Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας: Χρήση εργαστηριακών οδηγών και τετραδίων εργαστηριακών ασκήσεων

Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας: Χρήση εργαστηριακών οδηγών και τετραδίων εργαστηριακών ασκήσεων

Αθήνα, 12-3-2010
Αριθ. πρωτ.: 136

ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Παιδείας κα. Ε. Χριστοφιλοπούλου
ΥΠ.Ε.Π.Θ. 

ΚΟΙΝ.: 1. Γενικό Γραμματέα ΥΠ.Ε.Π.Θ. κ. Β. Κουλαϊδή

  1. Δ/νση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  2. Δ/νση ΣΕΠΕΔ / Τμήμα ΣΤ΄ Μελετών

 

ΘΕΜΑ: «Χρήση εργαστηριακών οδηγών και τετραδίων εργαστηριακών ασκήσεων»

 

  Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

 

  επανερχόμαστε στο αίτημά μας (αριθμ. πρωτ. Γραφείου Υφυπουργού: 2293/22-9-2008), που αποτελεί και αίτημα όλων των εκπαιδευτικών που επιμορφώνονται στα Ε.Κ.Φ.Ε., για την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου 84994/Γ2/30-6-08/ΔΣΔΕ του ΥΠ.Ε.Π.Θ. με θέμα: «Χρήση εργαστηριακών οδηγιών και τετραδίων εργαστηριακών ασκήσεων». Η εγκύκλιος αυτή έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

  1. Είναι άστοχη παιδαγωγικά και διδακτικά, γιατί δεν συγγράφονται πλέον «διδακτικά βιβλία», αλλά «διδακτικά πακέτα», αποτελούμενα αναπόσπαστα από το βιβλίο του μαθητή, τον εργαστηριακό οδηγό, το τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων, το εκπαιδευτικό λογισμικό και το βιβλίο για τον καθηγητή. Ειδικά στα μαθήματα της Χημείας και της Βιολογίας στο Γυμνάσιο, η έλλειψη τετραδίου εργαστηριακών ασκήσεων καθιστά την διδασκαλία των μαθημάτων αυτών προβληματική.
  2. Είναι οικονομικά ασύμφορη: το κόστος των φωτοτυπιών (μερικές από τις οποίες πρέπει να είναι έγχρωμες) είναι πολλαπλάσιο από το κόστος εκτύπωσης των αντίστοιχων βιβλίων.
  3. Είναι πρακτικά ανεφάρμοστη (έλλειψη χώρων στις βιβλιοθήκες και στα σχολικά εργαστήρια για την φύλαξη τόσου μεγάλου αριθμού βιβλίων. Έλλειψη πολύτιμης ώρας από την εργαστηριακή εξάσκηση των μαθητών για την διανομή και την συλλογή των φωτοτυπιών).
  4. Αντιβαίνει με την Υ.Α. 86213/Γ7/17-07-2009, που ορίζει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατ’ ελάχιστον εργαστηριακές δραστηριότητες, οι οποίες αναγράφονται στο βιβλίο ύλης, διότι αποτελούν οργανικό τμήμα της διδασκαλίας.
  5. Αντιβαίνει με τις υποχρεώσεις της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γνωστό ότι έχουν κατασκευαστεί και εξοπλιστεί πλήρως ενιακόσια (900) σχολικά εργαστήρια Φυσικών Επιστημών στα Γενικά Λύκεια, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή κοινότητα. Τα εργαστήρια αυτά κόστισαν εκατό χιλιάδες ευρώ (100000 ευρώ) περίπου το καθένα και η λειτουργία τους υπόκειται ακόμα σε κοινοτικό έλεγχο.

Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Η Πρόεδρος

Ε. Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, Φυσικός

Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αιγάλεω 

Ο Γραμματέας

 Ν. Ρούμελης, Χημικός

Υπ. ΕΚΦΕ Σύρου

Συνημμένα αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.