Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ: Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για εκπαιδευτικούς (Masterclasses – Teachers’ day) στις 21-10-2014

ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ: Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για εκπαιδευτικούς (Masterclasses – Teachers’ day) στις 21-10-2014

Το 1ο Γυμνάσιο Σερρών, φιλοξένησε το Masterclasses-Teachers’ day (Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων) στις 21/10/2014. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΕΚΦΕ Σερρών με την υποστήριξη της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Σερρών και του 1ου Γυμνασίου Σερρών (Μουσείο Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας «Ηράκλειτος»).

Κατά την διάρκεια του Masterclasses εκπαιδευτικοί των φυσικών επιστημών είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν πραγματικά γεγονότα από το πείραμα ATLAS του CERN με τη χρήση του λογισμικού ΗΥPATIA. Με αυτό τον τρόπο είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν αυτό που ονομάστηκε «Πείραμα του αιώνα στο CERN» καθώς και τις θεωρίες για το σωματίδιο Higgs που βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής.

Επίσης οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τις διαλέξεις:

  1. Εισαγωγή στο CERN και στο πείραμα ATLAS. Παρουσίαση του Προγράμματος «Το πείραμα του  αιώνα στο σχολικό εργαστήριο», Χρ. Κουρκουμέλη  (καθηγήτρια Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  2. «Από τα κουάρκς μέχρι το Σύμπαν με εικονικά και απομακρυσμένα εργαστήρια – Χρησιμοποιώντας τις “Μεγάλες Ιδέες της Επιστήμης” για τη πραγματοποίηση διαθεματικών δραστηριοτήτων στις φυσικές  επιστήμες», Ελευθερία  Τσουρλιδάκη (Φυσικός, τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής Αθηνών)
  3. «Αναζητώντας το σωματίδιο Higgs»׃ Διαδραστικά εργαλεία ανάλυσης δεδομένων από τον ανιχνευτή ATLAS, Χρ. Κουρκουμέλη,  –  Στ. Βουράκης, (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Περισσότερες πληροφορίες: http://ekfe.ser.sch.gr/site/index.php/2014-07-03-05-47-53/2014-07-03-05-49-48/43-proxorimena-mathimata-fysikis-somatidion-masterclasses-teachers-day

Σωτήρης Μανδηλιώτης
Υπέυθυνος ΕΚΦΕ Σερρών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.