Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας: Εξοπλισμός ΕΚΦΕ με σειρές εργαστηριακών οργάνων για την πραγματοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων από τους μαθητές στα σχολικά εργαστήρια των Γυμνασίων.

Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας: Εξοπλισμός ΕΚΦΕ με σειρές εργαστηριακών οργάνων για την πραγματοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων από τους μαθητές στα σχολικά εργαστήρια των Γυμνασίων.

Προς το Γραφείο Ειδικού Γραμματέα

Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκ/σης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Υπόψη κ. Ακρίτα Βεντούρη

Ταχ. Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 37

Τ.Κ. – Πόλη: Μαρούσι, 151 80

 

Θέμα : Εξοπλισμός ΕΚΦΕ με σειρές εργαστηριακών οργάνων για την πραγματοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων από τους μαθητές στα σχολικά εργαστήρια των Γυμνασίων.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι Φυσικές Επιστήμες αποτελούν τα θεμέλια της τεχνολογικής ανάπτυξης μίας χώρας και χωρίς αυτές δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη στη βιομηχανία, στα πληροφορικά συστήματα μηχανοργάνωσης, στις επικοινωνίες, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στη διαχείριση αποβλήτων, στον αγροτικό τομέα και εν γένει στις καινοτόμες δράσεις όλων σχεδόν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Αυτό συμβαίνει γιατί βασίζονται στο πείραμα και την μέτρηση, αποτελώντας το συνδετικό κρίκο της επιστήμης με την τεχνολογία. Οι Φυσικές Επιστήμες και η Τεχνολογία προάγονται από το εκπαιδευτικό σύστημα, γι αυτό σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη διδάσκονται ως εργαστηριακό μάθημα.

Στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα σε αυτό τον τομέα. Ιδιαίτερα στο χώρο της γυμνασιακής εκπαίδευσης τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών δεν χαρακτηρίζονται ακόμη ως εργαστηριακά και δεν διδάσκονται στο φυσικό τους χώρο που είναι το εργαστήριο. Αν και τα τελευταία 20 χρόνια πρέπει να ομολογήσουμε ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για τη λύση αυτού του προβλήματος (ίδρυση ΕΚΦΕ, θεσμός του ΥΣΕΦΕ, εργαστηριακοί οδηγοί, δημιουργία και εξοπλισμός σχολικών εργαστηρίων Λυκείων, προγράμματα επιμόρφωσης καθηγητών) τα αποτελέσματα των συνολικών προσπαθειών στο Γυμνάσιο δεν ήταν τα αναμενόμενα. Πρέπει να ομολογηθεί ότι οι Φυσικές Επιστήμες στα περισσότερα Γυμνάσια διδάσκονται με την παραδοσιακή μέθοδο του πίνακα και με έμφαση στη μαθηματική επίλυση προβλημάτων.

Επομένως πρέπει να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια που θα βασίζεται:

  1. Στον εξοπλισμό των Γυμνασίων με τα απαραίτητα όργανα για την πραγματοποίηση των υποχρεωτικών εργαστηριακών ασκήσεων στη Φυσική, Χημεία και τη Βιολογία.
  2. Στην ενημέρωση – επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τη χρήση των πειραματικών διατάξεων αλλά και την ένταξη του πειράματος στη διδασκαλία.
  3. Στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή της συνεργατικής διδασκαλίας στο εργαστήριο με 6 ομάδες μαθητών.
  4. Στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της όλης προσπάθειας.

Για την πιλοτική εφαρμογή του παραπάνω προγράμματος την πλέον αξιόπιστη υποστηρικτική δομή του Υπουργείου Παιδείας αποτελούν τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών

Τα 78 Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) είναι τα κέντρα οργάνωσης, τεχνικής και παιδαγωγικής υποστήριξης της εργαστηριακής διδασκαλίας των Θετικών Μαθημάτων του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και επιμόρφωσης των καθηγητών στην πειραματική πρακτική.

  • Γνωρίζουν την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων της ευθύνης τους, τους καθηγητές που διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες και το ενδιαφέρον τους και το μεράκι τους για το πείραμα.
  • Έχουν φέρει σε πέρας το μεγάλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατασκευής και εξοπλισμού εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών σε 1200 Γενικά Λύκεια
  • Έχουν σχεδιάσει τεχνικά δελτία και μέσω των ΠΕΠ εξόπλισαν σχολικά εργαστήρια Λυκείων και Γυμνασίων των Περιφερειών Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου.
  • Με πρωτοβουλία της η Πανελλήνια Ένωση των Υπευθύνων ΕΚΦΕ «ΠΑΝΕΚΦΕ» ανέλαβε την διεξαγωγή του εργαστηριακού Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού πειραμάτων EUSO 2014 στην Ελλάδα.
  • Τέλος τα ΕΚΦΕ είναι η καινοτόμα υποστηρικτική δομή του Υπουργείου Παιδείας, που μέσω της δράσης τους έχουν αναγνωριστεί και κατοχυρωθεί στη συνείδηση των συναδέλφων ως ο χώρος προβολής των Φυσικών Επιστημών και ιδιαίτερα της πειραματικής διδασκαλίας τους.

Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω συνεργασία στην προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στα Γυμνάσια.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος

Κ. Καμπούρης
Φυσικός M.Sc.- MEd
Υπ. ΕΚΦΕ Χαλανδρίου

Ο Γενικός Γραμματέας

Γ. Τουντουλίδης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. ΕΚΦΕ Πειραιά- Νίκαιας

Συνημμένα αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.