Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Συλλογή εργασιών – εφαρμογών MBL – Σ.Σ.Λ.Α. στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Συλλογή εργασιών – εφαρμογών MBL – Σ.Σ.Λ.Α. στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Οι επιστημονικές ενώσεις ΠΑΝΕΚΦΕ και e-ΔΙΚΤΥΟ-ΤΠΕ  με την ευκαιρία της 10 ετούς ύπαρξης των MBL (Microcomputer Based laboratory) – ΣΣΛΑ (Συστήματα Συγχρονικής Λήψης και Απεικόνισης) στα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών των Λυκείων της χώρας και με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 5ου Συνεδρίου ΤΠΕ στην Εκπαίδευση στη Σύρο σχεδίασαν την παρούσα έκδοση που αποτελεί Συλλογή εργασιών και εφαρμογών MBL – ΣΣΛΑ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.   

Σκοπός μας ήταν να συγκεντρωθούν σε μία συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερες πειραματικές εφαρμογές με χρήση MBL-ΣΣΛΑ που έχουν παρουσιαστεί σε προγενέστερα Συνέδρια ΦΕ (ΕΕΦ-ΕΕΧ-ΠΕΒ), σε Συνέδρια ΤΠΕ στην εκπαίδευση ή σε συνέδρια  Νέων τεχνολογιών και Διδακτικής ΦΕ. Επίσης σκοπός μας ήταν να περιληφθούν εργασίες που παρουσιάστηκαν στη Συνεδρία MBL της ΠΑΝΕΚΦΕ στο 5ο Συνέδριο ΤΠΕ στη Σύρο, καθώς και  εργασίες που δεν έχουν δημοσιευτεί σε συνέδρια, αλλά έχουν υιοθετηθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή αποτελούν πειραματικές εφαρμογές των ΕΚΦΕ υπό μορφή φύλλων εργασίας και είναι αναρτημένα σε ιστοσελίδες των ΕΚΦΕ.

Η συλλογή περιλαμβάνει και επιστημονικά άρθρα με το τι είναι τα MBL, από πότε υπάρχουν στην ελληνική Δ.Ε. και μια σύντομη παρουσίαση των ίδιων των MBL που υπάρχουν σε σχολικά εργαστήρια στη ΔΕ στην Ελλάδα. Η συλλογή εκδίδεται με αφορμή το 5ο Συνέδριο ΤΠΕ στη Σύρο ως συνεργασία των επιστημονικών ενώσεων ΠΑΝΕΚΦΕ και e-ΔΙΚΤΥΟ-TΠΕ. Η συλλογή περιέχει εργασίες που χρησιμοποιούν το σύστημα ΣΛΑ – Multilog / DbLab με το οποίο εξοπλίστηκαν τα περίπου 1000 εργαστήρια Φυσικών Επιστημών από το ΥΠΕΠΘ μέσω του Β΄ΚΠΣ από το 1999-2000. Παρουσιάζονται 44 εργασίες συναδέλφων κυρίως σε εφαρμογές Φυσικής και λιγότερο Χημείας και Βιολογίας. Περιέχει εργασία με το πώς μπορούν να συνεργαστούν οι αισθητήρες του παλιού Multilog με το νέο παραθυρικό πρόγραμμα της ίδιας εταιρίας και με το πώς μπορούν να εξαχθούν οι μετρήσεις του στο Excel .

Παρουσιάζονται 18 εργασίες και εφαρμογές, κυρίως Φυσικής και λιγότερο Χημείας και Βιολογίας, με το σύστημα ΣΛΑ Vernier – LabPro – LoggerPro με το οποίο εξοπλίστηκαν ορισμένα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών Λυκείων, που δεν είχαν εξοπλιστεί από το ΥΠΕΠΘ, μέσω ΠΕΠ-Γ’ΚΠΣ (πχ. Νομός Κυκλάδων – Νομός Κεφαλληνίας κά.). Παρουσιάζεται μία εργασία με το σύστημα Coach και μία με το νέο σύστημα της Vernier το LabQuest με χρήση διαδραστικού πίνακα. Τέλος, παρουσιάζονται και εργασίες που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα και τα δύο συστήματα το Multilog & Vernier . Αρκετές εργασίες αποτελούν σημείο τομής πειραμάτων με MBL και προσομοιώσεων με γνωστά προγράμματα Interactive Physics, Modellus κ.ά..

