Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Απολογισμός 2ου Μαθητικού Θερινού Σχολείου ΠΑΝΕΚΦΕ

Απολογισμός 2ου Μαθητικού Θερινού Σχολείου ΠΑΝΕΚΦΕ

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. διοργάνωσε το «2ο Μαθητικό Θερινό Σχολείο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από 24/06/2019 έως 26/06/2019.

Συμμετέχοντες του Θερινού σχολείου ήταν οι πρωτεύσαντες μαθητές/τριες των Πανελλήνιων πειραματικών μαθητικών διαγωνισμών 17th EUSO 2019 Νότιας και Βόρειας Ελλάδας:

 • Μεγγούδης Άγγελος, Ταλίδης Πέτρος και Προκοπίδου Αναστασία του 2ου ΓΕ.Λ. Καστοριάς,

 • Βουδούρη Ευαγγελία, Κωνσταντινίδου Ιωάννα και Σαπαντζή Στυλιανή του ΓΕ.Λ. της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης,

 • Βλαχονάσιος Ορέστης, Παπαγιάννη Μαρία-Ειρήνη και Σπυροπούλου Ασπασία-Ραμόνα του ΓΕ.Λ. των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη,

 • Μαργαρίτης Μηνάς, Σωμαράκης Στυλιανός και Ξενικάκης Γεώργιος του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης,

 • Σάρρας Πασχάλης και Ελευθερίου Ιωάννης του ΓΕ.Λ. της Σχολής Μωραΐτη,

 • Μπάτσαρη Ρέα και Παπασπύρου Άρης του 1ου Πειραματικού ΓΕ.Λ. Αθηνών «Γεννάδειο» και

 • Διδαγγέλου Αλεξάνδρα και Βαγιανός Στυλιανός του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

και οι εκπαιδευτικοί:

 • Κορσαβίδου Μαρία , Φυσικός, του 2ου ΓΕ.Λ. Καστοριάς,

 • Πεδιωτάκης Εμμανουήλ, Φυσικός, του ΓΕ.Λ. της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης,

 • Χατζηζήσης Ιωάννης, Φυσικός, του ΓΕ.Λ. των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη,

 • Νεοκοσμίδης Ελευθέριος, Χημικός  του ΓΕ.Λ. της Σχολής Μωραΐτη,

 • Κωσταρίδης Παναγιώτης, Φυσικός, του 1ου Πειραματικού ΓΕ.Λ. Αθηνών «Γεννάδειο» και

 • Παπαδάκης Νικόλαος, Φυσικός, του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά,

Την Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Θερινού σχολείου αποτελούσαν οι:

 • Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, πρώην Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω,

 • Χρήστος Δέδες, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής,

 • Χριστόφορος Στογιάννος, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Αλίμου – Ταμίας ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. και

 • Μαρίνα Στέλλα, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Ιωνίας.

 

Τα έξοδα διαμονής, διατροφής, μετάβασης και μετακίνησης των συμμετεχόντων ήταν ευγενική χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων.

1η ημέρα: Δευτέρα 24/06/2019

Το πρωί της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκε πειραματική εξάσκηση των μαθητών/τριών και των συνοδών εκπαιδευτικών (μετωπικό εργαστήριο) στο Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Ιωνίας και σε δραστηριότητες:

 • Φυσικής, με θέμα: «Υπολογισμός της επιτάχυνσης στην ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση χωρίς τριβές» (επιστημονική επιμέλεια: Χρήστος Δέδες, Φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής),

 • Χημείας, με θέματα: «Προσδιορισμός του αριθμού του Avogadro και της σειράς δραστικότητας χημικών στοιχείων» (επιστημονική επιμέλεια: Ηλίας Γαβρίλης Χημικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Καλλίπολης Πειραιά και Λιάνα Χαραλαμπάτου, Χημικός, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Νίκαιας) και

 • Βιολογίας, με θέμα: «Απομόνωση και διαχωρισμός χρωστικών από φυτικά κύτταρα με χρωματογραφία στήλης» (επιστημονική επιμέλεια: Ελένη Κάτανα, Βιολόγος, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, Βιολόγος, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Χαλανδρίου και Μιχαήλ Φιλιόγλου, Βιολόγος, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω).

