Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Αναρτήσεις » Έκθεση Πεπραγμένων ΔΣ ΠΑΝΕΚΦΕ για το έτος 2011

Έκθεση Πεπραγμένων ΔΣ ΠΑΝΕΚΦΕ για το έτος 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Δ.Σ.

 

  Κατά  την τρίτη θητεία του, το Δ.Σ. του Σωματείου έκανε τις παρακάτω ενέργειες:

  1. Στις 27/5/2010, η Πρόεδρος και ο Ταμίας του ΔΣ της ΠΑΝΕΚΦΕ προσκλήθηκαν από τον Συντονιστή της EUSO στην Ελλάδα κ. Κ. Καμπούρη να συμμετέχουν στην παρουσίαση της πρότασης του κ. Κ. Καμπούρη προς το ΔΣ του Ιδρύματος Ευγενίδου για:
    – Οργάνωση της EUSO 2014 από το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ευγενίδου και την ΠΑΝΕΚΦΕ .
    – Χορηγίας της Διοργάνωσης από το Ίδρυμα Ευγενίδου

    Το Δ.Σ. του Ιδρύματος Ευγενίδου απεδέχθη την πρόταση και προσέφερε ως επιχορήγηση το ποσό των 100.000 ευρώ στο επί συνόλου ποσού των 200.000 ευρώ που προβλέπεται ότι θα χρειαστούν για την διοργάνωση της EUSO 2014 στην Αθήνα. Στην ανωτέρω συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Δημήτριος Νοταράς, Βιολόγος,  καθηγητής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, εκπροσωπώντας μαζί με τον κ. Κ. Καμπούρη τον Οργανισμό της EUSO στην Ελλάδα.

