Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » MasterClasses 2015 – Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων

MasterClasses 2015 – Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων

Κάθε χρόνο, περίπου 10000 μαθητές Λυκείου από 41 χώρες επισκέπτονται για μία ημέρα ένα από το 160 Πανεπιστήμια η Ερευνητικά Κέντρα της περιοχής τους με σκοπό να λύσουν τα αινίγματα της φυσικής των σωματιδίων. Ομιλίες από ενεργούς ερευνητές- επιστήμονες επεξηγούν και αναλύουν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας στην περιοχή των στοιχειωδών σωματιδίων και των δυνάμεών τους, δίνοντας την δυνατότητα στους ίδιους τους μαθητές να επεξεργαστούν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Στο τέλος της ημέρας όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία, οι συμμετέχοντες μαθητές συνδέονται, μέσω διαδικτύου, και συζητούν τα αποτελέσματά τους και την εμπειρία τους.

Το 2015, η Διεθνής Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG) διοργανώνει τα MASTERCLASSES 2015 από 26 Φεβρουάριου – 2 Απριλίου 2015, όπου κάθε ημέρα θα συμμετέχουν έως και πέντε Πανεπιστήμια/Ερευνητικά Ιδρύματα.

Η Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) και τα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), συντονίζει και το 2015 το Ελληνικό τμήμα αυτής της διοργάνωσης. Και εφέτος συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κρήτης το ΕΜΠ και το Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”.

Όπως κάθε χρόνο, μια ημέρα είναι αφιερωμένη σε Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης. Για την Ελλάδα, τμήμα Καθηγητών διοργανώνει το ΕΜΠ.

Το Ελληνικό πρόγραμμα για το 2015 είναι:

Ημερομηνία Ίδρυμα Συμμετέχοντες
 
Πέμπτη 26 Φεβρουάριου 2015 Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 60 μαθητές
Τετάρτη 4  Μαρτίου 2015 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  120 μαθητές
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 100 μαθητές
Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 Πανεπιστήμιο Κρήτης 70 μαθητές
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”  40 μαθητές
Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 50 Εκπαιδευτικοί

Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση πρέπει να είναι στην Β’ ή Γ’ Λυκείου, Θετικής ή Τεχνολογικής Κατεύθυνσης να έχουν βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και Αγγλικών (επιπέδου Lower). Για να μπορέσουν να συμμετάσχουν όσον τό δυνατόν περισσότερα σχολεία, οι ομάδες των μαθητών κάθε σχολείου θα είναι (το πολύ) πενταμελής. Στην περίπτωση που οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπερνούν τον αριθμό που μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε Ίδρυμα, θα γίνει προσπάθεια να αντιπροσωπεύονται αναλογικά όλες οι Διευθύνσεις και όλοι οι τύποι σχολείων (δημόσια και ιδιωτικά). Επίσης, το 50% των μαθητών που θα συμμετέχουν θα είναι από σχολεία που δεν είχαν συμμετάσχει στην περσινή αντίστοιχη εκδήλωση.

Η εκδήλωση ξεκινά στις 9:00 πμ και τελειώνει κατά τις 6:00 μμ. Η δυνατότητα παρακολούθησης ολόκληρου του προγράμματος είναι βασική προϋπόθεση συμμετοχής.

Για την εκδήλωση στη περιοχή Αττικής (Πανεπιστήμιο Αθήνας, ΕΜΠ και ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»), παρακαλούνται οι συνοδοί καθηγητές κλάδου ΠΕ04, να δηλώσουν τα ονόματα πέντε (το πολύ) μαθητών τους (και τριών αναπληρωτών) που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής στην διεύθυνση:

http://www.physics.ntua.gr/MC_2015/Application_Form.php ως την 13η Φεβρουάριου 2015

Για την εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η αντίστοιχη διεύθυνση είναι:

http://masterclasses.physics.auth.gr/Application_Form.php ως την 13η Φεβρουάριου 2015

Για την εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης η αντίστοιχη διεύθυνση είναι:

http://hep.physics.uoc.gr/events/masterclasses/masterclass-2015/aitisi.php ως την 13η Φεβρουάριου 2015

Οι εκπαιδευτικοί θα ακολουθήσουν, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, το ίδιο πρόγραμμα με τους μαθητές. Αν οι εκπαιδευτικοί που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον είναι περισσότεροι από 50, η σειρά επιλογής είναι η ακόλουθη: ένας εκπαιδευτικός από τά σχολεία που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, οι υπεύθυνοι ΕΚΦΕ, οι Σχολικοί Σύμβουλοι κλάδου ΠΕ4, εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων που έκαναν αίτηση αλλά οι μαθητές τους δεν θα συμμετέχουν στην εκδήλωση. Αν ο αριθμός των αιτήσεων για τους τελευταίους είναι μεγαλύτερος από τις διαθέσιμες θέσεις η επιλογή θα γίνει με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους μαθητές. Παρακαλούνται, όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν, να το δηλώσουν συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής στην διεύθυνση:

http://www.physics.ntua.gr/MC_2015/Application_Form_Teachers.php ως την 13η Φεβρουάριου 2015

Ανακοινώσεις για την εκδήλωση και την όλη διαδικασία θα αναρτώνται σταδιακά στην κεντρική ιστοσελίδα της εκδήλωσης: http://www.physics.ntua.gr/MC_2015

Με εκτίμηση

Νίκος Τράκας
Καθηγητής ΕΜΠ
Συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Εκλαΐκευσης

Συνημμένα αρχεία/σύνδεσμοι:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.