Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Έκθεση Πεπραγμένων ΔΣ ΠΑΝΕΚΦΕ για το έτος 2009

Έκθεση Πεπραγμένων ΔΣ ΠΑΝΕΚΦΕ για το έτος 2009

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Δ.Σ.

Κατά  την πρώτη θητεία του, το Δ.Σ. του Σωματείου έκανε τις παρακάτω ενέργειες:

  1. Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. εξουσιοδοτήθηκε η Πρόεδρος να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη ΑΦΜ (Αριθμού Φορολογικού Μητρώου) του Σωματείου. Για το λόγο αυτό και αφού εξάντλησε όλες τις άλλες εκδοχές, προέβη στην ενοικίαση ενός γραφείου, αποτελούμενου από ένα υπόγειο δωμάτιο 12 τ.μ. με λουτρό, στην οδό Νικηταρά 7, Κερατσίνι, Πειραιάς, για λογαριασμό του Σωματείου, το οποίο θα χρησιμοποιείται εφεξής ως έδρα της ΠΑΝΕΚΦΕ. Το μηνιαίο μίσθωμα θα είναι 50 ευρώ και η μίσθωση έχει εξαετή διάρκεια. Η αλλαγή έδρας απαιτεί τροποποίηση του καταστατικού, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου που είχε μοναδικό θέμα την: «τροποποίηση του καταστατικού ως προς το άρθρο 1 (Σύσταση – Επωνυμία – Έδρα) ως προς την έδρα της ΠΑΝΕΚΦΕ. Το εδάφιο που αναφέρει «με έδρα την πόλη των Αθηνών» να γίνει «με έδρα στην οδό Νικηταρά 7, Κερατσίνι, Πειραιάς»». Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, έγινε στις  13 Σεπτεμβρίου 2008, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στις 19/1/2009 εκδικάστηκε η ανωτέρω τροποποίηση του καταστατικού και ενεκρίθη με την απόφαση 1223/2009 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για εκούσια δικαιοδοσία. Αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης και η δημοσίευσή της για να προβούμε στις περαιτέρω ενέργειες για την έκδοση του ΑΦΜ του Σωματείου.
  2. Το Δ.Σ. προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ σύμφωνα με τις αποφάσεις της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου στις 22 Φεβρουαρίου 2008. Στις 19/1/2009 εκδικάστηκε και αυτή η τροποποίηση του καταστατικού, η οποία ενεκρίθη με την ίδια απόφαση 1223/2009 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για εκούσια δικαιοδοσία. Αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης και η δημοσίευσή της.
  3. Στις 5/6/2008, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα, με όσα μέλη του Σωματείου επιθυμούσαν και μπορούσαν να παρευρεθούν, για ενημέρωση και συζήτηση για τον προγραμματισμό δράσης του σωματείου.
  4. Δημιουργήθηκε και απεστάλη, σε όλους τους νεοεκλεγέντες υπεύθυνους ΕΚΦΕ, DVD-ROM με το επιμορφωτικό υλικό των σεμιναρίων του Π.Ι. για τα νέα βιβλία Γυμνασίου, τα νέα βιβλία των μαθημάτων των φυσικών επιστημών Γυμνασίου σε ηλεκτρονική μορφή, τα αντίστοιχα νέα εκπαιδευτικά λογισμικά, τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα, κτλ.
  5. Το Δ.Σ. στις 17/6/2008, έστειλε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στα ΕΚΦΕ, για την συμμετοχή τους στην διαδικασία επιλογής  των δύο τριμελών ομάδων μαθητών στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών (EUSO 2009) μετά από διοργάνωση αρχικά τοπικών μαθητικών Διαγωνισμών και σε δεύτερο στάδιο Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού.
  6. Το Δ.Σ. με επιστολή του προς την ΠΕΒ, στις 3/7/2008, διαμαρτυρήθηκε  για  την από μέρους της ΠΕΒ παράλειψη να συμπεριληφθούν μόνο οι Υπεύθυνοι  ΕΚΦΕ, ειδικότητας Βιολόγου, στην απόφαση μετακίνησης του ΥΠΕΠΘ για το Πανελλήνιο Συνέδριο «Περιβάλλον και Υγεία», στη Θεσσαλονίκη.
