Αθήνα, 29-01-2010

Αριθ. πρωτ.: 130

 

ΠΡΟΣ: ΕΑ.ΙΤΥ

(Υπόψη: Κ. Χ. Ζαγούρα)

 

ΚΟΙΝ.: 1. Γενικό Γραμματέα ΥΠ.Ε.Π.Θ. κ. Β. Κουλαϊδή

  1. Διεύθυνση ΣΕΠΕΔ / Τμήμα ΣΤ΄ Μελετών
  2. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
  3. Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών

 

 

ΘΕΜΑ: «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

 

Αξιότιμε κύριε Καθηγητά,

 

    Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να προτείνουμε τροποποίηση της Πράξης  «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», έτσι ώστε από την επόμενη επιμορφωτική περίοδο (Σεπτέμβριος 2010) να επιμορφώνονται κατά προτεραιότητα οι Υπεύθυνοι και οι συνεργάτες των Ε.Κ.Φ.Ε. που δεν έχουν επιμορφωθεί ή δεν είναι επιμορφωτές στην ανωτέρω Πράξη. Την παρούσα επιμορφωτική περίοδο, δεν επιτρεπόταν η καταχώριση αίτησης για επιμόρφωση. 

  Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) αποτελούν σε επίπεδο Νομού κέντρα έρευνας, τεχνικής και οργανωτικής υποστήριξης της εργαστηριακής διδασκαλίας των μαθημάτων των φυσικών επιστημών και σύμβουλο για την οργάνωση των σχολικών εργαστηρίων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη λειτουργία των οποίων εποπτεύουν (νόμος 2986/2002 άρθρο 8 §4α). Σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν 78 Ε.Κ.Φ.Ε. στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

  Για τη λειτουργία του Ε.Κ.Φ.Ε. αποσπάται σε αυτό με τετραετή θητεία ένας εκπαιδευτικός με αυξημένα προσόντα του κλάδου ΠΕ04 ως υπεύθυνος αυτού, ο οποίος επικουρείται από 1-3 ή περισσότερους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ4 με μερική ή ολική ετήσια απόσπαση στο Ε.Κ.Φ.Ε. Οι υπεύθυνοι των Ε.Κ.Φ.Ε. μεταξύ των άλλων καθηκόντων τους «έχουν την ευθύνη για την επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων που τίθενται αρμοδίως στον τομέα της προαγωγής της εργαστηριακής διδασκαλίας και της αξιοποίησης των σχολικών εργαστηρίων φυσικών επιστημών της περιοχής ευθύνης τους και χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού». Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. 68278/Γ7/6-7-2006 (ΦΕΚ 998 ΤΒ΄/26-7-2006), «οργανώνουν τοπικές ενημερωτικές – επιμορφωτικές συναντήσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια για τη χρήση και αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαστηριακών οργάνων, συσκευών και λογισμικών και τις αντίστοιχες εργαστηριακές δραστηριότητες και πειράματα για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής ευθύνης τους». Τα επιμορφωτικά σεμινάρια των Ε.Κ.Φ.Ε. διεξάγονται «την καθορισμένη ημέρα της εβδομάδας , κατά την οποία οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ4 έχουν μόνο δύο διδακτικές ώρες μάθημα για να διευκολύνονται να παρακολουθούν τις επιμορφωτικές συναντήσεις που οργανώνουν τα Ε.Κ.Φ.Ε.» (Υ.Α. 86213/Γ7/17-7-2009 και ΥΠΕΠΘ/ΣΕΠΕΔ/Γραφείο Εργαστηρίων με αρ. πρωτ.: 88233/Γ7/22-7-2009). Τα σεμινάρια των Ε.Κ.Φ.Ε. που απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων έχουν στόχο τις ιδιαίτερες ανάγκες των εκπαιδευτικών της Δράσης «Ψηφιακή Τάξη».

  Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα στην επιμόρφωση των Υπευθύνων και των συνεργατών των Ε.Κ.Φ.Ε. που δεν έχουν  ακόμη επιμορφωθεί.

  Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για τη διευθέτηση του θέματος.

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

 

Η Πρόεδρος

 

 

Ε. Τσιτοπούλου - Χριστοδουλίδη, Φυσικός

Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω

Συνημμένα αρχεία:

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com