Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝΕΚΦΕ (www.ekfe.gr) διοργάνωσε για έκτη συνεχή χρονιά τον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Εργαστηριακό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2014.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ της Α΄ και Β΄ τάξης. Είναι ο μοναδικός διαγωνισμός που οι μαθητές εξετάζονται:

  • εργαστηριακά -σε πειραματικές πρακτικές στη Φυσική τη Χημεία και την Βιολογία
  • Ομαδοσυνεργατικά, σε τριμελείς ομάδες και όχι ως άτομα.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η προώθηση μέσα από τα ΕΚΦΕ της ένταξης του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη λειτουργία πειραματικών διατάξεων και τη λήψη μετρήσεων, καθώς και η χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας ως μέσο για την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός από εφέτος διεξάγεται σε δύο φάσεις: η πρώτη στην Αθήνα για τα σχολεία της νότιας Ελλάδας και η δεύτερη, με χρονική διαφορά μιας εβδομάδας, στην Θεσσαλονίκη για τα σχολεία της βόρειας Ελλάδας.

Στον διαγωνισμό φέτος συμμετέχουν με δικά τους έξοδα τριμελείς ομάδες μαθητών από 79 σχολεία της χώρας (49 στην Αθήνα και 30 στην Θεσσαλονίκη) που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς που οργάνωσαν 60 ΕΚΦΕ, όπου έλαβαν μέρος 386 σχολεία με 427 ομάδες και 1281 μαθητές.

Ο διαγωνισμός στην Αθήνα διεξήχθη στις 18 Ιανουαρίου 2014 από τις 09.30 στο ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας στην Αθήνα (3ο ΓΕΛ. Ν. Φιλαδέλφειας, Θεσ/νίκης και Λαχανά 7).

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 στις 10.00 πμ. πραγματοποιήθηκε με τη παρουσία επισήμων προσκεκλημένων και του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Κώστα Μανιάτη στο ασφυκτικά κατάμεστο από 550 μαθητές, καθηγητές και γονείς αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδη εκδήλωση για την απονομή επαίνων και βραβείων στους μαθητές που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό. Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του Διονύσιου Σιμόπουλου, Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με θέμα: «Ο άνθρωπος και το σύμπαν». Μετα το τέλος της ομιλίας ο κ. Σιμόπουλος μέσα από ένα ζωντανό διάλογο, απάντησε στα ερωτήματα που έθεσαν οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Στην εκδήλωση, βραβεύθηκαν οι τρεις καλύτερες τριμελείς μαθητικές ομάδες εκ των οποίων η πρώτη (μαζί με την πρώτη που θα επιλεγεί από την Θεσσαλονίκη) θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2014, που διοργανώνεται από την ΠΑΝΕΚΦΕ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδη και τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, στην Αθήνα τη περίοδο 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2014. (http://www.euso2014.eu - https://www.facebook.com/euso2014 ).

Γα τη πρώτη θέση που κατέλαβαν στον Διαγωνισμό , τιμήθηκαν με χρυσά μετάλλια οι μαθητικές ομάδες του Γενικού Λυκείου Μολάων Λακωνίας με τους: Γεώργιο Αλειφέρη, Αδαμαντία-Μαρία Γραμματικάκη, Γεώργιο Κουσούλη και του Λύκειου Σχολής Μωραΐτη με τους : Αριστομένη Παπαδόπουλο, Πάρι Παναγιωτόπουλο, Χλόη Παπαδάκη. Τη 3η θέση και χάλκινο μετάλλιο κατέλαβε η μαθητική ομάδα του 1ου Γ. Λυκείου Παλλήνης με τους Νικόλαο Καρβελά, Πηνελόπη Φαλάρα και Κωνσταντίνο Φουσέκη. Ακολούθησαν κατά σειρά το 2ο ΓΕΛ Σαλαμίνας, 1ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης, 4ο ΓΕΛ Κορίνθου, 1ο ΓΕΛ Πατρών κλπ.

Με βάση το αποτέλεσμα της δημόσιας κλήρωσης που διενεργήθηκε στο τέλος της εκδήλωσης μεταξύ των δυο μαθητικών ομάδων που ισοβάθμησαν στην 1η θέση , η μαθητική ομάδα από το Λύκειο Σχολής Μωραΐτη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό EUSO 2014. Τα θέματα, τα αποτελέσματα καθώς και άλλες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ekfe.gr

Με τιμή

 

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος

Κ. Καμπούρης
Φυσικός M.Sc.- MEd
Υπ. ΕΚΦΕ Χαλανδρίου
τηλ 6948618640

Ο Γενικός Γραμματέας

Γ. Τουντουλίδης
Φυσικός M.Sc.
Υπ. ΕΚΦΕ Πειραιά- Νίκαιας
τηλ 6977391479

Συνημμένα αρχεία:

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com