Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Όλες οι ανακοινώσεις, με χρονολογική σειρά

Υπενθύμιση για προκήρυξη θέσεων ή παράταση θητείας υπ.ΕΚΦΕ.

Την Τρίτη 7/6/2022 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των μελών του Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΠΑΝΕΚΦΕ και συντάχθηκε το σχετικό πρακτικό

Την Παρασκευή 3/6/2022 πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση των μελών του ΔΣ της ΠΑΝΕΚΦΕ και συντάχθηκε το σχετικό πρακτικό

Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η ΠΑΝΕΚΦΕ: Εκπαιδευτικούς, μαθητές καθώς και τα μέλη της επιτροπής που συνέβαλλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του.

Περισσότερα »Ολοκλήρωση διαγωνισμού video – πειραμάτων

Αγαπητοί συνάδελφοι

Πρώτα απ’ όλα σας ευχαριστούμε που μας εμπιστευτήκατε επιλέγοντας μας ως μέλη του νέου ΔΣ της ΠΑΝΕΚΦΕ. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων μας, να συνεχίσουμε στον δρόμο που άνοιξαν οι προκάτοχοι προσθέτοντας νέα στοιχεία και ιδέες.

Περισσότερα »Ανακοίνωση του νέου ΔΣ της ΠΑΝΕΚΦΕ

Η οργανωτική επιτροπή σεμιναρίων του Τμήματος Εκπαίδευσης του CERN, διοργανώνει και φέτος επιμορφωτικές δράσεις:

Πληροφορίες

Αίτημα της ΠΑΝΕΚΦΕ για συμπερίληψη των υπ.ΕΚΦΕ στους δικαιούχους του voucher της “Ψηφιακής Μέριμνας ΙΙ”.

Εγγραφο

Ολοκληρώθηκε η υποβολή των Video απο τις πειραματικές δραστηριότητες των μαθητικών ομάδων που συμμετέχουν στον εξ αποστάσεως διαγωνισμό video-πειραμάτων που διοργάνωσε η ΠΑΝΕΚΦΕ. Υποβλήθηκαν συνολικά 121 προτάσεις για αξιολόγηση.

Το Σάββατο 7 Μαϊου, το ΕΚΦΕ Χανίων διοργάνωσε και φέτος την ημερίδα “Γιορτάζοντας τις Φ.Ε. στα Χανιά”, με την συμμετοχή 14 σχολείων του νομού.

Πληροφορίες και υλικό των δραστηριότων που παρουσιάστηκαν, στην σελίδα της εκδήλωσης.

Σας ενημερώνουμε ότι, καθώς μεσολαβούν ημέρες διακοπών και για διευκόλυνση των συμμετεχόντων, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ων video του διαγωνισμού μεταφέρεται στις 8 Μαϊου.

Υποβολή υποψηφιοτήτων για το νέο ΔΣ της ΠΑΝΕΚΦΕ έως την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχαιρεσίες έχουν οριστεί για την Παρασκευή 6 Μαϊου 2022.

Σχετικό έγγραφο

Στις 7/04/22, τo 7o Γυμνάσιο Χανίων σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Χανίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων διοργανώνει ημερίδα με υπαίθρια βιωματικά εργαστήρια στην περιoχή της αρχαίας πόλης των Φαλασάρνων.

Περισσότερα στη σελίδα του ΕΚΦΕ Χανίων.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε διαβάσετε τον απολογισμό του Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ:

Έκθεση Πεπραγμένων

Ξεκίνησε η υποβολή των video-πειραμάτων για τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που διοργανώνει η ΠΑΝΕΚΦΕ.

Περισσότερα στη σελίδα του διαγωνισμού

Στις 9 και 10 Μαϊου 2022 το φεστιβάλ διοργανώθηκε με την υποστήριξη της ΠΑΝΕΚΦΕ και συνεργασία του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, του 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, της ΔΔΕ Πέλλας της ΕΛ/ΛΑΚ και ομάδας ΕΚΦΕ.

Πληροφορίες, αποτίμηση και υλικό απο τις δραστηριότητες, στη σελίδα του ΕΚΦΕ Πέλλας

Η δραστηριότητα που διοργανώνεται και συντονίζεται από κατά τόπους ΕΚΦΕ και υλοποιείται την επόμενη ημέρα της εαρινής ισημερίας (21 Μαρτίου 2022)με τη συνεργασία σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Για πληροφορίες, συμμετοχές και αρχείο δράσεων επισκεφθείτε την σελίδα της δραστηριότητας.

Η ΠΑΝΕΚΦΕ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, διοργανώνει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 (επομένη της Εαρινής Ισημερίας), την πανελλήνια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2022». 

Εγκριση του ΥΠΑΙΘ:  9973/ΓΔ4/01-02-2022

Σελίδα της δραστηριότητας

Η Διεθνής Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (IPPOG) διοργανώνει και συντονίζει σε συνεργασία με την ΠΑΝΕΚΦΕ το ελληνικό τμήμα των international Masterclasses 2022, που θα διεξαχθούν από 24 Φεβρουαρίου έως 9 Απριλίου 2022.

Περισσότερα…

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο διεθνής διαγωνισμός πειραμάτων (EOES, πρώην EUSO) δεν πραγματοποιείται λόγω της πανδημίας. Το σωματείο της ΠΑΝΕΚΦΕ, προκειμένου να
προσφέρει το ελάχιστο στους μαθητές που αγαπούν την εργαστηριακή διαδικασία, αποφάσισε να
διοργανώσει έναν Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πειραμάτων εξ’ αποστάσεως.

Περισσότερα…

Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (Masterclasses) για μαθήτριες της Β΄ Λυκείου στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στις Επιστήμες.

Τα μαθήματα διοργανώνονται απο το ΕΚΦΕ Κέντρου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη και του ΕΚΦΕ Χανίων.  

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ Κέντρου

Αθήνα, 11/11/2021

Αρ. Πρωτ.: 693

Το επιστημονικό σωματείο ΠΑΝΕΚΦΕ, μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του, αποφάσισε την ματαίωση της διεξαγωγής του “Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών – EOES 2022”. 

Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απολύτως απαγορευτικά για έναν διαγωνισμό ο οποίος είναι εργαστηριακός, συνεργατικός και με συμμετοχές από διαφορετικές περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων, η αποφυγή του συγχρωτισμού και η επιμελής απολύμανση δεν μπορούν να εξασφαλισθούν, ενώ οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό για τη διεξαγωγή των επιμέρους διαγωνισμών δεν μπορούν να καλυφθούν λόγω και των στενών χρονικών ορίων, αφού το αίτημα έγκρισης έγινε στις 7/6/2021 και η έγκριση δόθηκε στις 10/11/2021. 

Σε κάθε περίπτωση, οι κρατούσες συνθήκες και οι χρονικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν στην οργανωτική επιτροπή να διασφαλίσει την άρτια διεξαγωγή και την αξιοπιστία τόσο των Τοπικών Διαγωνισμών που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στις αρχές του μήνα Δεκεμβρίου 2021, όσο και των Πανελληνίων Διαγωνισμών Νότιας και Βόρειας Ελλάδας.  

 

Με τιμή,

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός, M.Sc.
Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός, DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

Σχετικά αρχεία:

Αξιότιμη κυρία υπουργέ, 

Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.),  75 ενεργά ανά την Ελλάδα, είναι μία δομή της εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε το 1993. Είναι η πιο πετυχημένη ίσως δομή, κατ’ ομολογία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και δικής σας, στις  26/1/2020 σε ομιλία σας στο Ίδρυμα Ευγενίδου κατά την τελετή βράβευσης των ομάδων που διακρίθηκαν στον πειραματικό διαγωνισμό EUSO 2020.  Ένα μικρό δείγμα του έργου των Ε.Κ.Φ.Ε. μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί από το εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημοσιευτεί κατά καιρούς στις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους (https://panekfe.gr/ekfe/contact). Με την αρωγή των  Ε.Κ.Φ.Ε. έχουν δημιουργηθεί 1100 υπερσύγχρονα εργαστήρια Φ.Ε. σε αντίστοιχα Λύκεια της χώρας, που αποτελούν επένδυση για την πληρέστερη τεχνολογική μόρφωση των μελλοντικών πολιτών.  Το έργο αυτό οφείλεται κατά βάση στη στελέχωση των Εργαστηρικών Κέντρων Φυσικών Επιστημών με αντικειμενικά κριτήρια από εκπαιδευτικούς που κατέχουν πολύ καλά το αντικείμενο, αλλά και κυρίως αγαπούν την εκπαίδευση και τους μαθητές τους.   

