Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Αποφάσεις Συνεδρίασης ΔΣ ΠΑΝΕΚΦΕ που έγινε στις 15-12-2013

Αποφάσεις Συνεδρίασης ΔΣ ΠΑΝΕΚΦΕ που έγινε στις 15-12-2013

Θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Απολογισμός Ημερίδας για τη Φυσική Α΄ Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη.
  2. Απολογισμός συμμετοχής στο Διαγωνισμό “PATHWAY”του ΙΕΠ
  3. Προετοιμασία του Πανελλήνιου EUSO 2014 στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  4. Ενημέρωση για τις προετοιμασίες του Πανευρωπαϊκού EUSO2014 στην Αθήνα

Παρόντες:  Καμπούρης Κ. – Μανδηλιώτης Σ. – Μουρούζης Π. – Τουντουλίδης Γ. Παραβρέθηκε ο Γ. Ζησιμόπουλος

Στο Κερατσίνι Πειραιά και στην έδρα του Σωματείου, σήμερα Κυριακή 15/12/2013 και ώρα 10:00 συνήλθαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ μετά από πρόσκληση του Προέδρου Κώστα Καμπούρη.

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

  1. Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα με τίτλο “«Η Φυσική με Πειράματα, Α΄ Γυμνασίου»: μια διδακτική πρόκληση η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε διδακτική ευκαιρία;” στις 8 Δεκεμβρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής. Η ΠΑΝΕΚΦΕ ζήτησε να συμμετάσχει σε αυτήν την ημερίδα ως συνδιοργανώτρια, και το αίτημα της έγινε δεκτό. Το Δ.Σ. εκπροσώπησαν ο Πάνος Μουρούζης και ο Σωτήρης Μανδηλιώτης, ο οποίος ως μέλλος του προεδρείου έκανε παρέμβαση εκ μέρους της ΠΑΝΕΚΦΕ. Στην γόνιμη συζήτηση όπου πήραν μέρος περί τα 150 άτομα υπήρξαν θετικές απόψεις όπως η εισαγωγή του μαθήματος της Φυσικής στην Α΄ Γυμνασίου, η εργαστηριακή ενασχόληση των μαθητών σε ομάδες με την ποσοτική προσέγγιση των φυσικών φαινομένων, η στροφή των εκπαιδευτικών από τον πίνακα στο εργαστήριο κλπ. Οι αρνητικές απόψεις επικεντρώνονται στο ότι δεν υπάρχουν σε όλα τα Γυμνάσια οι εργαστηριακές υποδομές και όργανα και συσκευές, αλλά και ότι μέσα από τα πειράματα δεν γίνεται σύνδεση με την οικοδόμηση των  εννοιών των φυσικών μεγεθών. Αποφασίστηκε ο Μουρούζης να δημιουργήσει ερωτηματολόγια για να καταγραφούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών για το βιβλίο, οι οποίες  μαζί με την κριτική και τις προτάσεις, να παρουσιαστούν σε Ημερίδα που θα προγραμματιστεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
  2. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και το Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής απένειμαν το Σάββατο 14/12/2013 σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού έργου «The PATHWAY to Inquiry Based Science Education» επαίνους και βραβεία σε σχολικούς συμβούλους, υπευθύνους ΕΚΦΕ και εκπαιδευτικούς που διακρίθηκαν με τη συνεισφορά τους στην εφαρμογή των δράσεων του έργου και στο σχετικό διαγωνισμό «Καλύτερης επιμορφωτικής δράσης στην διερευνητική/ανακαλυπτική μέθοδο διδασκαλίας στις φυσικές επιστήμες για καθηγητές γυμνασίου και λυκείου στα εργαστηριακά κέντρα φυσικών επιστημών. Στα θετικά του διαγωνισμού είναι ότι αναγνωρίστηκε η δράση των ΕΚΦΕ, όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο Κ. Καμπούρη. Στα αρνητικά περιέλαβε ο Αντιπρόεδρος Π. Μουρούζης την παντελή απουσία εκπροσώπων του Υπουργείου, και ότι τα Ευρωπαϊκά αυτά προγράμματα τα εκμεταλλεύονται και τα προωθούν ιδιωτικοί φορείς  όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση η «Ελληνογερμανική Αγωγή». Πρέπει να ερευνηθεί ο τρόπος που θα μπορέσουμε κι εμείς να επωφεληθούμε από τέτοια προγράμματα. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται και η μικρή συμμετοχή των ΕΚΦΕ στον διαγωνισμό, αυτό όμως, όπως τονίστηκε, οφείλεται στις συγκυρίες καθώς συνέπεσε με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και τις καταλήψεις των μαθητών.
  3. Μετά από κάποια προβλήματα που προέκυψαν στο οργανωτικό μέρος του Πανελλήνιου Διαγωνισμού τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη, το Δ.Σ. για την επίλυση τους αποφάσισε τα εξής:

    α) Αντικαθίσταται ο Ι. Γράψας από την Επιστημονική Επιτροπή Αθήνας στη Χημεία επειδή η μαθητική ομάδα του Σχολείου στο οποίο είναι Δ/ντης προκρίθηκε να συμμετάσχει στον Πανελλήνιο.

    β) Αντικαθίσταται η Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Μαγνησίας Γουρλιά Θεοδώρα Χημικός, από την Υπ. ΕΚΦΕ Τρικάλων Παϊζάνου Αλεξάνδρα Χημικό. 

    γ) Την ίδια ημερομηνία που διεξάγεται ο Πανελλήνιος διαγωνισμός στην Αθήνα στις 18/1/2014, διεξάγεται και ο πανελλήνιος διαγωνισμός της Μαθηματικής Εταιρείας, στον οποίο συμμετέχουν μαθητές που συμμετέχουν στις μαθητικές ομάδες που παίρνουν μέρος στον δικό μας διαγωνισμό. Εφόσον επιλέξουν να πάρουν μέρος στον άλλο διαγωνισμό, τότε θα αντικατασταθούν από τον αναπληρωματικό της ομάδας. Εφόσον οι συμμετέχοντες της ομάδας στον άλλο διαγωνισμό είναι δύο, τότε η σχολική ομάδα αντικαθίσταται από την επομένη στην κατάταξη σχολική ομάδα του ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στον τοπικό διαγωνισμό. Στην περίπτωση του σχολείου του ΕΚΦΕ Λειβαδιάς, που παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα, μια άλλη επιλογή είναι να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί μια εβδομάδα μετά στις 25/1/2014.

    δ) Για να ενισχυθεί ο θεσμός του Πανελλήνιου διαγωνισμού στη Βόρεια Ελλάδα, όπου διεξάγεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, για εφέτος και κατ’ εξαίρεση θα δοθεί η δυνατότητα, η ποσόστωση  των σχολείων που θα  εκπροσωπηθούν ανά ΕΚΦΕ να προκύψει με βάση τον αριθμό των μαθητικών ομάδων και όχι των σχολείων.

    Έγινε ενημέρωση από τους Μανδηλιώτη και Μουρούζη για την πρόοδο του διαγωνισμού στη Θεσσαλονίκη και προτάθηκε να είναι κύριος ομιλητής στην τελετή βράβευσης  που θα γίνει στις 26/1/2014 στο Ίδρυμα «ΝΟΙΣΙΣ» ο Σκούρας ή ο Κορδάς. Θα επιδιωχθεί να υπάρξει και ξενάγηση στη διαδραστική έκθεση του Ιδρύματος.

  4. Τέλος έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο Καμπούρη και τον Γραμματέα Τουντουλίδη για την πρόοδο της προετοιμασίας του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού EUSO 2014 που θα γίνει στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Μετά από τη λήψη των παραπάνω αποφάσεων ο Πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης.

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος

Κ. Καμπούρης
Φυσικός M.Sc. 
Υπ. ΕΚΦΕ Χαλανδρίου 

Ο Γραμματέας

 Γ. Τουντουλίδης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. ΕΚΦΕ Πειραιά- Νίκαιας

Συνημμένα αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.