  7. Το Δ.Σ. υπέβαλε προς την ΔΣΔΕ του ΥΠΕΠΘ, στις 17/7/2008 και 22/9/2008, συγκροτημένη πρόταση για την ανάληψη από τα ΕΚΦΕ που δήλωσαν συμμετοχή, του διαγωνισμού για την επιλογή των δύο τριμελών ομάδων μαθητών στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών (EUSO 2009) μετά από διοργάνωση αρχικά τοπικών μαθητικών Διαγωνισμών και σε δεύτερο στάδιο Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού.
  8. Πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα του ΠΑΝΕΚΦΕ με θέμα: «Ενημέρωση για το νέο βιβλίο Φυσικής της Γ΄ Γυμνασίου». Η ημερίδα έγινε  στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, στις 13/9/2008. Ομιλητές της ημερίδας, ήταν: ο Παναγιώτης Κουμαράς (Καθηγητής ΠΤΔΕ/ΑΠΘ), Λαμπρινή Παπατσίμπα (Δρ Φυσικής, καθηγήτρια Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών), Κώστας Παπαμιχάλης (Δρ Φυσικής, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αν. Αττικής) και                            Κώστας Καμπούρης (Φυσικός MSc, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Χαλανδρίου) από την συγγραφική ομάδα, Νικόλαος Παπασταματίου (Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ4) από την ομάδα δημιουργίας του λογισμικού του Γυμνασίου και υπήρξε παρέμβαση από εκπρόσωπο της Επιτροπής Παιδείας της ΕΕΦ. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, στο φουαγιέ του ΕΙΕ, λειτούργησε έκθεση των εργαστηριακών οργάνων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών ασκήσεων, από οκτώ εταιρείες (χορηγούς της εκδήλωσης) κατασκευής εποπτικών μέσων διδασκαλίας. Οι συμμετέχοντες ανήλθαν σε 250 (Σχολικοί Σύμβουλοι, υπεύθυνοι ΕΚΦΕ και καθηγητές). Σε συμφωνία με το Σωματείο, σε όλους τους συμμετέχοντες και σε όλους τους υπεύθυνους ΕΚΦΕ, προσφέρθηκε από το ΕΙΕ το DVD: «Φυσικής Περίπλους».
  9. Το Δ.Σ., στις 22/9/2009, κατέθεσε εμπεριστατωμένη, έγγραφη, διαμαρτυρία στον Υφυπουργό Παιδείας κ. Α. Λυκουρέντζο, ζητώντας την απόσυρση της εγκυκλίου 84994/Γ2/30-6-08/ΔΣΔΕ του ΥΠ.Ε.Π.Θ. με θέμα: «Χρήση εργαστηριακών οδηγών και τετραδίων εργαστηριακών ασκήσεων». Κατέθεσε επίσης αίτημα για συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. με τον Υφυπουργό, για την άμεση ενημέρωσή του για τα αιτήματα των ΕΚΦΕ. Η συνάντηση αυτή δεν έχει καθορισθεί ακόμα από τον Υφυπουργό.
  10. Η ΠΑΝΕΚΦΕ συμμετείχε στην διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «Προβληματισμοί για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2008, στην Ερμούπολη της Σύρου. Ο Νικόλαος Ρούμελης, μέλος του Δ.Σ., ήταν και ομιλητής εκ μέρους του Σωματείου, με θέμα της ομιλίας του: «Ο ρόλος και οι δραστηριότητες των Ε.Κ.Φ.Ε. με στόχο την εργαστηριακή διδασκαλία των μαθημάτων των φυσικών επιστημών».
  11. Στις 22/11/2008, πραγματοποιήθηκαν σε 12 ΕΚΦΕ οι τοπικοί μαθητικοί διαγωνισμοί για την EUSO 2009. Συμμετείχαν 62 Γενικά Λύκεια με 200 μαθητές από τις περιοχές: Αθήνα, Βόλος, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Καλαμάτα, Πειραιάς, Σαλαμίνα, Σκόπελος και Σύρος. Προκρίθηκαν 13 τριμελείς ομάδες μαθητών για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός έγινε στις 17/1/2009 στις εγκαταστάσεις του ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας. Στον Πανελλήνιο διαγωνισμό προκρίθηκαν οι ομάδες μαθητών του 2ου ΓΕ.Λ. Σαλαμίνας και του Κολεγίου Ψυχικού για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών, στην Μούρθια της Ισπανίας.
