ΠΡΟΣ:
Υπουργό Παιδείας κα. Ν. Κεραμέως
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Ανδρέα Παπανδρέου 37, TK 15 122, Μαρούσι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- ΙΕΠ
- Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών
- Καθηγητή κ. Γεώργιο Καλκάνη

Αθήνα, 3/2/2020

Αρ. Πρωτ.: 647

Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

Ως Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ θέλουμε να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την τιμητική παρουσία σας στο Ίδρυμα Ευγενίδου την 26η Ιανουαρίου 2020, στην τελετή βράβευσης των μαθητικών ομάδων που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Επιστημών «EUSO 2020» που διοργάνωσε το σωματείο μας. Επιπλέον, θέλουμε να σας μεταφέρουμε και τις πολύ θετικές εντυπώσεις του ακροατηρίου, αφενός για το περιεχόμενο της ομιλίας σας και αφετέρου για την μοναδική παρουσία Υπουργού Παιδείας στα 13 χρόνια της διοργάνωσης.

Στην ομιλία σας, ενώπιον μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, σαφώς τοποθετηθήκατε υπέρ της πειραματικής-εργαστηριακής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών. Όπως καλά γνωρίζετε, η μεθοδολογία της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Μαθημάτων (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) ακολουθεί την ερευνητική μεθοδολογία των Φυσικών Επιστημών. Στηρίζεται δηλαδή στην παρατήρηση, την υπόθεση, τον εργαστηριακό έλεγχο και την επιβεβαίωση ή απόρριψη με σκοπό την ερμηνεία των φυσικών φαινομένων. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες οι μαθητές/τριες μπορούν κατανοήσουν καλύτερα τις φυσικές έννοιες, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και εν τέλει να ενταχθούν πιο ομαλά στο κοινωνικό σύνολο, καθώς η εργαστηριακή άσκηση απαιτεί συμμετοχή, αλληλεπίδραση και συνεργατικότητα.

Συνεπώς, εντός του πλαισίου της σχεδιαζόμενης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών - ανεξαρτήτως του φορέα υλοποίησης - και επειδή ο κλάδος ΠΕ04 (Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι και Γεωλόγοι) απαιτεί ιδιαίτερες επιμορφωτικές παρεμβάσεις λόγω ακριβώς του πειραματικού χαρακτήρα των Φυσικών Επιστημών, θεωρούμε ότι είναι μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθεί ο πλούσιος εργαστηριακός εξοπλισμός των Γενικών Λυκείων για το σκοπό αυτό.

Οι Υπεύθυνοι των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (μέλη της ΠΑΝΕΚΦΕ), είναι εκπαιδευτικοί με αυξημένα τυπικά και διδακτικά προσόντα, εργαστηριακή εμπειρία και πλούσιο έργο αναρτημένο στις ιστοσελίδες τους, το οποίο αξιοποιείται από τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου είναι πρόθυμοι να στελεχώσουν και να στηρίξουν την επιμόρφωση, όπως εξάλλου έπραξαν και στο παρελθόν κατά την υλοποίηση του έργου «Συγκρότηση και εξοπλισμός Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών Λυκείων».

Τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών που έχουν δημιουργηθεί στα Γενικά Λύκεια, στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ, των ΠΕΠ και των τότε Νομαρχιακών Διευθύνσεων, είναι συμβατά με τις Νέες Τεχνολογίες. Έχουν κατασκευαστεί με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή κοινότητα (ΕΚΤ) και έχουν εξοπλιστεί πλήρως. Τα εργαστήρια αυτά είχαν αρχικό προϋπολογισμό 75 δισεκατομμύρια δραχμές και η λειτουργία τους υπόκειται ακόμα σε κοινοτικό έλεγχο. Τα Ε.Κ.Φ.Ε. καλύπτουν την δεσμευτική υποχρέωση της χώρας, λόγω των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, να επιμορφώνει, στο διηνεκές και με δικά της έξοδα, τους χρήστες (δηλαδή τους καθηγητές κλάδου ΠΕ04) στη χρήση των οργάνων και την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων, καθώς επίσης να ανταποκρίνονται στους ελέγχους των σχολικών εργαστηρίων από τους επόπτες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Κατόπιν αυτών, θεωρούμε ότι θα ήταν σκόπιμο να συμμετάσχουν τα ΕΚΦΕ, ως υποστηρικτικές δομές του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στις σχεδιαζόμενες από την πολιτική ηγεσία επιμορφωτικές δράσεις.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

 

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

 

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός, M.Sc.
Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός, DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

 

Σχετικά αρχεία:

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com