×

Σφάλμα

[sigplus] Critical error: Image gallery folder ekfe/ekfe-rodopis-cern-2013 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder ekfe/ekfe-rodopis-cern-2013 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Επιμορφωτική ημερίδα CERN στο ΕΚΦΕ Ροδόπης για μαθητές (με δομή MASTERCLASS)
Επιμορφωτική ημερίδα CERN στο ΕΚΦΕ Ροδόπης για εκπαιδευτικούς

Στον ακριτικό νομό της Ροδόπης είμαστε μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και η γραφειοκρατία έκανε δύσκολες τις μετακινήσεις μας. Γι αυτό φέτος (με την ιδιότητα της μέχρι πρότινος Ερευνήτριας στο Δημόκριτο και στο CERN, το ΕΚΦΕ έφερε το CERN στη Ροδόπη. Έτσι λοιπόν, ήθελα να σας ενημερώσω ότι το ΕΚΦΕ Ροδόπης (Κομοτηνή) διοργάνωσε δυο μεγάλες εκδηλώσεις για το CERN σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Οι εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εκδήλωση «Ελάτε να γίνουμε ερευνητές στο CERN για μια μέρα»

Η πρώτη ήταν ένα από τα πρώτα MasterClasses που έγιναν εκτός Πανεπιστημίου σε δομή της Δευτεροβάθμιας σε επίπεδο νομού. Φωτογραφίες και αποτελέσματα από την ολοήμερη εκδήλωση αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΜΠ για τα Masterclasses http://www.physics.ntua.gr/MC_2013/. Επισυνάπτω 2 φωτογραφίες.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Ελάτε να γίνουμε ερευνητές στο CERN για μια μέρα», πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2013 και ακολούθησε σε όλη τη λεπτομέρεια τη δομή των “Μasterclasses” που διοργανώνονται από το CERN σε μεγάλα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του κόσμου. Στην εκδήλωση αυτή εικοσιτρείς Μαθητές Β΄ και Γ΄ Λυκείου από όλα τα Γενικά Λύκεια του νομού Ροδόπης παρακολούθησαν «Προχωρημένα Μαθήματα στη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων» που δόθηκαν από τους

  • Δρ. Νικόλαο Τράκα, καθηγητή Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
  • Δρ. Δημήτριο Λουκά, Διευθυντή Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», μέλος του πειράματος CMS στο CERN,
  • Δρ. Σοφία Κυριαζοπούλου, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Ροδόπης, πρώην Ερευνήτρια στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (2003-2007), μέλος του πειράματος CMS στο CERN

Στη συνέχεια οι μαθητές κλήθηκαν να γίνουν οι ίδιοι ερευνητές, και να ανακαλύψουν μόνοι τους στοιχειώδη σωματίδια σε πραγματικά γεγονότα του CERΝ στο εργαστήριο ηλ. υπολογιστών. Τα αποτελέσματά τους συγκεντρώθηκαν και θα τα βρείτε αναρτημένα στο http://www.physics.ntua.gr/MC_2013/.

Η εκδήλωση έκλεισε με videoconference με το CERN, όπου μέσω Skype οι μαθητές «περιηγήθηκαν» στο πείραμα ATLAS.

Οι μαθητές σε αυτή την ημερίδα είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν αυτό που ονομάστηκε «Πείραμα του αιώνα στο CERN» καθώς και τις θεωρίες για το σωματίδιο Higgs που βραβεύθηκαν φέτος με το Νόμπελ Φυσικής.

Οι αντιδράσεις των μαθητών ήταν ενθουσιώδης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιγράψουν τις εντυπώσεις τους και να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους στις τοπικές εφημερίδες και σε αφιέρωμα είκοσι λεπτών στις ειδήσεις της τοπικής τηλεόρασης. Η εκδήλωση, η δομή της και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και στην Τραπεζούντα. 

Ημερίδα «Η Μεγάλη Ανακάλυψη του Σωματιδίου Higgs και το Νόμπελ Φυσικής 2013. To Πείραμα του Αιώνα στο CERΝ»

Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι την εγκάρδια προσφορά των κ. Τράκα και Λουκά, οργανώθηκε από το ΕΚΦΕ Ροδόπης και Ημερίδα για τους Εκπαιδευτικούς με ομιλητές τον Δρ. Νικόλαο Τράκα, τον Δρ. Δημήτρη Λουκά και την υποφαινόμενη (Δρ. Σοφία Κυριαζοπούλου) με θέμα «Η Μεγάλη Ανακάλυψη του Σωματιδίου Higgs και το Νόμπελ Φυσικής 2013. To Πείραμα του Αιώνα στο CERΝ». Την ημερίδα παρακολούθησαν 70 περίπου εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας από τον Νομό Ροδόπης. (και όχι μόνο)

Επισυνάπτω τρεις φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις. Ελπίζω σύντομα να αναρτήσω περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ που επιθυμώ να φτιάξω (δυστυχώς χωρίς συνεργάτες όπως πολλοί από μας).

Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο το ΕΚΦΕ και η προσφορά του έφτασε στη τοπική κοινωνία. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε έδωσε μια άλλη προοπτική και ανέβασε το ηθικό εκπαιδευτικών και μαθητών. Κυρίως όμως, η εκδήλωση ήταν μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τα παιδιά της Ροδόπης που βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, να συναντήσουν Επιστήμονες και Ερευνητές του μεγαλύτερου Ερευνητικού Κέντρου της Ελλάδας και να εμπνευστούν από αυτούς και από τα επιτεύγματα της ανθρώπινης διανόησης. Θα την επαναλάβω και του χρόνου.

Θα ήθελα να ενθαρρύνω, και ως πρώην Eρευνήτρια στο CERN, κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτή τη κατεύθυνση και να δηλώσω εαυτόν στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια.

Σοφία Κυριαζοπούλου
Υπ. ΕΚΦΕ Ροδόπης
τηλ 6942087888

{gallery}ekfe/ekfe-rodopis-cern-2013{/gallery}

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com