Τα φύλλα εργασίας, καθώς φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Το απόγευμα της Δευτέρας περιελάμβανε παρακολούθηση επιστημονικής ημερίδας ανοιχτής στο κοινό. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 4ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και κοινού. Ξεκίνησε με σύντομη εισαγωγή από την κα. Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, πρώην Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω για το Θερινό Σχολείο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. και τον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών EUSO (European Union Science Olympiad). Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κ. Στέφανο Καραχάλια, Διευθυντή του 4ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω και τον κ. Ξενοφώντα Βαμβακερό, Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.

Οι διαλέξεις είχαν θέματα: «Ανοσοθεραπεία του καρκίνου: μπορούμε καλύτερα;» από την κα. Ουρανία Τσιτσιλώνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανοσολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Βιολογικό Τμήμα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Η περιοδικότητα των στοιχείων του περιοδικού πίνακα» από τον κ. Κώστα Μεθενίτη, Αναπληρωτή Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και «Σκηνές από τη ζωή των άστρων» από τον κ. Ρωμύλο Κορακίτη, Καθηγητή Τομέα Τοπογραφίας, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Ε.Μ.Π. Οι ομιλητές κράτησαν το ενδιαφέρον και την συμμετοχή των μαθητών και του κοινού σε υψηλό επίπεδο και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που τους τέθηκαν.

Οι διαλέξεις βιντεοσκοπήθηκαν από τον κ. Κωνσταντίνο Καπού, Φυσικό του 5ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω και θα αποτελέσουν διδακτικό υλικό στην ιστοσελίδα της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. Την τεχνική υποστήριξη της ημερίδας είχε ο κ. Χρήστος Γεωργόπουλος, Φυσικός, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγ. Αναργύρων.

2η ημέρα: Τρίτη 25/06/2019

Το πρωί της δεύτερης ημέρας περιελάμβανε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Διυλιστήριο Ασπροπύργου των «Ελληνικών Πετρελαίων». Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων.

Μετά το γεύμα και την μεσημβρινή ανάπαυση, αναχωρήσαμε για το εργαστήριο του Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Ιωνίας, όπου πραγματοποιήθηκε διάλεξη με διαδραστικό χαρακτήρα από τον Ιωάννη Γάτσιο, πρώην Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης, με θέμα: «Από την κλασική Μηχανική στη Θερμοδυναμική: η βιομηχανική επανάσταση». Η εκδήλωση περιελάμβανε πειράματα επίδειξης με αυτοσχέδιες συσκευές από τον εισηγητή αλλά και ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριών στις πειραματικές δραστηριότητες της Θερμοδυναμικής.

3η ημέρα: Τετάρτη 26/06/2019

Οι εργασίες του Θερινού Σχολείου ολοκληρώθηκαν με εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και παρακολούθηση του προγράμματος: «Δημόκριτος, μια περιήγηση, στην καρδιά της έρευνας». Το πρόγραμμα περιελάμβανε: (α) διάλεξη με θέμα «Παιχνίδι νευροεπιστημών» από την ερευνήτρια κα. Μαρίνα Σαγνού, σχετικά με τις εξαρτήσεις και την επίδρασή τους στον εγκέφαλο, (β) ξενάγηση στον επιταχυντή και στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας και (γ) παιχνίδι ερωτήσεων από τον επικεφαλής της ξενάγησης.

Συγχαρητήρια αξίζουν στους συμμετέχοντες μαθητές/τριες του 2ου Θερινού σχολείου για το ήθος, την άψογη συμπεριφορά και το ενδιαφέρον τους, που απέσπασαν θετικότατα σχόλια από όλους. Επίσης συγχαρητήρια αξίζουν στους συνοδούς εκπαιδευτικούς για την άψογη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων. Ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι και υποσχόμαστε να βελτιωνόμαστε στο μέλλον.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του «2ου Μαθητικού Θερινού Σχολείου της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.»

Χρήστος Δέδες

Φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής

ΧΟΡΗΓΟΣ

Συνημμένα αρχεία & σύνδεσμοι:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.