ΤΙΤΛΟΣ

ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ

Ψηλές και μακρινές πτήσεις

Α’ Γυμνασίου

Σάββατο   5/5   3ο-4ο Γυμν   10-13π.μ

Παίζοντας με την άνωση

Β’ Γυμνασίου

Σάββατο 28/4   Ν.Α.Ο.Κ         10-13π.μ

Παιχνίδια Φυσικών Επιστημών

Γ’ Γυμνασίου

Τετάρτη    9/5   Ε.Κ.Φ.Ε          10-13π.μ

 

ΨΗΛΕΣ ΚΑΙ  ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ  ( Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Στην εκδήλωση αυτή μπορούν να συμμετέχουν 2 το πολύ ομάδες μαθητών των 4 το πολύ ατόμων της Α’ Γυμνασίου από κάθε σχολείο. Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών ο αριθμός των ομάδων μπορεί να αυξηθεί. Οι μαθητές κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, θα ετοιμάσουν μία παρουσίαση στο Power-Point  3-5 λεπτών γενικά για τις πτήσεις.

Όταν έρθουν στην εκδήλωση:

  1. θα παρουσιάσουν την εργασία τους η οποία θα αξιολογηθεί από τις υπόλοιπες ομάδες. Η πρώτη εργασία θα πάρει το βραβείο της καλύτερης παρουσίασης
  2. Θα τους δοθούν φύλλα Α4, σελοτέιπ, ψαλίδι, λαστιχάκια σούπερ μάρκετ και κλωστή. Θα τους ζητηθεί να φτιάξουν δύο σαίτες. Με τη μία θα διαγωνιστούν στο ποια ομάδα θα την πετάξει πιο μακριά. Η κάθε ομάδα θα κάνει τρεις προσπάθειες και θα μετρήσει η καλύτερη επίδοση.  Με την άλλη θα διαγωνιστούν ποια σαίτα θα πετάξει πιο ψηλά σαν αετός με τη βοήθεια κλωστής.

Θα δοθούν 3 βραβεία. Της καλύτερης παρουσίασης, της ομάδας που πέταξε τη σαίτα της πιο μακριά και της ομάδας που πέταξε τη σαίτα της πιο ψηλά. Όλοι οι μαθητές θα πάρουν έπαινο για τη συμμετοχή τους.

 

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΩΣΗ (Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Η εκδήλωση διοργανώνεται για 5η συνεχόμενη χρονιά. Το κάθε σχολείο μπορεί να συμμετέχει με 2 το πολύ ομάδες των 3 το πολύ ατόμων της Β’ Γυμνασίου.

Διαδικασία:

Οι ομάδες των μαθητών κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα θα ασχοληθούν με την κατασκευή μίας βαρκούλας η οποία θα είναι κατασκευασμένη από δύο υλικά αυστηρά. Από αλουμινόχαρτο και από καλαμάκια για σουβλάκια.  Το σχέδιο της βαρκούλας θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να είναι ελαφριά, να σηκώνει όσο δυνατό περισσότερο βάρος και να πηγαίνει όσο δυνατό γρηγορότερα φορτωμένη με ένα μπουκάλι του μισού λίτρου νερού, χωρίς να βουλιάζει. Οι μαθητές όταν θα έρθουν δεν θα φέρουν τη βαρκούλα που κάνανε σπίτι τους, αλλά θα τους δοθούν τα υλικά ώστε να φτιάξουν επιτόπου τη βαρκούλα με την οποία θα διαγωνιστούν. Θα δοθούν τρία βραβεία

  1. Το βραβείο της καλύτερης παρουσίασης. Η κάθε ομάδα θα έχει 3-5 λεπτά για να παρουσιάσει τα προβλήματα της κατασκευής και τον τρόπο που τα έλυσε. Η παρουσίαση μπορεί να γίνει προφορικά ή με power point.
  2. Το βραβείο της καλύτερης στατικότητας. Για την κατάταξη των ομάδων θα ληφθούν υπόψη το βάρος της κάθε βαρκούλας (όσο πιο ελαφριά τόσο καλύτερα) σε συνδυασμό με το επιπρόσθετο βάρος που μπορεί να φορτωθεί στη βαρκούλα χωρίς να βουλιάξει.
  3. Το μεγάλο βραβείο της καλύτερης πλεύσης: για την κατάταξη των ομάδων θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος που θα χρειαστεί η βαρκούλα για να διανύσει μία πισίνα τραβώντας την με μία πετονιά, με συγκεκριμένο επιπρόσθετο βάρος ( ένα μπουκάλι νερό 0,5 λίτρων) χωρίς να βυθιστεί.   

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Για 16η συνεχόμενη χρονιά το Ε.Κ.Φ.Ε Κέρκυρας διοργανώνει τα «Παιχνίδια Φυσικών Επιστημών». Το κάθε σχολείο μπορεί να συμμετέχει με μία αυστηρά ομάδα των 3 ατόμων της Γ’ Γυμνασίου. Αν οι συμμετοχές είναι λίγες τότε ίσως να υπάρξει δυνατότητα και για τη συμμετοχή δεύτερης ομάδας.  

Ο διαγωνισμός θα είναι εργαστηριακός και οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν τη χρήση του πολύμετρου και του μικροσκοπίου. Οι μαθητές θα διαγωνιστούν σε προβλήματα- πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας. Έχει διάρκεια 3 ώρες. Όλοι οι μαθητές θα πάρουν επαίνους για τη συμμετοχή τους. Παλαιότερα θέματα της εκδήλωσης υπάρχουν στο σάιτ του Ε.Κ.Φ.Ε    http://dide.ker.sch.gr/ekfe.

Το κάθε σχολείο για να έχει το δικαίωμα συμμετοχής θα πρέπει να τηλεφωνήσει στο ΕΚΦΕ ή να στείλει e-mail  μέχρι τις 23-Απριλίου-2018

Ο Υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε Κέρκυρας
Μουρούζης Παναγιώτης

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com