Ολοκληρώθηκε πρόσφατα και κατατέθηκε στον Ο.ΕΠ.ΕΚ. η ερευνητική μελέτη με τίτλο: "Κριτήρια επιμόρφωσης-πιστοποίησης υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) για την ενεργή αξιοποίηση των εργαστηριακών διδακτικών εργαλείων στο Ενιαίο Λύκειο, Τ.Ε.Ε., Γυμνάσιο και Δημοτικό".

Η μελέτη καταγράφει την ιστορία, τη νομοθεσία, τους χώρους, τον εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό και τις δραστηριότητες των Ε.Κ.Φ.Ε., ενώ παράλληλα καταθέτει πορίσματα σχετικά με τη στοχοθεσία και την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων των Ε.Κ.Φ.Ε., τη γνώμη και την ικανοποίηση των υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε. από το εργασιακό τους περιβάλλον, τις προτάσεις τους για την εργαστηριακή διδασκαλία και την ανάπτυξή της, και τέλος για τις αντιλήψεις τους για τις επιμορφωτικές τους ανάγκες και την αναγκαιότητα ή μη σχετικής πιστοποίησης. Η μελέτη εξετάζει επίσης την ευρωπαϊκή πρακτική περιγράφοντας ανάλογες δράσεις στον ευρωπαϊκό χώρο, παρουσιάζει ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και καταλήγει με προτάσεις για την αναβάθμιση των Ε.Κ.Φ.Ε.

Οι υπεύθυνοι Ε.Κ.Φ.Ε. συνέβαλαν αποφασιστικά στην εκπόνηση της μελέτης συμμετέχοντας στη συμπλήρωση των σχετικών ερωτηματολογίων σε ποσοστό 91%, περιορίζοντας σε αμελητέα επίπεδα το στατιστικό σφάλμα της έρευνας.

Η Μελέτη έγινε κατόπιν προκήρυξης στo πλαίσιο της Πράξης «Οργάνωση και Λειτουργία Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.)», της κατηγορίας πράξεων 2.1.1.α: Ενίσχυση Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, της ενέργειας 2.1.1: Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών, του μέτρου 2.1 “Αναβάθμιση της Ποιότητας της Παρεχόμενης Εκπαίδευσης”, του ΕΠΕΑΕΚ II, που συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά 25% από τους Εθνικούς Πόρους. Η ένταξή/προκήρυξή της ήταν αποτέλεσμα της αποδοχής από τον Ο.ΕΠ.ΕΚ. σχετικής πρότασης της ΠΑΝΕΚΦΕ (βλ. σχετικό έγγραφο του Δ.Σ. με αριθμ. πρωτ. 19/23-9-2005).

Συνημμένα αρχεία:

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com