Οι εργασίες στην έκδοση αυτή χωρίστηκαν σε κεφάλαια – θέματα όπως εφαρμογές MBL :

ΦΥΣΙΚΗ

  • Εγκεκριμένες από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο – 5 εργασίες με οδηγίες σε καθηγητές και αντίστοιχα 5 φύλλα εργασίας μαθητών
  • Multilog – 30 εργασίες
  • Vernier – 12 εργασίες

ΧΗΜΕΙΑ

  • Εγκεκριμένες από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο – 2 εργασίες με οδηγίες σε καθηγητές και μαθητές
  • Multilog – 11 εργασίες
  • Vernier – 2 εργασίες

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

  • Multilog – 2 εργασίες
  • Vernier – 1 εφαρμογή

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ

  • Multilog – 1 εργασία
  • Vernier – 3 εργασίες

Η παρούσα συλλογή γράφτηκε και θα μοιραστεί σε CD σε συγκεκριμένο αριθμό, με ετικέτα (Συλλογή εργασιών-εφαρμογών MBL στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – ISBN 978-960-99265-0-8 – ΠΑΝΕΚΦΕ),  μέσω της ΠΑΝΕΚΦΕ και των υπευθύνων ΕΚΦΕ και μέσω μελών του e-ΔΙΚΤΥΟ-ΤΠΕ. Επίσης θα επισυναπτεί ως ένθετο στα Πρακτικά του 5ου Συνεδρίου ΤΠΕ στην εκπαίδευση που έγινε στη Σύρο στις 8-11 Μαΐου 2009.

Η επιμέλεια της συλλογής έγινε από τον Ρούμελη Νικόλαο, Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Σύρου – Μέλος του ΔΣ της ΠΑΝΕΚΦΕ. Οι περισσότερες εργασίες παραχωρήθηκαν – κατόπιν πρόσκλησης της ΠΑΝΕΚΦΕ, του e-ΔΙΚΤΥΟ-ΤΠΕ και της Επιστημονικής Επιτροπής του 5ου Συνεδρίου ΤΠΕ Σύρου – από υπευθύνους ΕΚΦΕ και τους συνεργάτες τους, από καθηγητές ΔΕ, από ορισμένους σχολικούς συμβούλους και κάποιες αναζητήθηκαν στα site των ΕΚΦΕ. Στις περισσότερες εργασίες δόθηκαν τίτλοι κατά θεματογραφία και εφαρμογή MBL και όλες παρουσιάζονται υπό μορφή pdf με τα ονόματα των συντελεστών ή/και ανά όνομα ΕΚΦΕ. Ευχαριστούμε όσους από εσάς συμβάλλατε με την παραχώρηση εργασιών σας και βέβαια τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους συγγραφείς. Ευχαριστούμε την Αριάδνη Πόρποδα του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Σύρου για τη βοήθειά της στην μορφοποίηση και παρουσίαση του CD της συλλογής. To cd να ανοίγεται κατά προτίμηση με mozilla ή internet explorer 8.

Ελπίζουμε η συλλογή αυτή να αποτελέσει έναυσμα περισσότερης χρήσης των MBL – ΣΣΛΑ στην εργαστηριακή – πειραματική – ψηφιακή διδακτική πρακτική των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών στην ελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, χαιρετίζουμε τη συνεργασία των δύο επιστημονικών ενώσεων ΠΑΝΕΚΦΕ και e -ΔΙΚΤΥΟ-ΤΠΕ που ξεκίνησε από το 5ο Συνέδριο ΤΠΕ στη Σύρο 5/2009 και εδραιώνεται με την παρούσα έκδοση, αλλά συνεχίζεται εποικοδομητικά και στο 2ο Συνέδριο ΤΠΕ της Ημαθίας 4/2010, που διοργανώνεται από το e-ΔΙΚΤΥΟ-ΤΠΕ και συμμετέχει ως συνδιοργανωτής μεταξύ άλλων και η ΠΑΝΕΚΦΕ.  

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς εκ μέρους του Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ, του Δ.Σ. της ένωσης e-ΔΙΚΤΥΟ-ΤΠΕ και της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του 5ου Συνεδρίου ΤΠΕ στην Εκπαίδευση

Ρούμελης Νίκος – Επιμέλεια Συλλογής – Υπεύθυνος ΕΚΦΕ ΣΥΡΟΥ – Μέλος Δ.Σ. ΠΑΝΕΚΦΕ
Τζιμόπουλος Νίκος – Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Σύρου – Πρόεδρος e -ΔΙΚΤΥΟ-ΤΠΕ

Συνημμένα αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.