Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Θερινό Σχολείο Φυσικών Επιστημών στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ρεθύμνου στην Αργυρούπολη με τίτλο «Ύλη, Ενέργεια και Ζωή» που συνδιοργάνωσαν το ΕΚΦΕ Ρεθύμνου και το Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΤΕΙ Κρήτης με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου. Το 2ο Θερινό Σχολείο ήταν αυτή τη χρονιά τετραήμερο, 1-4 Σεπτεμβρίου 2015, για να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα να γνωρίσουν και να ενημερωθούν στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου για τη σύντηξη του προγράμματος HiPER και στο εργαστήριο Laser του ΤΕΙ στο Ρέθυμνο. \
Ο στόχος του Θερινού Σχολείου ήταν η γνωριμία των μαθητών με τις σύγχρονες απόψεις για τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία, διεπιστημονικά, στοχεύοντας κύρια, στο να δημιουργηθούν ερωτήματα στους μαθητές για τη φύση της επιστήμης, τη μεθοδολογία της, και τις μικρές ρωγμές στο οικοδόμημά της που άνοιξαν και ανοίγουν τους νέους ορίζοντες στο μέλλον.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις και εργαστηριακές εφαρμογές τόσο από εξαίρετους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τον κ.Ελευθέριο Ζούρο, Ομότιμο Καθηγητή της Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον κ.Στέφανο Τραχανά, Επίτιμο Διδάκτορα του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, τον κ.Νεκτάριο Παπαδογιάννη Τακτικό Καθηγητή Κυματικής Φυσικής και Αιρετό μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Κρήτης και τον κ.Μιχάλη Ταταράκη, Τακτικό Καθηγητή Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕΙ Κρήτης και Διευθυντή του προγράμματος HiPER, όσο και από συναδέλφους και συνεργάτες του ΕΚΦΕ, τους Χημικούς κ.Μανώλη Γασπαράκη και κ.Ελένη Καπελώνη, τους Φυσικούς, κ.Γιώργο Αναστασιάδη και κ.Κωστή Χαλκιαδάκη και τους Βιολόγους κ.Κώστα Βενέτη και κ.Γιώργο Πενθερουδάκη. Όλοι οι εισηγητές μέσα από ομιλίες, συζητήσεις και εργαστηριακές εφαρμογές, βοήθησαν να γίνουν κατανοητές από τους μαθητές και τις μαθήτριες, ιδιαίτερα δύσκολες έννοιες της επιστήμης, να έρθουν σε επαφή με το έργο των ερευνητών και με σημαντικές δράσεις που γίνονται στην πόλη μας και παραμένουν άγνωστες.
Είναι σημαντικό εφόδιο για τους μαθητές και τις μαθήτριες αυτή η αρχική επαφή με ένα ολοκληρωμένο περίγραμμα της επιστήμης, των μεθόδων της, των εφαρμογών, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού που απορρέει από αυτή, αφού οι επιστημονικές θεωρίες αποτελούν αναμφισβήτητα σύγχρονο πολιτισμικό αγαθό.
Αυτό που έκανε όμως ιδιαίτερη εντύπωση στους συμμετέχοντες ήταν η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του HiPER στο Ρέθυμνο. Το εργαστήριο στοχεύει σε ένα πλήθος εφαρμογών που εκτείνονται από την παραγωγή ενέργειας από τη σύντηξη ως την έρευνα στη δομή της ύλης και την εφαρμογή της σε τομείς όπως η υγεία κ.λπ.
Στο 2ο Θερινό Σχολείο συμμετείχαν 25 μαθητές και μαθήτριες από τα Λύκεια του νομού Ρεθύμνου. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι απόφοιτοι της Α’ Λυκείου, προταθήκαν από τα σχολεία τους και είναι οι άριστοι μαθητές/τριες με τον υψηλότερο βαθμό στις Φυσικές Επιστήμες.
Το υλικό του Θερινού Σχολείου ( πρόγραμμα, πληροφορίες, Video και Power Point εισηγήσεων κ.λπ) είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του ΕΚΦΕ Ρεθύμνου http://ekfe.reth.sch.gr και στο blog του Θερινού Σχολείου http://www.sciencereth.blogspot.gr.
Ο Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ρεθύμνου,
Μιλτιάδης Τσίγκρης
{gallery}ekfe/2015-ekfe-rethimnou-2o-therino-sxolio-fe{/gallery}