Παρόλα αυτά, Υπεύθυνοι των Ε.Κ.Φ.Ε. εξαιρούνται από τον κατάλογο των εκπαιδευτικών που θα εμβολιασθούν με τα αδιάθετα εμβόλια, μετά από προφορικές εντολές στελεχών του υπουργείου σας, μολονότι τα  Ε.Κ.Φ.Ε.  δεν είναι διοικητικές μονάδες και πολλά από αυτά συστεγάζονται σε σχολεία. Επίσης όσοι Υπεύθυνοι Ε.Κ.Φ.Ε. δεν έχουν οργανική θέση σε Λύκειο, αποκλείστηκαν από την δυνατότητα του αυτοελέγχου (self-test), ακόμη και αν τα Ε.Κ.Φ.Ε. που εργάζονται συστεγάζονται με Λύκεια.  

Αυτό έρχεται ως συνέχεια του αποκλεισμού μας από τις λίστες των επιμορφωτών, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που αρχίζει αυτές τις ημέρες, με το αιτιολογικό από κάποιους αρμόδιους, ότι ο θεσμός των Ε.Κ.Φ.Ε., εκ παραδρομής, δεν αναφέρθηκε στο αντίστοιχο έργο του ΕΣΠΑ! 

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Επιστημονικό  Σωματείο μας που εκπροσωπεί τους Υπευθύνους των Ε.Κ.Φ.Ε., έχει αποστείλει στο υπουργείο σας 4 επιστολές, στις οποίες δεν θέσαμε συντεχνιακά αιτήματα, αλλά ως επί το πλείστον εκφράσαμε προτάσεις και απόψεις για την βελτίωση της εργαστηριακής υποδομής  και διδασκαλίας και την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα, δεν λάβαμε απάντηση σε καμία από αυτές.

Η χρησιμότητα και η αξία των Φυσικών Επιστημών αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, στην περίοδο της πανδημίας. Βασικός πυλώνας της εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες, είναι η στήριξη στους θεσμούς και τις εργαστηριακές υποδομές, στοιχεία απαραίτητα για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα μας. 

Επειδή οι λόγοι υγείας υπερτερούν όλων των άλλων, για την αποκατάσταση της αδικίας, ζητούμε να συμπεριληφθούν οι Υπεύθυνοι των Ε.Κ.Φ.Ε. στους καταλόγους των εκπαιδευτικών που: 

 1. θα εμβολιαστούν για την COVID19 από τα αδιάθετα εμβόλια και 
 2. δικαιούνται τεστ αυτοελέγχου (self test) ανίχνευσης αντιγόνου του ιού, 

ελαχιστοποιώντας έτσι τους κινδύνους που ενέχει η παρουσία τους μέσα στα σχολεία. 

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

 

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης

Φυσικός, MSc 

Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

  Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη

Φυσικός, DEA

Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

Παράρτημα Ι: 

ΟΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ:

 

 

Παράρτημα ΙΙ:

Ενδεικτικός κατάλογος του έργου και των δράσεων των Ε.Κ.Φ.Ε. της χώρας:

 • Συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις όπως EUSO, Masterclasses, ScienceOnStage κλπ 
 • Μαθητικοί διαγωνισμοί και ημερίδες (Κατασκευών, Γιορτές Φυσικών Επιστημών, Ερατοσθένης, Διδακτικές Πρακτικές κ.α.)
 • Υποστηρικτικό υλικό στις ιστοσελίδες μας (video πειραμάτων, φύλλα εργασίας, μαθήματα e-class, εργαστηριακοί οδηγοί, σενάρια εργαστηριακών μαθημάτων κ.α.) 
 • Επισκέψεις μαθητών στα Ε.Κ.Φ.Ε. και των Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε. στα σχολεία 
 • Υποστήριξη σχολικών εργαστηρίων (επισκευές, δανεισμοί, οργάνωση κ.α.) 
 • Επιμορφωτικές συναντήσεις δια ζώσης και, ειδικά τώρα στην πανδημία, εξ αποστάσεως
 • Εξ αποστάσεως μαθήματα και παρουσίαση εργαστηριακών δραστηριοτήτων στα σχολεία 
 • Οργάνωση συνεδρίων και συμμετοχές σε συνέδρια

Σχετικά αρχεία:

ΠΡΟΣ:
Γραφείο Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως
Υπουργείο Παιδείας & ΘρησκευμάτωνΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
– Γραφείο Υφυπουργού Παιδείας κ. Μακρή
– Γενική Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ Π/θμιας, Δ/θμιας και Ειδικής
Αγωγής, κ. Γκίκα

– ΙΕΠ

Αθήνα, 12/1/2021

Αρ. Πρωτ.: 669

Θέμα: Υπόμνημα της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. για ένταξη των Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε. στο σώμα επιμορφωτών για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

στην τελευταία πρόσκληση για τη δημιουργία μητρώου επιμορφωτών για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση , κλήθηκαν οι παρακάτω:

α) Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναπληρωτές, μόνιμοι ή ωρομίσθιοι, που υπηρετούν κατά το σχολικό έτος 2020-2021 σε δημόσιες ή ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές της Επικράτειας (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΕΕΚ, ΣΕΚ, ΚΠΕ,ΚΕΣΥ) Γενικής ή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου,

β) Μέλη Δ.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π./Ε.Τ.Ε.Π./Ε.E.Π. και επιστημονικοί συνεργάτες με διδακτική εμπειρία στο Πανεπιστήμιο, στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας που θα επιλέξουν ως επιμορφωτές.

Η δομή των ΕΚΦΕ αγνοήθηκε. Μία παράληψη η οποία δεν συνάδει με το στόχο της επιμόρφωσης των καθηγητών, αφού:

 1. Οι Υπεύθυνοι των Ε.Κ.Φ.Ε (ένα σεβαστό σύνολο 75 ατόμων) επιλέχθηκαν για αυτή τη θέση πρόσφατα και με τις ίδιες διαδικασίες και προϋποθέσεις που επιλέχθηκαν και άλλα στελέχη της εκπαίδευσης όπως οι υπεύθυνοι ΕΕΕΚ, ΣΕΚ, ΚΠΕ, ΚΕΣΥ, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και λοιποί που αναφέρονται στην πρόσκληση, άρα τα επιστημονικά και διοικητικά τους προσόντα είναι δεδομένα και πιστοποιημένα.

 2. Είναι τα μοναδικά στελέχη που μπορούν να παρέχουν επιμόρφωση στα θέματα των Εργαστηριακών Δραστηριοτήτων Φυσικών Επιστημών και στις Νέες Τεχνολογίες Εξ’ Αποστάσεως στους εκπαιδευτικούς τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιμόρφωση που ούτως ή άλλως παρέχουν οι Υπεύθυνοι των Ε.Κ.Φ.Ε. από χρόνια, καθόσον περιγράφεται και στο καθηκοντολόγιό τους ήδη από την ίδρυση των Ε.Κ.Φ.Ε. (αριθ. 68278 / Γ7/ 6-7-2006/§ΣΤ.1, αριθ. 222076/ΓΔ4/31-12-2018/Άρθρο 9 §). Απόδειξη αυτού είναι το πλήθος των ήδη αναρτημένων στις ιστοσελίδες των περισσοτέρων Ε.Κ.Φ.Ε. σχετικών δημοσιεύσεων και ειδικότερα του υλικού που αναρτήθηκε κατά το διάστημα της πανδημίας για την υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης. Όλες αποτελούν δημοσιεύσεις με καινοτόμες ιδέες και πρακτικές.