  2. Στις 20/5/2010, με έγγραφο της ΔΣΔΕ του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., γνωστοποιήθηκε στο Σωματείο η απάντηση του ΠΙ στο έγγραφο που είχε καταθέσει το Σωματείο, στις 12/3/2010, σχετικά με προτάσεις για την διδασκαλία της Φυσικής από τα εν ισχύει σχολικά βιβλία  Φυσικής του Γυμνασίου. Τα μέλη του Σωματείου ενημερώθηκαν με e-mail από την Πρόεδρο για όλη την σχετική αλληλογραφία.
  3. Το Σωματείο συμμετείχε ως συνδιοργανωτής του 2ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου Ημαθίας στην Βέροια και την Νάουσσα, στις 23 – 25 Απριλίου 2010, με θέμα: «Ψηφιακές και Διαδικτυακές Εφαρμογές στην Εκπαίδευση», στο οποίο πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρία με τις εργασίες Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε. και συνεργατών τωνΕ.Κ.Φ.Ε.
  4. Σε συνεννόηση με το Δ.Σ. της ΕΕΦ το Σωματείο είχε δύο συνεδρίες στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΦ στην Πάτρα, 17-21 Μαρτίου 2010, καθώς και έκθεση πειραματικών διατάξεων και λογισμικών από Υπευθύνους και συνεργάτες των Ε.Κ.Φ.Ε.
  5. Το Δ.Σ. υπέβαλε προς την Δ/νση Σ.Ε.Π.Ε.Δ. του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., στις 16/7/2010, συγκροτημένη πρόταση για την ανάληψη από τα ΕΚΦΕ, του διαγωνισμού για την επιλογή των δύο τριμελών ομάδων μαθητών στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών (EUSO 2011) μετά από διοργάνωση αρχικά τοπικών μαθητικών Διαγωνισμών και σε δεύτερο στάδιο Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού. Το Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. απεδέχθη το αίτημα του Σωματείου και απέστειλλε έγγραφο, με αριθμ. πρωτ.: 107020/Γ7/1-09-2010, που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. κ. Β. Κουλαϊδή, στο οποίο αναφέρει ότι ο Διαγωνισμός για την επιλογή στην EUSO 2011 θα γίνει από την ΠΑΝΕΚΦΕ, «υπό την αιγίδα του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.».
  6. Τον Σεπτέμβριο του 2010 καταγράφτηκε η πρώτη νίκη του Σωματείου σε σημαντική διεκδίκησή του: «οι εργαστηριακοί οδηγοί και τα τετράδια εργαστηριακών ασκήσεων τυπωθήκανε ξανά και διανεμήθηκαν σε κάθε μαθητή/-τρια». Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ., στις 12/3/2010, κατέθεσε εμπεριστατωμένη, έγγραφη, διαμαρτυρία στην Υφυπουργό Παιδείας κα. Ε. Χριστοφιλοπούλου, ζητώντας την απόσυρση της εγκυκλίου 84994/Γ2/30-6-08/ΔΣΔΕ του ΥΠ.Ε.Π.Θ. με θέμα: «Χρήση εργαστηριακών οδηγών και τετραδίων εργαστηριακών ασκήσεων». Το ίδιο αίτημα είχε κατατεθεί στις 22/9/2009 στον Υφυπουργό Παιδείας κ. Α. Λυκουρέντζο και στις 5/2/2010 στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.Ε.Π.Θ. κ. Β. Κουλαϊδή.
  7. Το Δ.Σ. ενημέρωσε έγκαιρα τα μέλη του για όλες τις εγκυκλίους του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. που αφορούσαν την ύλη και τις οδηγίες για την διδασκαλία των θετικών μαθημάτων, τις υποχρεωτικές εργαστηριακές ασκήσεις στην Βιολογία, τις προκηρύξεις για αιτήσεις επιμορφωτών, τις προκηρύξεις για διεξαγωγή συνεδρίων κ.ά.
  8. Στις 9/11/2010, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, πραγματοποιήθηκε η «1η Συνάντηση των μελών της «Επιτροπής Διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Επιστημών EUSO 2014»». Συμμετείχαν: ο κ. Κ. Μανάφης, ο κ. Π. Παππούς και ο κ. Β. Παπακωνσταντίνου από το Ευγενίδιο Ίδρυμα, ο Καθ. Σ. Λιοδάκης, από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., η Πρόεδρος κα. Ε. Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη και ο Ταμίας κ. Γ. Κατσιγιάννης του Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ, ο κ. Κ. Καμπούρης και ο κ. Δ. Νοταράς, εκπρόσωποι της EUSO στην Ελλάδα. Καθορίστηκαν οι γενικές αρχές της συγκρότησης των επιτροπών διοργάνωσης της EUSO 2014 (τιμητική, επιστημονική, οργανωτική), συζητήθηκαν αρχικές ημερομηνίες διεξαγωγής της EUSO 2014 και συζητήθηκε ο τρόπος οικονομικής διαχείρισης. Οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Ευγενίδου ανέλαβαν να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους, καθώς και την δυνατότητα να γίνεται η οικονομική διαχείριση μέσω του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπως προτάθηκε από το ΔΣ της ΠΑΝΕΚΦΕ. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι προσέλκυσης χορηγών.
  9. Στις 20/12/2010, το Δ.Σ. υπέβαλε αίτημα για συνάντηση με την Αναπληρωτή Υπουργό Π.Δ.Β.Μ.Θ. κα. Φώφη Γεννηματά για ανταλλαγή απόψεων για το παρόν και το μέλλον των ΕΚΦΕ, καθώς και για τον καθοδηγητικό και επιμορφωτικό ρόλο που επιτελούν για τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ4 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς των δύο τελευταίων τάξεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε.
  10. Στις 27/11/2010, πραγματοποιήθηκαν σε 29 Ε.Κ.Φ.Ε. οι τοπικοί μαθητικοί διαγωνισμοί για την EUSO Συμμετείχαν 165 Γενικά Λύκεια με 500 μαθητές από τις περιοχές: Αθήνα, Αίγιο, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κόρινθο, Λάρισα, Μήλο, Νάξο, Ορεστιάδα, Πάτρα, Πειραιά, Πέλλα, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σύρο, Τρίκαλα και Χίο. Προκρίθηκαν 35 τριμελείς ομάδες μαθητών για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός έγινε στις 22/1/2011 στις εγκαταστάσεις του ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας. Στον Πανελλήνιο διαγωνισμό προκρίθηκαν οι ομάδες μαθητών της Σχολής Μωραΐτη και του 2ου Πειραματικού ΓΕ.Λ. Αθηνών για την 9η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών, στην Pardubice της Τσεχίας, από 10 έως 17 Απριλίου 2010. Οι διαγωνισμοί για την EUSO 2011, έγιναν υπό την αιγίδα του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. και χορηγό το Ευγενίδιο Ίδρυμα.
