Τα εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών υλοποιώντας την 123033/Γ710/10 2012 απόφαση της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ «Υποχρεωτικές εργαστηριακές δραστηριότητες μαθημάτων Φυσικών Επιστημών στα Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2012-2013. » επικουρούν με κάθε μέσον τους καθηγητές στην πραγματοποίηση των υποχρεωτικών εργαστηριακών ασκήσεων.

Με το Π.Δ. 60/ 30.03.2006 καθορίζεται η Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου. Στο Άρθρο 15 παρ.Ζ. «Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Χημεία – Βιοχημεία», αναφέρεται ότι:

1. Στα μαθήματα Φυσική και Χημεία Γενικής Παιδείας, Κατευθύνσεων και Επιλογής δίνονται στους μαθητές τέσσερα (4) θέματα που έχουν την παρακάτω μορφή:

α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η γνώση της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης.

β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η κατανόηση της θεωρίας και η κριτική ικανότητα των μαθητών και συγχρόνως οι νοητικές δεξιότητες που απέκτησαν κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος «Φυσική, Χημεία, Βιολογία».

Μέχρι σήμερα:

α) κατά την διαδικασία παρακολούθησης της ύλης των Πανελλαδικά Εξεταζόμενων Μαθημάτων, οι Σχολικοί Σύμβουλοι δεν ελέγχουν τους καθηγητές για την πραγματοποίηση των Υποχρεωτικών Εργαστηριακών Ασκήσεων από τους μαθητές, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται υποχρεωτική η πραγματοποίηση τους.

β)οι μαθητές -αν και στο τετράδιο εξέτασης προστέθηκε μιλιμετρέ σελίδα, απαραίτητη για την γραφική παράσταση δεδομένων πειραματικών μετρήσεων - ποτέ δεν αξιολογήθηκαν σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων και άλλων δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η εργαστηριακή πρακτική των μαθητών στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών.

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε να υποστηρίξετε την προσπάθεια που κάνουν τα ΕΚΦΕ στην ένταξη του πειράματος στη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών ώστε να ενσωματωθεί και η εργαστηριακή διδασκαλία στην αξιολόγηση των μαθητών. Επιπλέον ζητούμε να μεριμνήσετε ώστε:

  1. Να τονιστεί ιδιαίτερα στους καθηγητές που διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες στο Γυμνάσιο και το Λύκειο η αναγκαιότητα αξιολόγησης των μαθητών κατά τις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις, στις δεξιότητες που απέκτησαν κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος «Φυσική, Χημεία, Βιολογία».
  2. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι κλ. ΠΕ04 μέσα από την διαδικασία παρακολούθησης της ύλης στα Πανελλαδικά Εξεταζόμενα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, να ελέγχουν και την πραγματοποίηση των υποχρεωτικών εργαστηριακών ασκήσεων.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους για ενημέρωση –επιμόρφωση των καθηγητών στην αξιολόγηση των μαθητών στις δεξιότητες που απέκτησαν κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος «Φυσική, Χημεία, Βιολογία».

Με τιμή

 

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος

Κ. Καμπούρης
Φυσικός M.Sc.- MEd
Υπ. ΕΚΦΕ Χαλανδρίου

Ο Γενικός Γραμματέας

Γ. Τουντουλίδης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. ΕΚΦΕ Πειραιά- Νίκαιας

Συνημμένα αρχεία:

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com