 3. Η παροχή υποστήριξης εκ μέρους των Ε.Κ.Φ.Ε. προς τους εκπαιδευτικούς, είναι μέσα στις υποχρεώσεις της συγκεκριμένης δομής, οπότε δεν απαιτείται κάποια νομική επιπλέον ρύθμιση ή κάποιο επιπλέον οικονομικό κόστος.

Για τους λόγους αυτούς κ. Υπουργέ, σας καλούμε να αξιοποιήσετε τη δομή των Ε.Κ.Φ.Ε. και τους Υπευθύνους τους για την Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Εξ Αποστάσεως Εργαστηριακή Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες, συμπεριλαμβάνοντάς τους στη σχετική πρόσκληση για τη δημιουργία μητρώου επιμορφωτών για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, στο σύνολο των εκπαιδευτικών δομών της Επικράτειας.

Με εκτίμηση,

 

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός, M.Sc.
Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός, DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

Σχετικά αρχεία:

ΠΡΟΣ:

– Γενική Δ/νση Σπουδών Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης
– Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ/θμιας Εκπ/σης, Τμήμα Β’

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

– Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης της χώρας
– Ι.Ε.Π.
– ΕΚΦΕ της χώρας (μέσω των ΔΔΕ)

Αθήνα, 11/11/2020

Αρ. Πρωτ.: 668

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών (COVID 19) και των ειδικών απαιτήσεων διεξαγωγής του Διαγωνισμού EUSO ο οποίος είναι εργαστηριακός (υλοποίηση μετωπικών πειραμάτων από τριμελείς ομάδες μαθητών) οπότε απαιτεί φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών του σωματείου μας στις 9/11/2020, η ματαίωση της διεξαγωγής των Τοπικών και του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για συμμετοχή στη 19ηΕυρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2021.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός, M.Sc.
Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός, DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

Σχετικά αρχεία:

ΠΡΟΣ:
κ. Τσαχαλά,
Γενική Διεύθυνση Σπουδών Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σηςΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Γραφείο Υπουργού (κ. Κεραμέως)

Γραφείο Υφυπουργού (κ. Ζαχαράκη)

Αθήνα, 14/9/2020

Αρ. Πρωτ.: 664

κ. Διευθυντά,

οπλισμένοι με τα μοναδικά όπλα που διαθέτουμε, την υπομονή και την επιμονή, σας στέλνουμε το ίδιο υπόμνημα για 3η συνεχόμενη χρονιά, με την ελπίδα να το διαβάσετε και να τοποθετηθείτε. Να ακούσετε τους ειδικούς. Να αποδείξετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για την εργαστηριακή εκπαίδευση των μαθητών της πατρίδας μας.

Η ιστορία του θεσμού των Υ.Σ.Ε.Φ.Ε.:

Ο θεσμός των Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. με κριτήρια επιλογής και με τρεις (3) ώρες μείωση διδακτικού ωραρίου για την υλοποίηση των υποχρεώσεων τους, καθιερώθηκε το 2004 επί Υπουργίας κ. Γιαννάκου. Με το πέρασμα του χρόνου τα κριτήρια επιλογής λίγο πολύ άλλαξαν. Λόγω του θεσμοθετημένου 3ωρου απασχόλησης των Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. στο Σχολικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την κάλυψη της θέσης, χωρίς όμως να αναλαμβάνουν πάντα αυτά τα καθήκοντα οι ικανότεροι και οι εργατικότεροι, αλλά αρκετές φορές οι παλαιότεροι. Για τη λύση αυτού του προβλήματος, ο σύλλογος των Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) πρότεινε στο Υπουργείο συγκεκριμένη μοριοδότηση των υποψηφίων, πρόταση η οποία υλοποιήθηκε για ορισμένα έτη.

Είναι γεγονός ότι ο θεσμός του Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Σε πολλά σχολεία η ανάληψη του Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. γίνονταν μόνο και μόνο για τη μείωση του διδακτικού ωραρίου του Υπευθύνου. Όλα αυτά τα χρόνια δεν γινόταν κανένας σοβαρός έλεγχος και αξιολόγηση τόσο του Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. όσο και της λειτουργίας του εργαστηρίου γενικότερα. Ο απολογισμός που γινότανε στο τέλος της χρονιάς είχε καταλήξει σε μία εντελώς πλασματική άρα και περιττή γραφειοκρατική διαδικασία. Στην υποβάθμιση του θεσμού συνέβαλε ο ορισμός Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. σε σχολεία χωρίς ή με υποτυπώδη εργαστηριακό εξοπλισμό, όπου η έλλειψη εργαστηρίου λειτούργησε ως πρόφαση για τη μη υλοποίηση ακόμα και των υποχρεωτικών εργαστηριακών ασκήσεων, αντί να πυροδοτήσει προσπάθειες για δημιουργία εργαστηρίου ή/και υλοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων με δανεισμό από κοντινά σχολεία ή από τα οικεία Ε.Κ.Φ.Ε., όπως έγινε σε ελάχιστες – δυστυχώς- περιπτώσεις.

Μετά την κατάργηση της τρίωρης μείωσης του διδακτικού ωραρίου, το 2016 επί Υπουργίας κ. Φίλη, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν το Σχολικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και να δουλέψουν αποτελεσματικά μειώθηκε δραματικά.

Η σημερινή κατάσταση:

Η προπέρσινη υπουργική απόφαση σχετικά με την επιλογή των Υ.Σ.Ε.Φ.Ε., που επαναλήφθηκε και πέρσι και φέτος, είχε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που επικρατούσε μέχρι σήμερα. Μία αλλαγή προς το χειρότερο αφού με τα κριτήρια που τέθηκαν, δεν θα αναλαμβάνουν αυτοί που έχουν όρεξη για εργασία στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά αυτοί που έχουν τυπικά προσόντα και μάλιστα πολλές φορές άσχετα με το αντικείμενο.

Τα κριτήρια επιλογής όσον αφορά την κατηγοριοποίηση και τη μοριοδότηση της κάθε κατηγορίας είναι σχεδόν τα ίδια με τα κριτήρια επιλογής που ισχύουν για τα στελέχη της εκπαίδευσης, Διευθυντών, Συντονιστών! Αυτό είναι εντελώς άστοχο αφού ο Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. δεν ασκεί διοικητικό έργο. Η εργασία του Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. είναι μία από τις εργασίες που κατανέμονται στην αρχή της σχολικής χρονιάς στους καθηγητές από το σύλλογο διδασκόντων. Για σκεφτείτε λοιπόν παρόμοια κριτήρια να ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν το πρωτόκολλο, τα στατιστικά, το πρόγραμμα, τις απουσίες κλπ. Η ανάθεση της ευθύνης της λειτουργίας του εργαστηρίου, θα πρέπει να γίνεται σε εκπαιδευτικό που πρωτίστως είναι διατεθειμένος να διαθέσει τον απαιτούμενο χρόνο και δευτερευόντως να έχει το απαιτούμενο υπόβαθρο ώστε να ασχοληθεί με όλα αυτά που προβλέπονται από το καθηκοντολόγιο του Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. με επιτυχία.