  12. Στις 31/1/2009, η ΠΑΝΕΚΦΕ οργάνωσε στο Ευγενίδιο Ίδρυμα εκδήλωση «Βράβευσης μαθητών του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για την 7η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2009». Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες, από τους: Νικόλαο Τράκα (Αναπληρωτή Καθηγητή ΣΕΜΦΕ/ΕΜΠ), Διονύσιο Σιμόπουλο (Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου),  Κώστα Καμπούρη (Συντονιστή της EUSO στην Ελλάδα), απονομή βραβείων και επαίνων σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό και τέλος επίσκεψη στην «Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας» για όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, που ξεπέρασαν τους 300.
  13. Σε συνεννόηση της Προέδρου του ΠΑΝΕΚΦΕ με το Δ.Σ. της Ε.Ε.Φ., η Ε.Ε.Φ. ανέλαβε όλα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής, των υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε. που είναι μέλη της Ε.Ε.Φ., στο 1ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της Ε.Ε.Φ., που έγινε στην Ερέτρια από 23 – 25 Νοεμβρίου 2008. Οι Υπεύθυνοι  ΕΚΦΕ, είχαν παραληφθεί από την απόφαση μετακίνησης του ΥΠΕΠΘ.
  14. Το Δ.Σ. υπέβαλε προς τον Υπουργό Παιδείας, στις 29-12-2008, έγγραφο αίτημα ώστε «η άσκηση καθηκόντων υπευθύνου Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) βάσει του νόμου 2986/2002 άρθρο 8 παρ. 4α, συνιστά διδακτική υπηρεσία». Το αίτημα εκκρεμεί…
  15. Η ΠΑΝΕΚΦΕ σε συνεργασία με την επιστημονική ένωση e-diktyo-ΤΠΕ και τη Συντονιστική Επιτροπή του «5ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση με θέμα την “Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη”», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη ΣΥΡΟ στις 8-9-10 Μαίου 2009,  θα πραγματοποιήσουν ειδική Συνεδρία, με θέμα: ”Χρήση των MBL – Microcomputer Based Laboratory ή των ΣΣΛΑ-Συστημάτων Συγχρονικής Λήψης και Απεικόνισης στην Ελληνική Εκπαιδευτική Πράξη” . 
  16. Οι επιστημονικές ενώσεις e-diktyo-ΤΠΕ και  ΠΑΝΕΚΦΕ  με την ευκαιρία της 10 ετούς ύπαρξης των MBL στα εργαστήρια ΦΕ των Λυκείων και με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 5ου Συνεδρίου ΤΠΕ στην Εκπαίδευση στη ΣΥΡΟ στις 8-9-10 Μαίου 2009, σχεδιάζουν την έκδοση μιας Συλλογής με εργασίες-εφαρμογές MBL στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  17. Το Δ.Σ. σε συνεργασία με το Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης, οργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Παρουσίαση πειραμάτων και συσκευών στην μηχανική και οπτική» από εκπροσώπους της Γενικής μηχανουργικής, που έγινε στο Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης, στις 20/3/2009. Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος διάλογος για θέματα του Σωματείου με όσους υπευθύνους Ε.Κ.Φ.Ε. και συνεργάτες των Ε.Κ.Φ.Ε. παρευρέθησαν στην εκδήλωση.
  18. Αναβαθμίστηκε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας της  ΠΑΝΕΚΦΕ και παραχωρήθηκε δωρεάν στο Σωματείο επιπλέον χώρος από τον πάροχο. Έτσι μπόρεσαν να αναρτηθούν τα φύλλα εργασίας των Ε.Κ.Φ.Ε. και η όλη προσπάθεια αναβάθμισης συνεχίζεται.
  19. Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών, στην Μούρθια της Ισπανίας, που έγινε στις 29/3/2009 έως 6/4/2009, η ομάδα μαθητών του Κολεγίου Ψυχικού κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο και η ομάδα μαθητών του 2ου ΓΕ.Λ. Σαλαμίνας χάλκινο μετάλλιο.

 

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Η Πρόεδρος

Ε. Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, Φυσικός

Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αιγάλεω 

Ο Γραμματέας

 Κ. Καμπούρης, Φυσικός MSc

Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Χαλανδρίου

Συνημμένα αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.