ΠΡΟΣ:
Γραφείο Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων,
Ανδρέα Παπανδρέου 37, TK 15 122, Μαρούσι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

- Γραφείο Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζαχαράκη

- Γενική Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ Π/θμιας, Δ/θμιας και Ειδικής Αγωγής (κ. Γκίκα Α.)

- Ι.Ε.Π.

Αθήνα, 2/9/2020

Αρ. Πρωτ.: 662

Όλοι οι επιστημονικοί φορείς συμφωνούν ότι η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη χώρα μας συνεχώς υποβαθμίζεται. Η μείωση των ωρών διδασκαλίας τους, η χαμηλή απόδοση των μαθητών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η συνεχόμενη μείωση της ύλης, η απόδοση των μαθητών στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Pisa, η ποιότητα και οι αστοχίες των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, (φέτος η επιτροπή δέχτηκε ως σωστές δύο διαφορετικές λύσεις ενός θέματος) το επιβεβαιώνουν. Η υποβάθμιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια της χώρας να δημιουργήσει εγγράμματους πολίτες, εφοδιασμένους με κριτική σκέψη και καινοτόμες ιδέες.

Το οξύμωρο της κατάστασης είναι ότι όσον αφορά την πειραματική διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, η χώρα μας διαθέτει μία αρκετά καλή υποδομή με βασικό κορμό τα 1100 υπερσύχρονα Σχολικά Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Φ.Ε.) που δημιουργήθηκαν με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ισάριθμα Γενικά Λύκεια. Διαθέτει επίσης μία οργανωμένη υποστηρικτική δομή, αυτή των Ε.Κ.Φ.Ε., η οποία αποτελείται από 78 κέντρα ανά την Ελλάδα, στελεχωμένα με επιλεγμένους εκπαιδευτικούς υψηλών επιστημονικών προσόντων και με άριστη εργαστηριακή εμπειρία, αναγνωρισμένη διεθνώς. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της παντελούς εγκατάλειψης θεσμών και υποδομών από όλες τις ηγεσίες του Υπουργείου των τελευταίων ετών, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, συνεχώς χειροτερεύει.

Γι’ αυτό ζητάμε για άλλη μία φορά, άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να εκθέσουμε τις απόψεις μας, με μοναδικό στόχο την αξιοποίηση των Σχολικών Εργαστηρίων και την αναβάθμιση των Φ.Ε., συνεισφέροντας στη δόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της πατρίδας μας.

Η ανάγκη κατάθεσης των απόψεων του συλλόγου μας, ο οποίος σημειωτέον διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στο θέμα, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική αφού η αξιοποίηση των εργαστηρίων, λόγω των ειδικών συνθηκών που βιώνουμε εξ’ αιτίας του κορωνοϊού, απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και μέτρα, με πρώτιστο μέλημα την υγεία μαθητών και καθηγητών.

 

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

 

Ο Πρόεδρος

Πάνος Μουρούζης
Φυσικός, M.Sc.
Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός, DEA
Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

 

Σχετικά αρχεία:

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com