Οι Προτάσεις μας:

Η εύρυθμη λειτουργία ενός Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών μπορεί να αξιολογηθεί από το Διευθυντή του σχολείου, από τον Υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. καθώς και από τους υπόλοιπους καθηγητές ΠΕ04 που υπηρετούν στην εν λόγω σχολική μονάδα. Άρα αυτοί θα πρέπει να συναινούν στην επιλογή του καταλληλότερου. Επειδή πλέον δεν υπάρχει το κίνητρο της τρίωρης μείωσης του διδακτικού ωραρίου, προτείνουμε η επιλογή του Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. να γίνεται από τους καθηγητές ΠΕ04 που υπηρετούν στο σχολείο, πρακτική που ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί στις αναθέσεις των μαθημάτων. Έτσι η ευθύνη της καλής ή μη λειτουργίας του Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών θα διαμοιράζεται σε όλους τους ΠΕ04 που υπηρετούν στην εν λόγω σχολική μονάδα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους θα πρέπει να παρεμβαίνει ο Διευθυντής και σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο του αρμοδίου Ε.Κ.Φ.Ε. ο οποίος μπορεί να παίζει συμβουλευτικό ρόλο, να καθορίζει τον Υ.Σ.Ε.Φ.Ε., όπως ακριβώς γίνεται και σε όλα τα άλλα μαθήματα. Κριτήρια επιλογής που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί ΠΕ04, (ή ο Διευθυντής σε συνεργασίας με τον Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. αν χρειαστεί η διαμεσολάβησή τους) θα πρέπει να είναι:

 1. Η συμβολή του Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. στην εύρυθμη λειτουργία του Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών κατά τα προηγούμενα έτη, εφόσον κατείχε αυτή τη θέση (οργάνωση, ασφάλεια, εξοπλισμός, καινοτόμες προτάσεις, συνεργασία με τους ΠΕ04 και το Ε.Κ.Φ.Ε. κλπ)

 2. Η παρακολούθηση των επιμορφωτικών συναντήσεων που οργανώνει το τοπικό Ε.Κ.Φ.Ε.

 3. Η εργαστηριακή του εμπειρία και η πιθανή του εμπειρία ως Υπεύθυνος ή ως συνεργάτης Ε.Κ.Φ.Ε.

 4. Οι ειδικές σπουδές του στο αντικείμενο των εργαστηριακών δραστηριοτήτων.

Τέλος προτείνουμε στο καθηκοντολόγιο των Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. να προστεθεί η διοργάνωση από αυτούς 2 ή 3 κατ’ ελάχιστο υποχρεωτικών συνεδριών των καθηγητών ΠΕ04 της σχολικής μονάδας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων θα συζητούνται από κοινού αφενός ο προγραμματισμός και τα προβλήματα της λειτουργίας του Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και αφετέρου θα προτείνονται καινοτόμες εργαστηριακές ασκήσεις, χρήση νέων τεχνολογιών, εργαστηριακές δράσεις στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας για το Γυμνάσιο ή των δημιουργικών εργασιών για το Λύκειο με την υποστήριξη του αρμοδίου Ε.Κ.Φ.Ε.

Σημειώσεις:

 1. Μπορείτε να δείτε το αντίστοιχο περσινό υπόμνημα στη διεύθυνση:

https://drive.google.com/file/d/1blbIIgPgMX4g2Or_o8DMCatamuecupJE/view

 1. Όσο εσείς θα κωφεύετε, εμείς θα επιμένουμε έως ότου εισακουστούμε (προς όφελος της εκπαίδευσης)

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός, M.Sc.
Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός, DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

Σχετικά αρχεία:

ΠΡΟΣ:
Γραφείο Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως Ν.
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων,
Ανδρέα Παπανδρέου 37, TK 15 122, Μαρούσι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

– Γενική Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ Π/θμιας, Δ/θμιας και Ειδικής Αγωγής (κ. Γκίκα Α.)

– Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και  Οργάνωσης Δ/θμιας Εκπ/σης, Τμήμα Α΄Σπουδών και Προγραμμάτων (κ. Πασχαλίδου Α.)

Αθήνα, 11/9/2020

Αρ. Πρωτ.: 663

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

το επιστημονικό σωματείο ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. που εκπροσωπεί τα Ε.Κ.Φ.Ε., εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξαγγελία της κανονικής λειτουργίας των Σχολικών Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών, που αποτελεί απαραίτητη δράση για την άρτια εκπαίδευση των μαθητών μας στις Φυσικές Επιστήμες. Ταυτόχρονα όμως ζητάμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα πρωτόκολλα λειτουργίας τόσο των εργαστηρίων των σχολείων, όσο και των Ε.Κ.Φ.Ε. για την ασφαλή λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με την ενημέρωση αυτή θα υπάρξει μία ενιαία στάση στη λειτουργία των εργαστηρίων, με στόχο την ελαχιστοποίηση των υγειονομικών κινδύνων από τη διάδοση του COVID 19.

Επίσης θεωρούμε ότι τα Ε.Κ.Φ.Ε. πρέπει να εφοδιαστούν άμεσα με τον απαραίτητο για τη λειτουργία τους υγειονομικό εξοπλισμό (μάσκες, απολυμαντικά, αντισηπτικά). Για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει να προβλεφθεί ανάλογη προσαύξηση του αντίστοιχου εξοπλισμού των σχολικών μονάδων με τις οποίες τα Ε.Κ.Φ.Ε. συστεγάζονται. Επιπλέον, δεδομένου ότι στα Ε.Κ.Φ.Ε. υλοποιούνται διδακτικές-εκπαιδευτικές-επιμορφωτικές επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών από διαφορετικά σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ζητάμε αυτά να εξοπλιστούν με κατάλληλους ψεκαστήρες/νεφελοποιητές, για την αποτελεσματικότερη απολύμανση των αιθουσών τους, των εργαστηριακών σκευών και των οργάνων μετά κάθε επίσκεψη, για την ασφαλέστερη λειτουργία τους.

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός, M.Sc.
Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός, DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

Σχετικά αρχεία:

ΠΡΟΣ:
Γραφείο Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων,
Ανδρέα Παπανδρέου 37, TK 15 122, Μαρούσι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

– Γραφείο Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζαχαράκη

– Γενική Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ Π/θμιας, Δ/θμιας και Ειδικής Αγωγής (κ. Γκίκα Α.)

– Ι.Ε.Π.

Αθήνα, 2/9/2020

Αρ. Πρωτ.: 662

Όλοι οι επιστημονικοί φορείς συμφωνούν ότι η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη χώρα μας συνεχώς υποβαθμίζεται. Η μείωση των ωρών διδασκαλίας τους, η χαμηλή απόδοση των μαθητών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η συνεχόμενη μείωση της ύλης, η απόδοση των μαθητών στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Pisa, η ποιότητα και οι αστοχίες των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, (φέτος η επιτροπή δέχτηκε ως σωστές δύο διαφορετικές λύσεις ενός θέματος) το επιβεβαιώνουν. Η υποβάθμιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια της χώρας να δημιουργήσει εγγράμματους πολίτες, εφοδιασμένους με κριτική σκέψη και καινοτόμες ιδέες.

Το οξύμωρο της κατάστασης είναι ότι όσον αφορά την πειραματική διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, η χώρα μας διαθέτει μία αρκετά καλή υποδομή με βασικό κορμό τα 1100 υπερσύχρονα Σχολικά Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Φ.Ε.) που δημιουργήθηκαν με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ισάριθμα Γενικά Λύκεια. Διαθέτει επίσης μία οργανωμένη υποστηρικτική δομή, αυτή των Ε.Κ.Φ.Ε., η οποία αποτελείται από 78 κέντρα ανά την Ελλάδα, στελεχωμένα με επιλεγμένους εκπαιδευτικούς υψηλών επιστημονικών προσόντων και με άριστη εργαστηριακή εμπειρία, αναγνωρισμένη διεθνώς. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της παντελούς εγκατάλειψης θεσμών και υποδομών από όλες τις ηγεσίες του Υπουργείου των τελευταίων ετών, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, συνεχώς χειροτερεύει.

Γι’ αυτό ζητάμε για άλλη μία φορά, άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να εκθέσουμε τις απόψεις μας, με μοναδικό στόχο την αξιοποίηση των Σχολικών Εργαστηρίων και την αναβάθμιση των Φ.Ε., συνεισφέροντας στη δόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της πατρίδας μας.

Η ανάγκη κατάθεσης των απόψεων του συλλόγου μας, ο οποίος σημειωτέον διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στο θέμα, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική αφού η αξιοποίηση των εργαστηρίων, λόγω των ειδικών συνθηκών που βιώνουμε εξ’ αιτίας του κορωνοϊού, απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και μέτρα, με πρώτιστο μέλημα την υγεία μαθητών και καθηγητών.

