Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Μη αλλαγή χρήσης των εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών των σχολείων

Μη αλλαγή χρήσης των εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών των σχολείων

ΠΡΟΣ:
Πρoϊστάμενο Τμήματος Γ΄ Μελέτης και Προμήθειας Εξοπλισμού κ. Ανδρέα Κωνσταντάρα,
Αυτοτελής Διεύθυνση Κτιριακής και
Υλικοτεχνικής Υποδομής Υπουργείο Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, TK 15 122, ΜαρούσιΚΟΙΝ.:
• ΥΠ.Π.Ε.Θ./ΔΣΔΕ/Τμήμα Α΄
• Ε.Κ.Φ.Ε. της χώρας
Αθήνα, 8/10/2017
Αρ. Πρωτ.: 521

Σχετ.: 1. ΥΠ.Ε.Π.Θ./Υ.Α./ΔIΕΦΕΣ με αριθμ. πρωτ. Φ.300.4/Ε1/1049/27-06-1984
2. ΥΠ.Ε.Π.Θ./Υ.Α./ΔΣΔΕ με αριθμ. πρωτ. Γ2/2388/23-6-2000
3. ΥΠ.Ε.Π.Θ./Σ.Ε.Π.Ε.Δ. με αριθμ.πρωτ. 131773/Γ7/22-11-2005
4. Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α./Σ.Ε.Π.Ε.Δ. με αριθμ.πρωτ. 123033/Γ7/10-10-2012
5. Υ.ΠΑΙ.Θ./Σ.Ε.Π.Ε.Δ. με αριθμ.πρωτ. 175710/Γ7/19-11-2013

Στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν αναπτυχθεί εργαστήρια Φυσικών Επιστημών. Τα εργαστήρια αυτά έχουν προφανή σκοπό χρήσης την εργαστηριακή εξάσκηση των μαθητών στα πλαίσια της διδασκαλίας των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών. Η εργαστηριακή διδασκαλία αποτελεί οργανικό τμήμα της διδασκαλίας των μαθημάτων αυτών, προβλέπεται από τα ισχύοντα προγράμματα σπουδών και καθορίζεται ειδικότερα με Υπουργική Απόφαση.
Ειδικότερα τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών που έχουν δημιουργηθεί στα Ενιαία Λύκεια μέσω του ΕΠΕΑΕΚ (1100 εργαστήρια σε όλη την χώρα) έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις πιο εξελιγμένες παιδαγωγικές αντιλήψεις, έχουν εξοπλιστεί με μοντέρνο, ακριβό και αξιόπιστο εποπτικό υλικό (αισθητήρες, ψηφιακούς παλμογράφους, μικροσκόπια κτλ) και έχουν κοστίσει 100000 ευρώ, κατά μέσο όρο, το κάθε εργαστήριο.

Αρκετοί Υπεύθυνοι Ε.Κ.Φ.Ε., στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους (βάσει της §2 του άρθρου 8 της Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.) 92985/Γ7/10-8-2012 (Φ.Ε.Κ. 2315 Β΄/10-08-2012, ΑΔΑ: Β4ΓΦ9-8ΤΟ)), με ανησυχία διαπιστώνουν, και γίνονται αποδέκτες παραπόνων από εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ04, την αλλαγή χρήσης των εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών σε σημαντικό αριθμό σχολείων. Θεωρούμε ότι το μέγεθος της ανθρώπινης προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τις εκατοντάδες των εθελοντών εκπαιδευτικών σε όλη την χώρα, τα οικονομικά και τεχνικά μέσα που έχουν διατεθεί και κυρίως οι εκπαιδευτικές ελπίδες που έχουν επενδυθεί σ’ αυτό το τεράστιο για τα Ελληνικά δεδομένα έργο επιβάλλουν την αποτελεσματική προστασία των εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών των σχολείων.

Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να επικαιροποιηθούν και να επαναδιατυπωθούν οι εγκύκλιοι για την μη αλλαγή χρήσης των εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών των Γυμνασίων, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., οι οποίες ανέφεραν ότι:
«οι αίθουσες που διαμορφώνονται σε εργαστήρια Φυσικών Επιστημών θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Για οποιονδήποτε λόγο δεν επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης τους ή η στέγαση τμήματος μαθητών σε αίθουσα εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών.

Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται διαπιστωμένη στενότητα χώρου και μέχρι οριστικής λύσης του προβλήματος, επιτρέπεται η χρήση αυτών των αιθουσών μόνο για τη διδασκαλία των Φυσικών μαθημάτων».
Ως το επιστημονικό σωματείο της Πανελλήνιας Ένωσης των Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε. (http://panekfe.gr) παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφόρηση και πρόταση για την επίλυση του προβλήματος αυτού.

Με τιμή
Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Η Πρόεδρος

Ε. Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη
Φυσικός
Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω

Η Γραμματέας

Μαρία Τσακίρη
Φυσικός, DEA
Υπ. ΕΚΦΕ Κέντρου

Συνημμένα αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.