  11. Στις 23/1/2011, η ΠΑΝΕΚΦΕ οργάνωσε στο Ευγενίδιο Ίδρυμα εκδήλωση «Βράβευσης μαθητών του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για την 9η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2011». Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες, από τους: Διονύσιο Σιμόπουλο (Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου), Κώστα Καμπούρη (Συντονιστή της EUSO στην Ελλάδα), απονομή βραβείων και επαίνων σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό και τέλος επίσκεψη στην «Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας» για όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
  12. Η ΠΑΝΕΚΦΕ εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο του Σωματείου στην Διημερίδα που διοργάνωσε ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.), με θέμα: «Εισαγωγική Επιμόρφωση: Ανάδειξη καλών πρακτικών, διερεύνηση προβλημάτων και ανίχνευση προοπτικής», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2011.
  13. Η Πρόεδρος και ο Ταμίας του ΔΣ της ΠΑΝΕΚΦΕ είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με την Διευθύντρια ΣΕΠΠΕΔ κα. Ε. Φουσέκη, στις 25/1/2011 στο Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της Διευθύντριας ΣΕΠΕΔ για τον ρόλο και την λειτουργία των ΕΚΦΕ, καθώς και αίτημα για την έγκαιρη προκήρυξη των θέσεων των υπευθύνων ΕΚΦΕ, έτσι ώστε οι διαδικασίες εκλογής να ολοκληρωθούν έγκαιρα και πριν τον Σεπτέμβριο του 2011. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα και ενημερωθήκαμε ότι καμμία απόφαση για το μέλλον των ΕΚΦΕ δεν είναι ακόμα ειλημμένη. Η Διευθύντρια ΣΕΠΕΔ θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη των ΕΚΦΕ στο Νέο σχολείο και ζήτησε ένα γραπτό ενημερωτικό υπόμνημα για τον ρόλο και την λειτουργία των Ε.Κ.Φ.Ε.
  14. Στις 28/1/2011, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα, όσων μελών της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής για την EUSO 2011 μπορούσαν να παρευρεθούν, για απολογισμό των εκδηλώσεων για την EUSO 2011 και κατάθεση προτάσεων προς το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ για την αρτιότερη διεξαγωγή της EUSO
  15. Το Δ.Σ., στις 28/1/2011, υπέβαλε αίτημα προς την Υπουργό Παιδείας κα. A. Διαμαντοπούλου, για την ανάγκη προκήρυξης των θέσεων των Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε.,  ούτως ώστε οι διαδικασίες εκλογής να ολοκληρωθούν έγκαιρα για την στελέχωση των Ε.Κ.Φ.Ε. με την έναρξη του σχολικού έτους 2011-2012.  Συνημμένα, υπέβαλε τετρασέλιδο υπόμνημα για τον ρόλο και την λειτουργία των Ε.Κ.Φ.Ε. Το αίτημα κοινοποιήθηκε στους: Υφυπουργό Παιδείας κα. Ε. Χριστοφιλοπούλου, Γενικό Γραμματέα Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. κ. Β. Κουλαϊδή, Διευθύντρια Σ.Ε.Π.Ε.Δ./Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. κα. Ε. Φουσέκη, Δ/νση ΣΕΠΕΔ / Γραφείο Εργαστηρίων, Δ/νση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κοινοποιήθηκε με e-mail σε όλα τα Ε.Κ.Φ.Ε. και όλα τα μέλη του Σωματείου.
  16. Στις 11/2/2011, το Δ.Σ. υπέβαλε αίτημα για συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. κ. Β. Κουλαϊδή για ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωσης για το υποβληθέν στις 28/1/2011 υπόμνημα και της υποστήριξης της έγκαιρης προκήρυξης των θέσεων των Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε.  Η συνάντηση εκκρεμεί.
  17. Η ΠΑΝΕΚΦΕ σε συνεργασία με το Ε.Κ.Φ.Ε. Έδεσσας (την κα. Φ. Μουρατίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου), το ΚΠΕ Έδεσσας, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας και χορηγό τον Δήμο Έδεσσας θα οργανώσει Επιστημονική – επιμορφωτική ημερίδα με θέματα: «Διαδραστική Έκθεση Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών» και «Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών Διαδραστικών Μοντέλων Πειραματισμού με Ανακυκλώσιμα Υλικά». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του ΚΠΕ Έδεσσας και του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Έδεσσας στις 28 Φεβρουαρίου 2011. Έχουν δηλώσει συμμετοχή 42 Υπεύθυνοι Ε.Κ.Φ.Ε., 5 συνεργάτες Ε.Κ.Φ.Ε. και ένα μέλος του Σωματείου. Στις 11/2/2011, η Πρόεδρος του ΔΣ ζήτησε έγκριση της μετακίνησης και άδεια απουσίας των Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε. και των συνεργατών τους για συμμετοχή στην ημερίδα του Σωματείου.
  18. Η ΠΑΝΕΚΦΕ σε συνεργασία με την επιστημονική ένωση e-diktyo-ΤΠΕ και τη Συντονιστική Επιτροπήτου «6ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» με θέμα την «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο στις 6-7-8 Μαΐου 2011,  θα πραγματοποιήσουν ειδική Συνεδρία, με θέμα: «Χρήση ΤΠΕ, προσομοιώσεων, νέων τεχνολογιών, διαδραστικών πινάκων και Συστημάτων Συγχρονικής Λήψης και Απεικόνισης – ΜBL στην  Εκπαιδευτική Πράξη». 
  19. Η ΠΑΝΕΚΦΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.), στις 8 Σεπτεμβρίου 2011, στο συνεδριακό κέντρο Κάρολος Παπούλιας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στα πλαίσια του 10ου Πανελληνίου Αστρονομικού Συνεδρίου της ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ., θα αφιερώσουν μία ολόκληρη ημέρα του Συνεδρίου σε θέματα που συνδέονται με την εκπαίδευση της Αστρονομίας σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στις ειδικές συνεδρίες της 8/9/11:

    α) θα παρουσιαστούν εργασίες από εκπαιδευτικούς και ερευνητές από την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση,
    β) ομιλίες σε θέματα που διδάσκονται στο σχολείο εμπλουτισμένες με όλες τις τελευταίες εξελίξεις και θα γίνει προσπάθεια σύνδεσής τους με την καθημερινή πρακτική του σχολείου. Θα μοιραστεί σχετικό ηλεκτρονικό υλικό στους συμμετέχοντες, 
    γ) στρογγυλό τραπέζι για τα προβλήματα  που υπάρχουν στην διδασκαλία της Αστρονομίας στα σχολεία, καθώς και τους τρόπους αναβάθμισής της, και
    δ) μετά το πέρας της ημερίδας  θα ακολουθήσει βραδιά παρατήρησης με το τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, με  συγκεκριμένες προτάσεις παρατήρησης για το σχολείο.

  20. Αναβαθμίστηκε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας της ΠΑΝΕΚΦΕ και η όλη προσπάθεια αναβάθμισης συνεχίζεται. Τα μέχρι τώρα σχόλια των συναδέλφων είναι θετικότατα.
  21. Το Δ.Σ. έκανε όλη τη σχετική προεργασία για τη διεξαγωγή των τρίτων αρχαιρεσιών του Σωματείου.
  22. Αποδέχθηκε την εγγραφή επτά νέων μελών

 

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Η Πρόεδρος

Ε. Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, Φυσικός

Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αιγάλεω 

Ο Γραμματέας

 Ν. Ρούμελης, Χημικός

Υπ. ΕΚΦΕ Σύρου

Συνημμένα αρχεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.