 

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

 

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός, M.Sc.
Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός, DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

 

Σχετικά αρχεία:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΣ ΠΑΝΕΚΦΕ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 3-9-2020

Σήμερα Πέμπτη 3-9-2020 και ώρα 11.00, συνήλθαν τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΝΕΚΦΕ σε τακτική διαδικτυακή συνεδρίαση (μέσω messenger meet). Συμμετείχαν τα τέσσερα από εκλεγέντα από τις αρχαιρεσίες της ΠΑΝΕΚΦΕ, που έγιναν στις 30 Μαΐου 2019, μέλη του Δ.Σ. καθώς και ο δεύτερος επιλαχών (ο πρώτος επιλαχών παραιτήθηκε), σε διαδυκτιακή συνεδρίαση για συζήτηση και αποφάσεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Πάνος Μουρούζης
Μαρία Τσακίρη
Ελένη Παλούμπα
Νεκτάριος Μήλιος
Χρήστος Γεωργόπουλος

Θέματα ημερήσιας διάταξης:

 1. Αποδοχή της παραίτησης του ταμία του Δ.Σ. Χριστόφορου Στογιάννου λόγω συνταξιοδότησης (Αρ. Πρωτ. 661/31-8-2020).

 2. Συγκρότηση του νέου ΔΣ σε σώμα. Μετά από φανερή ψηφοφορία από τους παρόντες, το ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

 • Πάνος Μουρούζης               Πρόεδρος

 • Ελένη Παλούμπα                 Αντιπρόεδρος

 • Μαρία Τσακίρη                    Γενική Γραμματέας

 • Χρήστος Γεωργόπουλος     Ταμίας

 • Νεκτάριος Μήλιος               Μέλος

Μετά από αυτές τη λήψη των παραπάνω αποφάσεων ο Πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης.


Για το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

 

Ο Πρόεδρος

Π. Μουρούζης

Φυσικός, MSc

Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη

Φυσικός DEA

Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

 

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Ανδρέα Παπανδρέου 37, TK 15 122, Μαρούσι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

 • – Γενική Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ Π/θμιας, Δ/θμιας και Ειδικής Αγωγής (κ. Γκίκα Α.)
 • – Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ/θμιας Εκ/σης, Τμήμα Α’ Σπουδών και Προγραμμάτων (κ. Πασχαλίδου Α.)
 • – ΙΕΠ

Αθήνα, 25/4/2020

Αρ. Πρωτ.: 654

 

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

το επιστημονικό σωματείο ΠΑΝΕΚΦΕ που εκπροσωπεί τα Ε.Κ.Φ.Ε., ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Υ.ΠΑΙ.Θ. για δημόσια διαβούλευση της πρότασης του σχεδίου νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις», εκφράζει τις παρακάτω θέσεις και προβληματισμούς. Στο άρθρο 1 αναφέρεται η εισαγωγή μιας πιλοτικής δράσης με τίτλο «εργαστήρια δεξιοτήτων» με τέσσερις (4) θεματικούς κύκλους :

 1. Ζω καλύτερα
 2. Φροντίζω το περιβάλλον (Κλιματική Αλλαγή, Οικολογική συνείδηση, Αειφόρος ανάπτυξη, Φυσικές καταστροφές, Παγκόσμια και Τοπική Κληρονομιά)
 3. Ενδιαφέρομαι και ενεργώ
 4. Δημιουργώ και καινοτομώ (Δράσεις Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, Χτίσε νέες ιδέες – δώσε νέες λύσεις, Νεανική Επιχειρηματικότητα, Ρομποτική STEM/STEAM, Νέες τεχνολογίες, Γνωρίζω τα επαγγέλματα)

Η πρόταση νόμου συνεχίζει αναφέροντας:

Κύριος σκοπός του πιλοτικού προγράμματος είναι να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων («soft skills»), δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης (από κοινού «δεξιότητες του 21ου αιώνα») στους μαθητές, όπως ενδεικτικά η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία, η ευελιξία και προσαρμοστικότητα, η πρωτοβουλία, η οργανωτική ικανότητα, η ενσυναίσθηση και οι κοινωνικές δεξιότητες, η επίλυση προβλημάτων, ο ψηφιακός και τεχνολογικός γραμματισμός.

Την εισήγηση αυτή τη θεωρούμε άστοχη αφού:

 1. Αγνοεί εντελώς τη σχολική πραγματικότητα. Αγνοεί δηλαδή ότι στα Γυμνάσια της χώρας υπάρχουν και λειτουργούν Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών τα οποία με εγκεκριμένες εργαστηριακές δραστηριότητες αλλά και με επιπλέον δράσεις που διοργανώνονται από τα 78 Ε.Κ.Φ.Ε. της χώρας, όπως εργαστηριακές δραστηριότητες, διαγωνισμοί ρομποτικής, διαγωνισμοί φυσικών επιστημών, ανοικτές εκδηλώσεις και πολλές και ποικίλες δράσεις, προάγουν ή προσπαθούν να προάγουν, την τεχνολογία και την επιστήμη καλλιεργώντας όλες αυτές τις δεξιότητες που προαναφέρει η εισήγηση.

  Άρα τι επιδιώκουμε; Να γκρεμίσουμε για να ξαναχτίσουμε; Και ποιος μας εγγυάται ότι αυτό που θα ξαναχτίσουμε θα είναι καλύτερο από αυτό που ήδη έχουμε; Μία τέτοια πράξη λέγεται καινοτομία; Επειδή βέβαια ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, δεν θα υπήρχε καμία αντίρρηση να γίνουν προτάσεις για τη βελτίωση της πειραματικής ενασχόλησης των μαθητών μας πάνω στα αντικείμενα και με τους στόχους που προαναφέρονται.

 2. Αγνοεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος σχετίζεται με τη γνώση γύρω από αυτό. Η γνώση αυτή ονομάζεται Οικολογία και είναι κλάδος των Φυσικών Επιστημών. Η πολιτική έκφραση αυτής της γνώσης είναι τα οικολογικά κινήματα. Η προσπάθεια ενός εκπαιδευτικού συστήματος θα πρέπει να προσανατολίζεται στην παροχή των γνώσεων και των δεξιοτήτων στους μαθητές και όχι απλά στην προπαγάνδα ενός πολιτικού ρεύματος-κινήματος. Εάν ένας μαθητής δεν αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις μέσα από τις φυσικές επιστήμες πως θα κρίνει αν υπάρχει ανθρωπογενής παράγοντας στην κλιματική αλλαγή; Για την παροχή αυτών των γνώσεων θα πρέπει να προσαρμοστούν κατάλληλα τα αναλυτικά προγράμματα και οι εκπαιδευτικοί στόχοι και όχι να επιχειρείται μία εντελώς ξεκομμένη δράση μέσα από κάποια εργαστήρια «ήπιων δεξιοτήτων». Αυτή η προσπάθεια δεν συνάδει π.χ. με την αφαίρεση του φαινομένου της φωτοσύνθεσης από το δημοτικό ή τη μη καθιέρωση ως υποχρεωτική εργαστηριακή άσκηση στο Γυμνάσιο τη μελέτη του φαινομένου της φωτοσύνθεσης. Δεν συνάδει με την μη καθιέρωση εργαστηρίων σχετικών με την παραγωγή και τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μελέτη της καύσης, των ιδιοτήτων του διοξειδίου του άνθρακα, τις Α.Π.Ε., του φαινόμενου του θερμοκηπίου κ.ο.κ.
 3. Αγνοεί ότι το STEM σημαίνει Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά οπότε δεν μπορεί ν’ αποτελεί ένα ξεχωριστό εργαστήριο. Η φιλοσοφία του STEM ή και του STEAM που βασίζεται στην πρόκληση του ενδιαφέροντος του μαθητή για τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών μέσα από την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από ξεκομμένα εργαστήρια ήπιων δεξιοτήτων. Πραγματοποιείται μόνο από μία καλά μελετημένη και στοχευμένη αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων των Φυσικών επιστημών.
 4. Αγνοεί ότι η στήριξη της Ρομποτικής για όλους τους μαθητές απαιτεί μία πολύ μεγάλη οικονομική επένδυση που αν δεν γίνει οργανωμένα και με συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους, θα είναι μία μεγάλη ακόμη αποτυχία, παρόμοια με το πρόγραμμα προμήθειας laptop που είχε γίνει πριν από χρόνια στους μαθητές Γυμνασίων και ελάχιστα από αυτά είχαν την αναμενόμενη εκπαιδευτική χρήση και όφελος, ή και το πρόγραμμα προμήθειας διαδραστικών πινάκων που ελάχιστοι από αυτούς βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η πρόταση για τη δράση «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», τουλάχιστον για τους τομείς 2 και 4 που μας αφορούν, είναι και αντιπαιδαγωγική αλλά και ανεδαφική (για τους τομείς 1 και 3 δεν καταλαβαίνουμε τι εννοείται με τον προσδιορισμό “εργαστήριο”) . Αν επιδιώκουμε ειλικρινά να καλλιεργηθεί στους μαθητές μας η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία, η ευελιξία και προσαρμοστικότητα, η πρωτοβουλία, η οργανωτική ικανότητα, η ενσυναίσθηση και οι κοινωνικές δεξιότητες, η επίλυση προβλημάτων, ο ψηφιακός και τεχνολογικός γραμματισμός, ένας μόνο δρόμος υπάρχει: η αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων και η στήριξη και επέκταση των υπαρχόντων Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών.

Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο το Επιστημονικό Σωματείο μας έχει σοβαρές ενστάσεις είναι το εξής:

Στο σχέδιο νόμου και όσον αφορά το Γυμνάσιο, τα μαθήματα της Φυσικής και της Βιολογίας κατατάσσονται στην Α΄ Ομάδα ενώ της Γεωγραφίας-Γεωλογίας και Χημείας στην Β΄ Ομάδα. Αυτό θεωρούμε ότι είναι λάθος:

 1. από επιστημονική άποψη, αφού ως γνωστό ο διαχωρισμός των Φυσικών Επιστημών γίνεται μόνο για πρακτικούς λόγους μελέτης και όχι επειδή υπάρχει στην πραγματικότητα ένας τέτοιος διαχωρισμός. Εξ’ άλλου σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη αλλά και στην Αμερική και τον Καναδά, στο επίπεδο του Γυμνασίου τα μαθήματα Φυσική, Χημεία και Βιολογία είναι ενοποιημένα σε ένα μάθημα. Είναι τόσο λάθος, σαν να λέγαμε ότι η Άλγεβρα είναι μάθημα που ανήκει στην Α΄ Ομάδα ενώ η Γεωμετρία στην Β΄ Ομάδα. Όσο ανεβαίνουμε βαθμίδα εκπαίδευσης τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ειδικοτήτων. Αυτό δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την απόδοση μεγαλύτερης ή μικρότερης αξίας στην μία ή στην άλλη ειδικότητα.
 2. από εκπαιδευτική άποψη, αφού μπορεί μεν η Χημεία να διδάσκεται για λιγότερες ώρες στο Λύκειο, όμως είναι απαιτούμενο μάθημα εισαγωγής σε δύο υποκατευθύνσεις ΑΕΙ, αυτές των Θετικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας, ενώ άλλα μαθήματα σε λιγότερες, με παράδειγμα τη Βιολογία που είναι απαιτούμενο μάθημα εισαγωγής μόνο σε μία και τα Αγγλικά σε καμία εκ των βασικών κατευθύνσεων. Επιπλέον ο διαχωρισμός των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών σε Α΄ και Β΄ ομάδες δημιουργεί και μία εσφαλμένη εντύπωση στους μαθητές σχετικά με τη σπουδαιότητα ή τη χρησιμότητα ή την ύπαρξη αντικειμενικής διαφοροποίησης αυτών των μαθημάτων.
 3. Θεωρούμε ότι συντεχνιακοί ή άλλοι άγνωστοι σε μας λόγοι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν κίνητρο ή αφορμή για τέτοιου είδους διαχωρισμούς που δεν ευσταθούν όπως προαναφέραμε, ούτε επιστημονικά ούτε παιδαγωγικά.

Τέλος, ελπίζουμε να αξιοποιήσετε κατάλληλα τα Ε.Κ.Φ.Ε., μία δομή-εργαλείο του Υπουργείου με μεγάλη εμπειρία και γνώση πάνω στα θέματα των εργαστηρίων, για την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων που επιδιώκονται από το νομοσχέδιο και με τους οποίους συμφωνούμε απόλυτα.

 

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

 

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός, M.Sc.
Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός, DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

 

Σχετικά αρχεία:

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Παιδείας κα. Ν. Κεραμέως
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Ανδρέα Παπανδρέου 37, TK 15 122, Μαρούσι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
– ΙΕΠ
– Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών
– Καθηγητή κ. Γεώργιο Καλκάνη

Αθήνα, 3/2/2020

Αρ. Πρωτ.: 647

Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

Ως Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ θέλουμε να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την τιμητική παρουσία σας στο Ίδρυμα Ευγενίδου την 26η Ιανουαρίου 2020, στην τελετή βράβευσης των μαθητικών ομάδων που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Επιστημών «EUSO 2020» που διοργάνωσε το σωματείο μας. Επιπλέον, θέλουμε να σας μεταφέρουμε και τις πολύ θετικές εντυπώσεις του ακροατηρίου, αφενός για το περιεχόμενο της ομιλίας σας και αφετέρου για την μοναδική παρουσία Υπουργού Παιδείας στα 13 χρόνια της διοργάνωσης.

Στην ομιλία σας, ενώπιον μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, σαφώς τοποθετηθήκατε υπέρ της πειραματικής-εργαστηριακής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών. Όπως καλά γνωρίζετε, η μεθοδολογία της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Μαθημάτων (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) ακολουθεί την ερευνητική μεθοδολογία των Φυσικών Επιστημών. Στηρίζεται δηλαδή στην παρατήρηση, την υπόθεση, τον εργαστηριακό έλεγχο και την επιβεβαίωση ή απόρριψη με σκοπό την ερμηνεία των φυσικών φαινομένων. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες οι μαθητές/τριες μπορούν κατανοήσουν καλύτερα τις φυσικές έννοιες, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και εν τέλει να ενταχθούν πιο ομαλά στο κοινωνικό σύνολο, καθώς η εργαστηριακή άσκηση απαιτεί συμμετοχή, αλληλεπίδραση και συνεργατικότητα.

Συνεπώς, εντός του πλαισίου της σχεδιαζόμενης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών – ανεξαρτήτως του φορέα υλοποίησης – και επειδή ο κλάδος ΠΕ04 (Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι και Γεωλόγοι) απαιτεί ιδιαίτερες επιμορφωτικές παρεμβάσεις λόγω ακριβώς του πειραματικού χαρακτήρα των Φυσικών Επιστημών, θεωρούμε ότι είναι μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθεί ο πλούσιος εργαστηριακός εξοπλισμός των Γενικών Λυκείων για το σκοπό αυτό.

Οι Υπεύθυνοι των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (μέλη της ΠΑΝΕΚΦΕ), είναι εκπαιδευτικοί με αυξημένα τυπικά και διδακτικά προσόντα, εργαστηριακή εμπειρία και πλούσιο έργο αναρτημένο στις ιστοσελίδες τους, το οποίο αξιοποιείται από τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου είναι πρόθυμοι να στελεχώσουν και να στηρίξουν την επιμόρφωση, όπως εξάλλου έπραξαν και στο παρελθόν κατά την υλοποίηση του έργου «Συγκρότηση και εξοπλισμός Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών Λυκείων».

Τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών που έχουν δημιουργηθεί στα Γενικά Λύκεια, στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ, των ΠΕΠ και των τότε Νομαρχιακών Διευθύνσεων, είναι συμβατά με τις Νέες Τεχνολογίες. Έχουν κατασκευαστεί με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή κοινότητα (ΕΚΤ) και έχουν εξοπλιστεί πλήρως. Τα εργαστήρια αυτά είχαν αρχικό προϋπολογισμό 75 δισεκατομμύρια δραχμές και η λειτουργία τους υπόκειται ακόμα σε κοινοτικό έλεγχο. Τα Ε.Κ.Φ.Ε. καλύπτουν την δεσμευτική υποχρέωση της χώρας, λόγω των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, να επιμορφώνει, στο διηνεκές και με δικά της έξοδα, τους χρήστες (δηλαδή τους καθηγητές κλάδου ΠΕ04) στη χρήση των οργάνων και την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων, καθώς επίσης να ανταποκρίνονται στους ελέγχους των σχολικών εργαστηρίων από τους επόπτες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Κατόπιν αυτών, θεωρούμε ότι θα ήταν σκόπιμο να συμμετάσχουν τα ΕΚΦΕ, ως υποστηρικτικές δομές του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στις σχεδιαζόμενες από την πολιτική ηγεσία επιμορφωτικές δράσεις.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

 

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

 

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός, M.Sc.
Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός, DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

 

Σχετικά αρχεία:

Τα μέλη και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), εκφράζουν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Νίκου Δαπόντε.

Ο Νίκος Δαπόντες αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο DEA στη Διδακτική της Φυσικής στο Παρίσι και το 2000 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την ένταξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΤΠΕ-Ε). Πέρασε από πολλές θέσεις στην εκπαίδευση, πάντα με επιτυχία. Δίδαξε σε σχολεία, Δημόσια και Ιδιωτικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διετέλεσε Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε και Σχολικός Σύμβουλος, καθώς και στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας. Είχε σπουδαίο συγγραφικό έργο και η προσφορά του στον χώρο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών ήταν σημαντική.

Η εκπαιδευτική κοινότητα με τον χαμό του Νίκου γίνεται φτωχότερη, καθώς πέρα από ένας λαμπρός εκπαιδευτικός ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος.

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός, M.Sc.
Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός, DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

Συνημμένα αρχεία:

ΠΡΟΣ:

Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ.E. Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων,
Ανδρέα Παπανδρέου 37, ΤΚ 15 122, Μαρούσι

 Αθήνα, 30/01/2020

Αρ. Πρωτ.: 645

ΘΕΜΑ :  Ορισμός εθνικού συντονιστή για τη 18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2020

Σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ, Εθνικός Συντονιστής (Country Coordinator) και αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής στη 18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad – EUSO 2020), ορίζεται η Μαρία Τσακίρη, Γενική Γραμματέας της ΠΑΝΕΚΦΕ και Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Κέντρου (Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσ/κης).

H 18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Hradec Králové της Τσεχίας από 10 έως 16 Μαΐου 2020. Τέλος, σας θυμίζουμε ότι το σωματείο ΠΑΝΕΚΦΕ είναι το υπεύθυνο επιστημονικό σωματείο για τη διαδικασία επιλογής, προετοιμασίας και συνοδείας των ελληνικών μαθητικών ομάδων που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Ολυμπιάδες Φυσικών Επιστημών.

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

Σχετικά αρχεία:

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανδρέα Παπανδρέου 37, ΤΚ 15122 Μαρούσι

Διεύθυνση Υπηρεσιακής Κατάστασης και Εξέλιξης Εκπαιδευτικού
Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Τμήμα Γ’
Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Διεύθυνση σπουδών προγραμμάτων και οργάνωσης Δ/θμιας εκπαίδευσης
Τμήμα Α’
Σπουδών και εφαρμογής προγραμμάτων

Κέρκυρα, 15/1/2020

Αρ. Πρωτ.: 642

Αγαπητοί Κύριοι,

πληροφορηθήκαμε από Υπεύθυνους Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.), μέλη του σωματείου μας, ότι στην προσπάθειά τους να εγγραφούν ως επιμορφούμενοι στο πρόγραμμα επιμόρφωσης Β2 (https://e-pimorfosi.cti.gr/mis/home) η αίτησή τους δεν έγινε δεκτή διότι δεν εκτελούν διδακτικό έργο.

Αυτό όμως δεν ισχύει αφού σύμφωνα με το νόμο 222076/ΓΔ4 φύλλο της κυβέρνησης 5934 / 31-12-2018 οι Υπεύθυνοι Ε.Κ.Φ.Ε εκτελούν και διδακτικό έργο για το οποίο και μοριοδοτούνται. Το σωματείο μας βέβαια έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη ότι τα Ε.Κ.Φ.Ε. εκτελούν πρωτίστως διδακτικό-επιμορφωτικό έργο και δευτερευόντως διοικητικό.

Γι αυτό σας παρακαλούμε όπως εφαρμόζοντας το νόμο, να αλλάξετε την πλατφόρμα ώστε να δέχεται και τους Υπεύθυνους Ε.Κ.Φ.Ε.

Τέλος θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός των Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε. αποτελεί μια αναξιοκρατική και αντιδεοντολογική τακτική, αφού με αυτό τον τρόπο αφαιρείται η δυνατότητα αύξησης των προσόντων τους, και αυτό γιατί κατέχουν μία θέση της εκπαίδευσης, την οποία κατάκτησαν με κρίση, λόγω υψηλών προσόντων.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

Σχετικά αρχεία:

Το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. απέστειλε στις 25/9/2019 προς το υπουργείο το παρακάτω συνημμένο “Υπόμνημα σχετικό με τα κριτήρια επιλογής των ΥΣΕΦΕ”.

 

 Συνημμένα:

Υπόμνημα προς το Υπουργείο για την επιλογή ΥΣΕΦΕ

Το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. απέστειλε στις 10/9/2019 προς το υπουργείο το παρακάτω συνημμένο “Υπόμνημα σχετικό με την ένταξη των εργαστηριακών δραστηριοτήτων στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική”.

 Συνημμένα:

Υπόμνημα προς το Υπουργείο

To ΕΚΦΕ Ρεθύμνου για 6ο χρόνο φέτος διοργάνωσε θερινό σχολείο για άριστους μαθητές, στα μαθήματα των Φ.Ε, σχολείων του Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και τη συμμετοχή καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το σχολείο διeξήχθη από2-5 Σεπτεμβρίου
Σας στέλνω το δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά το τέλος της διοργάνωσης, μαζί με φωτογραφίες, για να το καταχωρήσετε στην  ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΚΦΕ.
Με εκτίμηση
Χαλκιαδάκης Κων/νος – Φυσικός
Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ρεθύμνου

{gallery}ekfe/2019-ekfe-rethimnou-6o-therino-sxolio-fe{/gallery}

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. διοργάνωσε το «2ο Μαθητικό Θερινό Σχολείο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από 24/06/2019 έως 26/06/2019.

Συμμετέχοντες του Θερινού σχολείου ήταν οι πρωτεύσαντες μαθητές/τριες των Πανελλήνιων πειραματικών μαθητικών διαγωνισμών 17th EUSO 2019 Νότιας και Βόρειας Ελλάδας:

 • Μεγγούδης Άγγελος, Ταλίδης Πέτρος και Προκοπίδου Αναστασία του 2ου ΓΕ.Λ. Καστοριάς,

 • Βουδούρη Ευαγγελία, Κωνσταντινίδου Ιωάννα και Σαπαντζή Στυλιανή του ΓΕ.Λ. της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης,

 • Βλαχονάσιος Ορέστης, Παπαγιάννη Μαρία-Ειρήνη και Σπυροπούλου Ασπασία-Ραμόνα του ΓΕ.Λ. των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη,

 • Μαργαρίτης Μηνάς, Σωμαράκης Στυλιανός και Ξενικάκης Γεώργιος του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης,

 • Σάρρας Πασχάλης και Ελευθερίου Ιωάννης του ΓΕ.Λ. της Σχολής Μωραΐτη,

 • Μπάτσαρη Ρέα και Παπασπύρου Άρης του 1ου Πειραματικού ΓΕ.Λ. Αθηνών «Γεννάδειο» και

 • Διδαγγέλου Αλεξάνδρα και Βαγιανός Στυλιανός του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

και οι εκπαιδευτικοί:

 • Κορσαβίδου Μαρία , Φυσικός, του 2ου ΓΕ.Λ. Καστοριάς,

 • Πεδιωτάκης Εμμανουήλ, Φυσικός, του ΓΕ.Λ. της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης,

 • Χατζηζήσης Ιωάννης, Φυσικός, του ΓΕ.Λ. των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη,

 • Νεοκοσμίδης Ελευθέριος, Χημικός  του ΓΕ.Λ. της Σχολής Μωραΐτη,

 • Κωσταρίδης Παναγιώτης, Φυσικός, του 1ου Πειραματικού ΓΕ.Λ. Αθηνών «Γεννάδειο» και

 • Παπαδάκης Νικόλαος, Φυσικός, του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά,

Την Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Θερινού σχολείου αποτελούσαν οι:

 • Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, πρώην Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω,

 • Χρήστος Δέδες, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής,

 • Χριστόφορος Στογιάννος, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Αλίμου – Ταμίας ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. και

 • Μαρίνα Στέλλα, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Ιωνίας.

