Το συννεφιασμένο πρωινό την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 στη Πλατεία Δημαρχείου ξεκίνησε στις 10.00 με μια ασυνήθιστη κινητικότητα,  προμήνυε την επακολουθούμενη δράση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων της Χαλκιδικής συναντήθηκαν στη Γιορτή των Φυσικών Επιστημών που οργάνωσε το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Συμβούλους.

Για πρώτη φορά επιχειρήθηκε το πείραμα να βγει από τη σχολική αίθουσα, να εκτελεστεί και να ερμηνευτεί από τους ίδιους τους μαθητές, σε ανοιχτό χώρο με αμεσότητα και απλότητα, σε ατμόσφαιρα χαράς επικοινωνίας και δημιουργίας με δράση, χαμόγελα, χειροκροτήματα, ενθουσιασμό, μαγεία ! 

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους πρωταγωνιστές και θεατές, στους εμψυχωτές και τους υποστηριχτές που αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία αυτή:

 • Τους 94 μαθητές από 13 σχολεία της Χαλκιδικής:
  • το Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας
  •  τα Γυμνάσια:  Κασσάνδρας, Μεγάλης Παναγίας, Ν. Μουδανιών, Ν. Τρίγλιας, Ορμύλιας, Παλαιόχωρας, Πευκοχωρίου, ΣυκιάςΤους 94 μαθητές από 13 σχολεία της Χαλκιδικής:
  • τα ΓΕ.Λ.: Αγίου Νικολάου, Ν. Μαρμαρά, Συκιάς
  • το ΕΠΑ.Λ.: Πολυγύρου

  που σε συνεργασία με τους δασκάλους και καθηγητές τους, προετοίμασαν και  παρουσίασαν πειράματα και κατασκευές σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και στο ευρύ κοινό.

 • Τον Δήμο Πολυγύρου, για την παραχώρηση του χώρου και την τεχνική υποστήριξη
 • Την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής για τη δημιουργία έντυπου ενημερωτικού υλικού
 • Το ΕΠΑ.Λ. και Ε.Κ. Πολυγύρου για την παραχώρηση θρανίων και ηχητικής κάλυψης 
 • Όλους τους συνοδοιπόρους στο ταξίδι της επιστημονικής γνώσης και της προσπάθειας

Ευελπιστούμε τον επόμενο χρόνο η πρόσκληση του Ε.Κ.Φ.Ε. να δυναμώσει, να εμπλουτισθεί και να υποστηριχθεί από ακόμη περισσότερα σχολεία και να αποτελέσει ένα νέο επιμορφωτικό κοινωνικό-πολιτιστικό θεσμό.                                                                                                                             

Η Υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλκιδικής
Μαρία  Θεολόγου

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com