Με τη συμμετοχή αρκετών μαθητών της Α΄ τάξης από διάφορα Λύκεια του Νομού Χανίων πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου
στην αίθουσα του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Χανίων στο Ακρωτήρι, μαθητικός διαγωνισμός παρασκευής σαπουνιού με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως, γινόταν τον παλιό καλό καιρό από τις μητέρες και τις γιαγιάδες μας.
Η  εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με το Π.Τ. Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών το οποίο και χρηματοδοτεί τα βραβεία, που θα λάβουν οι μαθητές, σε ειδική εκδήλωση αρχές Οκτωβρίου, αφού η κριτική επιτροπή επιλέξει τις 3 καλύτερες παρασκευές.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό μίλησε στα «Χ.Ν.» ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Χανίων Δημοσθένης Μαρκογιανάκης επισημαίνοντας τα εξής: «Σήμερα, έχουμε τον μαθητικό διαγωνισμό παρασκευής σαπουνιού. Οι μαθητές που συμμετέχουν ήρθαν από οκτώ λύκεια του Νομού (Σφακίων, Παλαιόχωρας, Βάμου, Εκκλησιαστικό, 3ο και 4ο Χανίων, ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου και Ακρωτηρίου) και η κάθε ομάδα έχει φέρει τα υλικά της για να παρασκευάσει με τον παραδοσιακό τρόπο, σαπούνι.
Είναι μια διαδικασία όπου ο σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη χρησιμότητα της χημείας, τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και να καταλάβουν τα παιδιά πως μ? ένα διαφορετικό τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε σε μάθηση πολύ πιο εύκολα και καλύτερα. Συνδέουμε με τον τρόπο αυτό, το σχολείο με την καθημερινή ζωή. Αναδεικνύουμε τις δεξιότητες και τις δυνατότητες των μαθητών μας να αναζητούν και να εφαρμόζουν εργαστηριακές τεχνικές συνδέοντάς τες με τη δημιουργία παραδοσιακών προϊόντων καθημερινής χρήσης.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΦΕ

Η αναγκαιότητα λειτουργίας του ΕΚΦΕ και σε αυτές τις δράσεις είναι απαραίτητη γιατί λειτουργούμε με έναν διαφορετικό τρόπο προωθώντας τις φυσικές επιστήμες όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Φυσικά, εκτός από αυτά, ο κύριος ρόλος του ΕΚΦΕ είναι η στήριξη των συναδέλφων στην εργαστηριακή διδασκαλία, με τις τις επιμορφώσεις που κάνουμε, το δανεισμό οργάνων, τη συγγραφή σημειώσεων, τη λειτουργία της ιστοσελίδας μας και τέλος με τις επισκέψεις των μαθητών για τη διδασκαλία τους με πειράματα που φέτος ξεπέρασαν τις 3.000 χιλιάδες, γεγονός το οποίο αποτελεί για το ΕΚΦΕ μεγάλη χαρά και ικανοποποίηση.
Οι μαθητές μαθαίνουν με το δικό μας τρόπο ότι η πειραματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να φτάσουν στη μάθηση, που αύριο θα τους είναι απαραίτητη για ν? αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν όπως και στους υπεύθυνους καθηγητές συνοδούς και όχι μόνο, οι οποίοι είναι εμπνευστές τους.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας τον Οκτώβρη στην εκδήλωση απονομής των βραβείων μας στις ομάδες αυτές για την παρασκευή του καλύτερου σαπουνιού» σημείωσε ο κ. Μαρκογιανάκης.

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com