 

Τα έξοδα διαμονής, διατροφής, μετάβασης και μετακίνησης των συμμετεχόντων ήταν ευγενική χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων.

1η ημέρα: Δευτέρα 24/06/2019

Το πρωί της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκε πειραματική εξάσκηση των μαθητών/τριών και των συνοδών εκπαιδευτικών (μετωπικό εργαστήριο) στο Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Ιωνίας και σε δραστηριότητες:

 • Φυσικής, με θέμα: «Υπολογισμός της επιτάχυνσης στην ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση χωρίς τριβές» (επιστημονική επιμέλεια: Χρήστος Δέδες, Φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής),

 • Χημείας, με θέματα: «Προσδιορισμός του αριθμού του Avogadro και της σειράς δραστικότητας χημικών στοιχείων» (επιστημονική επιμέλεια: Ηλίας Γαβρίλης Χημικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Καλλίπολης Πειραιά και Λιάνα Χαραλαμπάτου, Χημικός, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Νίκαιας) και

 • Βιολογίας, με θέμα: «Απομόνωση και διαχωρισμός χρωστικών από φυτικά κύτταρα με χρωματογραφία στήλης» (επιστημονική επιμέλεια: Ελένη Κάτανα, Βιολόγος, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, Βιολόγος, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Χαλανδρίου και Μιχαήλ Φιλιόγλου, Βιολόγος, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω).

Τα φύλλα εργασίας, καθώς φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Το απόγευμα της Δευτέρας περιελάμβανε παρακολούθηση επιστημονικής ημερίδας ανοιχτής στο κοινό. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 4ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και κοινού. Ξεκίνησε με σύντομη εισαγωγή από την κα. Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, πρώην Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω για το Θερινό Σχολείο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. και τον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών EUSO (European Union Science Olympiad). Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κ. Στέφανο Καραχάλια, Διευθυντή του 4ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω και τον κ. Ξενοφώντα Βαμβακερό, Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.

Οι διαλέξεις είχαν θέματα: «Ανοσοθεραπεία του καρκίνου: μπορούμε καλύτερα;» από την κα. Ουρανία Τσιτσιλώνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανοσολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Βιολογικό Τμήμα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Η περιοδικότητα των στοιχείων του περιοδικού πίνακα» από τον κ. Κώστα Μεθενίτη, Αναπληρωτή Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και «Σκηνές από τη ζωή των άστρων» από τον κ. Ρωμύλο Κορακίτη, Καθηγητή Τομέα Τοπογραφίας, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Ε.Μ.Π. Οι ομιλητές κράτησαν το ενδιαφέρον και την συμμετοχή των μαθητών και του κοινού σε υψηλό επίπεδο και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που τους τέθηκαν.

Οι διαλέξεις βιντεοσκοπήθηκαν από τον κ. Κωνσταντίνο Καπού, Φυσικό του 5ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω και θα αποτελέσουν διδακτικό υλικό στην ιστοσελίδα της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. Την τεχνική υποστήριξη της ημερίδας είχε ο κ. Χρήστος Γεωργόπουλος, Φυσικός, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγ. Αναργύρων.

2η ημέρα: Τρίτη 25/06/2019

Το πρωί της δεύτερης ημέρας περιελάμβανε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Διυλιστήριο Ασπροπύργου των «Ελληνικών Πετρελαίων». Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων.

Μετά το γεύμα και την μεσημβρινή ανάπαυση, αναχωρήσαμε για το εργαστήριο του Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Ιωνίας, όπου πραγματοποιήθηκε διάλεξη με διαδραστικό χαρακτήρα από τον Ιωάννη Γάτσιο, πρώην Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης, με θέμα: «Από την κλασική Μηχανική στη Θερμοδυναμική: η βιομηχανική επανάσταση». Η εκδήλωση περιελάμβανε πειράματα επίδειξης με αυτοσχέδιες συσκευές από τον εισηγητή αλλά και ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριών στις πειραματικές δραστηριότητες της Θερμοδυναμικής.

3η ημέρα: Τετάρτη 26/06/2019

Οι εργασίες του Θερινού Σχολείου ολοκληρώθηκαν με εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και παρακολούθηση του προγράμματος: «Δημόκριτος, μια περιήγηση, στην καρδιά της έρευνας». Το πρόγραμμα περιελάμβανε: (α) διάλεξη με θέμα «Παιχνίδι νευροεπιστημών» από την ερευνήτρια κα. Μαρίνα Σαγνού, σχετικά με τις εξαρτήσεις και την επίδρασή τους στον εγκέφαλο, (β) ξενάγηση στον επιταχυντή και στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας και (γ) παιχνίδι ερωτήσεων από τον επικεφαλής της ξενάγησης.

Συγχαρητήρια αξίζουν στους συμμετέχοντες μαθητές/τριες του 2ου Θερινού σχολείου για το ήθος, την άψογη συμπεριφορά και το ενδιαφέρον τους, που απέσπασαν θετικότατα σχόλια από όλους. Επίσης συγχαρητήρια αξίζουν στους συνοδούς εκπαιδευτικούς για την άψογη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων. Ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι και υποσχόμαστε να βελτιωνόμαστε στο μέλλον.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του «2ου Μαθητικού Θερινού Σχολείου της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.»

Χρήστος Δέδες

Φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής

ΧΟΡΗΓΟΣ

Συνημμένα αρχεία & σύνδεσμοι:

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. διοργανώνει το «2ο Μαθητικό Θερινό Σχολείο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από 24/016/2019 έως 26/06/2019.

Οι συμμετέχοντες του Θερινού σχολείου είναι 26 μαθητές και 8 εκπαιδευτικοί από τις έξι πρώτες (Πειραματικό ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, 1ο Πειραματικό ΓΕ.Λ. Αθηνών, ΓΕ.Λ. Σχολής Μωραΐτη, Πρότυπο ΓΕ.Λ. Ευαγγελικής Σχολής και Πρότυπο ΓΕ.Λ. Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά) και τις τρεις πρώτες (ΓΕ.Λ. Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, 2ο ΓΕ.Λ. Καστοριάς και ΓΕ.Λ. Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης) ομάδες των Πανελλήνιων πειραματικών μαθητικών διαγωνισμών 17th EUSO 2019 Νότιας και Βόρειας Ελλάδας αντιστοίχως. Οι διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στις Σέρρες στις 26/01/2019 με την συμμετοχή 62 τριμελών ομάδων μαθητών (39 στην Αθήνα και 23 στις Σέρρες). Τα έξοδα διαμονής, διατροφής, μετάβασης και μετακίνησης των συμμετεχόντων είναι ευγενική χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων.

Το πρόγραμμα του «2ου Μαθητικού Θερινού Σχολείου της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.» είναι και στην διεύθυνση: εδώ.  Περιλαμβάνει πειραματική εξάσκηση των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών σε πειραματικές δραστηριότητες Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και στο Διυλιστήριο Ασπροπύργου – ΕΛΠΕ, παρακολούθηση διαλέξεων και διαδραστικές πειραματικές δραστηριότητες. 

 

Ειδικότερα, το πρόγραμμα της Δευτέρας 24/06/2019, 17.30 – 21.30, απευθύνεται και σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέ