά προσόντα. Ως επιστημονικό σωματείο, είμαστε υπέρ της διοργάνωσης διαφόρων διαγωνισμών αφού μέσα από την ευγενή άμιλλά, αναπτύσσεται η πρόοδος. Το δρόμο εξάλλου μας τον έχουν δείξει οι αρχαίοι μας πρόγονοι που διοργάνωναν εκτός των αθλητικών αγώνων, μουσικούς, θεατρικούς, μαθηματικούς κλπ.

Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι αν δεν μεριμνήσουμε για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις μέσα από τις οποίες ένας διαγωνισμός θα επιτρέπει την άνευ εξετάσεων εισαγωγή σε ΤΕΙ- ΑΕΙ αυτό ίσως δημιουργήσει αδικίες και στρεβλώσεις. Αυτό εξάλλου το έχουμε ζήσει στο παρελθόν από τους διακριθέντες σε αθλητικούς αγώνες.

Αλήθεια με ποια κριτήρια ένας διαγωνισμός όπως o Ευρωπαϊκός διαγωνισμός για νέους επιστήμονες καλύπτεται από το νόμο, ενώ ένας άλλος όπως η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad – EUSO) όχι; Ποια είναι η διαδικασία ένταξης ενός διαγωνισμού στα κριτήρια του νόμου;

Ως επιστημονικό σωματείο θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανεξετάσετε το συγκεκριμένο νόμο, αφού φοβόμαστε ότι ανοίγει κερκόπορτες στο κάστρο των Πανελληνίων, ένα από τα λίγα κάστρα αξιοκρατίας που έχουν παραμείνει αλώβητα  στη χώρα μας.

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Γαργανουράκης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. 2ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου

Ο Γραμματέας

Παναγιώτης Μουρούζης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κερκύρας

Συνημμένα αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.