To Ε.Κ.Φ.Ε Κέρκυρας την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποίησε τρεις εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία.

Διαγωνισμός κατασκευής βάρκας

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014 στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Ναυτικού ομίλου Κέρκυρας (ΝΑΟΚ). Η εκδήλωση αναφερόταν σε ομάδες μαθητών 2-3 ατόμων της Β' Τάξης Γυμνασίου. Στον διαγωνισμό μετείχαν 13 ομάδες από διάφορα σχολεία του Νομού. Στόχος του διαγωνισμού ήταν να κατασκευάσουν μία βαρκούλα με απλά υλικά, ώστε να μπορεί να σηκώσει συγκεκριμένο βάρος καθώς και να μπορεί να πλέει γρήγορα χωρίς να βυθίζεται. Οι ομάδες προετοιμάστηκαν για το διαγωνισμό τις ημέρες του Πάσχα και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού τους δόθηκαν τα υλικά ώστε να κατασκευάσουν τη βαρκούλα τους. Οι ομάδες διαγωνίστηκαν στις εξής δραστηριότητες:

  1. Σε ένα τεστ θεωρίας γύρω από την άνωση. Στη δραστηριότητα αυτή ήρθε πρώτη η ομάδα του 5ου Γυμνασίου που την αποτελούσαν οι μαθητές Χατζηανδρέου Αιμιλία, Προδρομίτη Μυρτώ και Λάμπουρας Άγγελος.
  2. Στην στατικότητα της κατασκευής. ( η πιο ελαφριά βαρκούλα η οποία μπορούσε να σηκώσει συγκεκριμένο βάρος). Στη δραστηριότητα αυτή πρώτη ήρθε η ομάδα του 1ου Γυμνασίου που την αποτελούσαν οι μαθητές Μάνδυλας Παναγιώτης και Κουλούρης Τηλέμαχος. Η βαρκούλα του μαθητή Βέργη Προκόπη του 6ου Γυμνασίου, ήταν η ελαφρύτερη από όλες, αλλά λόγω ασθένειας ο μαθητής δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό.
  3. Στην παρουσίαση της κατασκευής και στον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων. Στη δραστηριότητα αυτή πρώτη ήρθε η ομάδα του 7ου Γυμνασίου που την αποτελούσαν οι μαθητές Χρυσικόπουλος Θεόφιλος, Πίτσας Στάθης και Πανδής Σπύρος.
  4. Στην ταχύτερη πλεύση. Στη δραστηριότητα αυτή πρώτη ήρθε η ομάδα του 6ου Γυμνασίου που την αποτελούσαν οι μαθήτριες Παπαθανασίου Χρυσούλα, Νανά Βασιλική, και Φίλη Σταυρούλα. Δεύτερη ήρθε η ομάδα του Γυμνασίου Λιαπάδων που την αποτελούσαν οι μαθητές Καζιάνης Στέφανος, Καζιάνης Γιώργος, Στραβοράβδης Στάθης και Νίνου Ιωάννα. Τρίτη ήρθε η ομάδα του 5ου Γυμνασίου που την αποτελούσαν οι μαθητές Χατζηανδρέου Αιμιλία, Προδρομίτη Μυρτώ και Λάμπουρας Άγγελος
  5. Καλύτερη στο σύνολο ομάδα αναδείχτηκε η ομάδα του 5ου Γυμνασίου που την αποτελούσαν οι μαθητές Χατζηανδρέου Αιμιλία, Προδρομίτη Μυρτώ και Λάμπουρας Άγγελος

Η εκδήλωση έγινε με την αρωγή της Ελληνογερμανικής Αγωγής η οποία εκπροσωπήθηκε από τον κο Μαυρομανωλάκη Γεώργιο.

Εκδήλωση "Παιχνίδια Φυσικών Επιστημών"

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2014ημέρα Σάββατο. Είχε τον τίτλο "Παιχνίδια Φυσικών Επιστημών" και πραγματοποιήθηκε για 12η συνεχή χρονιά στο χώρο του Ε.Κ.Φ.Ε Κέρκυρας .

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν τα παρακάτω σχολεία:

  1. 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ
  2. 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
  3. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
  4. 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
  5. 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Το κάθε σχολείο συμμετείχε με μια τριμελή ομάδα μαθητών. Ο διαγωνισμός περιλάμβανε τη λύση δύο πρακτικών προβλημάτων με επιστημονικό τρόπο. Το πρώτο πρόβλημα ήταν η κατάταξη τεσσάρων εμφιαλωμένων νερών σε σχέση με την αγωγιμότητά τους και τη σύγκριση με τις τιμές των ετικετών τους καθώς και με το νερό της βρύσης. Το δεύτερο ήταν η εύρεση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη ενός ποτηριού αναψυκτικού και η σύγκριση με τη τιμή της ετικέτας που αναγράφεται στη φιάλη. Η κάθε δραστηριότητα είχε διάρκεια 50 λεπτών. Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων δόθηκαν έπαινοι σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν και τρία βραβεία. Τα σχολεία που διακρίθηκαν ήταν:

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με την ομάδα των μαθητών: Αλεξίου Φωτεινή, Γιαννούλη Αλεξία, Προβατά Φραντζέσκα

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με την ομάδα των μαθητών: Πανδή Αλεξάνδρα, Πετσάλη Έλενα και Ντρτσα Γιοβάννα

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με την ομάδα των μαθητών: Κατσαρού Ματίνα, Παπαϊωάννου Αθηνά, Σαββανή Γιώργο

Τα θέματα του διαγωνισμού είναι αναρτημένα στη διεύθυνση http://dide.ker.sch.gr/ekfe/

Ενημέρωση "Ο ρόλος της ρομποτικής στη παραγωγή και στην εκπαίδευση"

Η τρίτη εκδήλωση διοργανώθηκε μαζί με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής το Σάββατο 10 Μαΐου 2014 στους χώρους του Ε.Κ.Φ.Ε Κέρκυρας. Αναφερόταν σε καθηγητές και σχολικούς συμβούλους ΠΕ4 και ΠΕ19 καθώς και σε μαθητές που μετείχαν εκείνη την ημέρα στα «Παιχνίδια Φυσικών Επιστημών»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε μία παρουσίαση γύρω από το ρόλο της ρομποτικής στη παραγωγή και στην εκπαίδευση και τη παρουσίαση θεμάτων από διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής στο Δημοτικό το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Εκ μέρους του τοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τη παρουσίαση την έκανε ο κος Σομαλακίδης Ιωάννης. Στη συνέχεια, με τη συμμετοχή των μαθητών πραγματοποιήθηκε Workshop κατά τον οποίο έγινε μία πρώτη γνωριμία με το περιβάλλον προγραμματισμού και τη χρήση αισθητήρων.

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com