Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας: Η άσκηση καθηκόντων Υπευθύνου Ε.Κ.Φ.Ε. να συνιστά διδακτική υπηρεσία

Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας: Η άσκηση καθηκόντων Υπευθύνου Ε.Κ.Φ.Ε. να συνιστά διδακτική υπηρεσία

ΠΡΟΣ:

  1. Υπουργό Παιδείας κ. A. Μπαλτά
    Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.
    Ανδρέα Παπανδρέου 37
    151 80, Μαρούσι

ΚΟΙΝ:

  1. Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Τ. Κουράκη
  2. Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ Α. Παπαδαντωνάκη
  3. Προϊσταμένη Τμήματος Α΄ Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ/Θμιας Εκπαίδευσης  κα. Α. Πασχαλίδου

Αθήνα, 29/04/2015

Αρ. Πρωτ.: 445

 

ΘΕΜΑ :  Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ Ε.Κ.Φ.Ε. ΝΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στην τροπολογία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. με τίτλο «Τροποποίηση άρθρων του νόμου 3848/10 (Α΄ 71) για την Επιλογή των Στελεχών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» (συνημμένο αρχείο) που διέρρευσε στον τύπο στις 28 Απριλίου 2015, η θητεία των υπευθύνων ΕΚΦΕ δεν υπολογίζεται ως διδακτική υπηρεσία. Υπολογίζεται μόνο ως διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία.

Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) αποτελούν σε επίπεδο νομού κέντρα έρευνας, τεχνικής και οργανωτικής υποστήριξης της εργαστηριακής διδασκαλίας των μαθημάτων των φυσικών επιστημών και σύμβουλο για την οργάνωση των σχολικών εργαστηρίων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη λειτουργία των οποίων εποπτεύουν (νόμος 2986/2002 άρθρο 8 §4α). Σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν 78 Ε.Κ.Φ.Ε. στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για τη λειτουργία του Ε.Κ.Φ.Ε. αποσπάται σε αυτό με τετραετή θητεία ένας εκπαιδευτικός με αυξημένα προσόντα του κλάδου ΠΕ04 ως υπεύθυνος αυτού. Οι υπεύθυνοι των Ε.Κ.Φ.Ε. μεταξύ των άλλων καθηκόντων τους «έχουν την ευθύνη για την επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων που τίθενται αρμοδίως στον τομέα της προαγωγής της εργαστηριακής διδασκαλίας και της αξιοποίησης των σχολικών εργαστηρίων φυσικών επιστημών της περιοχής ευθύνης τους και χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού». Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. 92985/Γ7/10-8-2012 (ΦΕΚ 2315,τ. Β΄/10-8-2012), «οργανώνουν τοπικές ενημερωτικές – επιμορφωτικές συναντήσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια εργαστηριακού περιεχομένου για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επισκέπτονται τα σχολεία ευθύνης τους και συνεπικουρούν τον διδάσκοντα στην εργαστηριακή άσκηση των μαθητών, πραγματοποιούν ημερίδες εργαστηριακού περιεχομένου για μαθητές που επισκέπτονται το Ε.Κ.Φ.Ε.»

Επειδή τα Ε.Κ.Φ.Ε. αποδεδειγμένα αποτελούν τα κύτταρα προώθησης της πειραματικής διδασκαλίας των φυσικών επιστημών στη Δευτεροβάθμια και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υπολογίζεται η υπηρεσία των υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) ως διδακτική υπηρεσία, όπως και στην ισχύουσα υπουργική απόφαση με θέμα: «Καθορισμός του τρόπου λειτουργίας των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.), των οργάνων, των κριτηρίων και της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης των Υπευθύνων τους καθώς και των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους» (Υ.Α. 92985/Γ7/10-8-2012 (ΦΕΚ 2315,τ. Β΄/10-8-2012), άρθρο 5, §4).

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για τη διευθέτηση του θέματος.

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Γαργανουράκης

Φυσικός M.Sc.

Υπ. 2ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου

Ο Γραμματέας

Παναγιώτης Μουρούζης

Φυσικός M.Sc.

Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κερκύρας

Συνημμένα αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.