Οι Φυσικές Επιστήμες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση... Γνωστικό αντικείμενο που πρέπει να συνοδεύεται με πρακτική εφαρμογή και  εργαστήριο, με διερεύνηση και συνεργασία, να συνδέεται με τηνκαθημερινότητα και, τελικά, να είναι ελκυστικό στα μάτια των μαθητών μας.

Μ’ αυτά στο μυαλό μας διοργανώσαμε και φέτος για έκτη συνεχήχρονιά την γιορτή των Φυσικών Επιστημών, το Σάββατο και την Κυριακή 13 & 14 Απριλίου. Συμμετείχαν 26 σχολικές μονάδες του νομού Χανίων, οι μαθητικές ομάδες των οποίων έδειξαν στο κοινό πειραματικές δραστηριότητες, κατασκευές αλλά και εργασίες τους. Παράλληλα, θα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα CreateSkills, μια συνεργασία της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης με το ΕΚΦΕ Χανίων. Τέλος, στο απογευματινό μέρος των εκδηλώσεων, επικεντρωθήκαμε σε ιστορικά επιστημονικά μονοπάτια, αλλά και στην διδασκαλία της Φυσικής στο σχολείο.

Ειδικότερα:

 • Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Απριλίου, 10.00-14.00 στον χώρο του ΓΕ.Λ Ακρωτηρίου: Μαθητές όλων των βαθμίδων παρουσίασαν εργ. δραστηριότητες και κατασκευές που υλοποίησαν με την βοήθεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών. Φέτος έχει την “τιμητική” της η STEM διδασκαλία.

 • Σάββατο 13 Απριλίου, 19.00-21.30, Πνευματικό Κέντρο Χανίων:

  • Ιστορική περιήγηση σε διαδρομές του Ηλεκτρισμού/Ηλεκτρομαγνητισμού, με όχημα μουσειακές εργαστηριακές διατάξεις και συσκευές (Ν.Αναστασάκης-Φυσικός, Π.Αμπελάς-Φιλόλογος)

  • Ο καθηγητής Ευτ. Μπιτσάκης συζήτησε μαζί μας με αντικείμενο τις Φυσικές Επιστήμες και θέμα, “Θεωρία και Πράξη” .

 • Κυριακή 14 Απριλίου, 19.00-21.30, Πνευματικό Κέντρο Χανίων:

  • Ομάδες μαθητών παρουσίασαν εργασίες τους με θέματα σχετικά με την εκπαιδευτικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, το περιοδικό σύστημα και την Χημεία των φαρμάκων.

  • Ο φυσικός Μ. Καραδημητρίου μίλησε για την Φυσική που δεν διδάσκεται στο Λύκειο.

Στην γιορτή μας τα παιδιά είχαν τον κύριο ρόλο. Μας υπενθύμισαν ότι οι Φυσικές Επιστήμες είναι τόσα όμορφα πράγματα, εκτός από ...εξετάσεις και ασκήσεις! 

Νίκος Αναστασάκης, Φυσικός

Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Χανίων

 

 

 

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com